Udo Jürgens Greatest Hits.

Az elmúlt napok szomorú eseményeinek, illő és autentikus megemlékezéseit megnehezíti, hogy rengeteg zeneszám, csak kazettán, vagy kislemezen/LP-n jelent meg. Ezek megőrzésének fontossága így jelentősen megnőtt. Így találtam meg a képen látható, de gondosan megőrzött kazettát is. A YouTube azért tud segíteni, de sok esetben már csak fekete-fehér állóképekkel.

Hallgassunk meg néhányat Udo Jürgens romantikus dallamvilágából.

Az osztrák-svájci kettős állampolgárságú Udo Jürgen Bockelmann, 1934. szeptember 30-án született az ausztriai Klagenfurtban.

Advertisement

Ez a kedvenc SCHIMMEL zongorája lehetett, a magyar Bogányi zongora egyik ötletadója.

1948-ban iratkozott be szülővárosának konzervatóriumába. Két évre múlva egy zeneszerzői versenyen első díjat nyert Je t’aime című dalával, és 1951-ben megalapította együttesét Udo Bolan művésznéven. 1954-ben írta alá első hanglemezszerződését és Udo Jürgens néven megjelentette első albumát (Es waren weisse Chrisanthemen). Röviddel azután komponálta a Reach for the Stars című dalt, ami Shirley Bassey révén világsiker lett.

Shirley Bassey: Reach for the stars:

Első saját igazi slágere a Jenny volt 1960-ban, de a nagy áttörést az Eurovíziós Dalfesztiválon érte el: 1964-ben Koppenhágában hatodik lett (“Warum nur, warum);

Advertisement

Eurovision 1964 Austria - Udo Jürgens - Warum nur warum?

1965-ben Nápolyban a negyedik helyet szerezte meg (Sag ihr, ich lasse sie grüssen), végül 1966-ban Merci Chérie című dalával első lett Luxemburgban, elhozta az első győzelmet hazájának.

Advertisement

Udo Jürgens-Merci Chérie (1966)

Advertisement

Az utolsó pillanatig a német nyelvterület egyik legnépszerűbb énekese volt, pályafutása során több mint ezer dalt komponált és 100 millió lemezt adott el. A francia és angolnyelvű LP-ken a legismertebb világslágerek is szerepeltek.

A kedvenc lemezem, érdemes megnézni, micsoda számok!

Advertisement

Egyik felejthetetlen dalát - erről a lemezről a kezdő számot - José Carerrassal adta elő:

José Carreras Gala 1997 - “Was ich dir sagen will” Duet Udo Jürgens & Josep Carreras:

Ennek a szerzeményének a francianyelvű változata is varázslatos és a címe még kifejezőbb:

Udo Jürgens - Un air sur mon piano ( 1968):

1977 óta Zürichben élt, 2007-ben az osztrák mellé felvette a svájci állampolgárságot is. Rajongói fürdőköpenyben vonultak az utcára szeptember 30-án Bécsben, és így ünnepelték az énekes 80. születésnapját. A fürdőköpenyes megmozdulás ötletét az adta, hogy Udo Jürgens egyik hamburgi koncertjén a ráadásszámokat már fürdőköpenyben énekelte - ez az énekes egyik fő ismertetőjegye lett.

Advertisement

Udo Jürgens, 2014. december 21-én, 80 éves korában, a svájci Müsterlingben halt meg, séta közben. A zeneszerző-zongorista-énekes megbecsülését, a bécsi temetőben elhelyezett, hat tonnás márvány sírkővel fejezték ki a rajongói.

Advertisement

Forrás: Wikipédia, Index.