Jobbadán, jobb a dán?

A hétvége legnagyobb nézettségű sporteseménye a budapesti női kézilabda BL döntő volt. A kézilabda szerelmeseit sem a TV közvetítés, sem a 9-25000 forintos helyárak nem tudták otthon tartani, és a mérkőzés varázslatos hangulatban, teltház előtt zajlott. Elképesztő izgalmak után - bár a mérkőzés során a Győr többször is előnyös helyzetbe került - a hosszabbítást követő hétméteresekkel a román CSM Bucuresti nyerte el a címet. Minden kritika nélkül említem, hogy a mérközésen olyan pillanat is volt, amikor nem volt magyar lány a pályán!!!! Még a legjobb magyar női kézilabdás, Görbicz Anita sem kapott komoly szerepet! A televízió képernyőjén, az edző által kikért időkben ez a kép fogadta a Győr szurkolóit:

A jövő Győrben épül szlogént, talán “A nagyvilág Győrben épül” felirat fejezné ki helyesebben, hiszen a csapat húzóemberei - Heidi Løke Norvégiából, Eduarda Amorim Braziliából , Nycke Groot Hollandiából érkezett. A csapat edzője a spanyol Ambros Martin, akinek az időkérések alatti angolnyelvű utasításait a bábeli hangzavarban, nem lehetett egyszerű a lányoknak megérteni.

A magyar csapat összeállítása a döntőben:

GYŐRI ETO: GRIMSBÖ – Orbán Adrienn, Sulland 3 (3), GROOT 4, H. LÖKE 8, AMORIM 5,Kovacsics 2. Csere: Kiss É. (kapus), Broch 1, Alstad, Knedlíková 1, Görbicz 1 (1). Vezetőedző: Ambros Martín

Advertisement

A győzelmet ünneplő román lányok elött látható a dán Kim Rasmussen, a román CSM Bucuresti edzője. Kim Rasmussen már korábban is felhívta magára a Magyar Kézilabda Szövetség figyelmét.

Advertisement

Először talán akkor, amikor az általa 2010-óta irányított közepes erősségű lengyel női kézilabda válogatottat tavaly a világbajnokság döntőjébe vezette. Az Origo szerint, április végén a lengyel szövetség szűkszavú közleményben tudatta, hogy Rasmussen nem újítja meg augusztusban lejáró szerződését mert „megegyezett egy másik szövetséggel”. Ez lehetett akár a magyar is, hiszen azt az MKSZ sem tagadta, hogy tárgyalnak a dán edzővel. Azóta egyre több megerősítés érkezett Kim Rasmussen magyarországi szerződtetéséről.

De mi lesz magyar futballal?

Mikor játszik magyar klubcsapat BL döntőt, hiszen zömében már az első selejtező fordulóban kiesnek? Ha azt nézzük, hogy a hazánkban, csak az elmúlt évben TAO támogatásként 17,365 milliárd jutott a focira (önrész nélkül!):

Advertisement

Stadionok építésre pedig 2020-ig 215 milliárd forintot szán a kormány:

Advertisement

Az MLSZ további jelentős összegű támogatást is nyújt az NBI-es csapatoknak. Nem lenne akkor kézenfekvő, ha ezekből az összegekből néhány tízmilliárdot, a kézilabdához hasonlóan, játékosvásárlásra fordítanának. Mi lenne, ha az idei bajnok Ferencvárost erősítenék a támogatások egy részéből? A Barcelona, Real Madrid játékosai megfizethetetlenek. Luis Suarez ára 90 milló EUR, Gareth Bale 80 milló EUR-t ér. A Transfermarkt-ot tanulmányozva talán a képen látható játékosok a kedvezőbb lehetőségek, de nincs kizárva, hogy az összegek rövid időn belül meg is duplázódhatnak.

Advertisement

Indítsunk mozgalmat! Erősítsük meg a Ferencvárost:

1. Középső hátvéddel - Mats Hummels /BVB/ - 32 millió EUR

2. Támadó középpályással - Dele Alli /Spurs/ - 12 millió EUR

3. Csatárral - Jamie Vardy / Leicester/ - 12 millió EUR

Összesen 56 millió EUR - 17 milliárd forint, pont egy FTC stadionnyi!

És ha velük sem megy, akkor a második félidő végén, csereként Böde Danit még mindig be lehet hozni. Ez az edzői húzás már bevált!