Illustration for article titled Enter the Dojo

Tegnap facebookon ajánlott valaki egy vicces kisfilmet, valami olyasmivel, hogyan tegyük ártalmatlanná ellenfelünket egy papírpohárral. Elég ritkán szoktam ilyeket megnézni, általában továbbgörgetek, de sajnos (?) az önvédelmi dolgok a gyengéim, és ennek valahogy érdekesnek tűnt a címe, így belenéztem, és nem bántam meg. Azóta le sem tudok szokni róla.

Advertisement

Mint kiderült számomra, már 2011 óta létezik ez a youtube humorcsatorna, ami a fenti címen fut: Enter the Dojo. Talán úgy tudnám lefordítani a címet: Lépj be a dodzsóba. De nagy valószínűséggel köze lehet az egyik népszerű Bruce Lee film címéhez is (Enter the Dragon). A dodzsó (angol átírással: dojo) a japán küzdősportokban/harcművészetekben az edzőhelyiséget jelenti, ami a zen templomok “gyakorló helyiségéből” ered, de ebbe most ne folyjunk bele.

Szóval a címből talán már kitalálható, hogy ez valami karatés cucc. Ahogy megfogalmazták magukat ez egy mockumentary - akármit is jelentsen ez. Másik frappáns önleírásuk: a sorozat olyan, mintha a “The Office”-t kereszteznénk a “Karate Kiddel”. A filmek kb 5-10 percesek, és általában egy küzdősport edzőhelyiségében játszódnak. A “főhős” Ken (Master Ken) 11. danos mester, aki saját stílusát tanítja, aminek Ameri-Do-Te a neve, egy szuperegoista állat, akinek mindenről megvan a véleménye, és ahogy elmondja magáról, hogy csak egy dologtól fél az életben, saját magától. A film nagyon jól karakírozza a küzdősportok világát, és olyan finoman játszik a történettel, hogy nem esik át a ló másik oldalára. Ebben közrejátszik az is, hogy a főszereplőt játszó (és az epizódokat író) Matthew Page maga is küzdősportokat űz. Kétszeres kenpó mester, képzett aikido és BJJ tanonc.

Advertisement
Illustration for article titled Enter the Dojo

A sorozatban szereplők leginkább Matt Page színész barátai, vagy egyéb amatőrök. De néha meghívnak neves amerikai küzdősportolókat is, akik szintén beszállnak a mókába.

Advertisement

Próbáltam választani filmet, hogy melyikkel is ajánljam a sorozatot, de az az igazság, hogy nem tudok választani. Bármelyiket elővehettem volna.

Végezetül álljon itt egy hevenyészett fordítás egy interjúból, ahol Master Ken üzent az olvasóknak. Ez az üzenet számotokra is megfontolandó!

Advertisement

”Oké, Master Ken vagyok. Nagyon megtisztelő számomra, hogy a “halálos utcai” művészetem, az Ameri-Do-Te gyorsabban terjed az interneten, mint egy szemölcs fertőzés egy Jiu Jitsu bajnokságon. Az elsődleges célom, hogy megtanítsam az embereket megvédeni magukat, a gyilkosoktól, erőszaktevőktől és a kóbor macskák bandájától, de emellett hiszek abban, hogy egy nap az Ameri-Do-Te gyógymódként szolgál majd az olyan problémákra is, mint a gyermekkori elhízás, a szerencsejáték függőség és a quadrumarsuphobia, ami azt jelenti, hogy a félelem a wombatoktól, természetesen. Ne vesztegesse tovább az idején haszontalan stílusokra, amik gyengék, hibásak és használhatatlanok! Tanulja az Ameri-Do-Te stílust! És mindig jusson eszébe: ha kétségek támadnak.... támadj újra ágyékra!”

Share This Story

Get our newsletter