Itt a Szabad Európa Rádió a 19- 25-31-és a 49 méteres rövidhullámon

A mai kor embere lubickol a modern technika vívmányai között. iOS, Android, Windows 10, ma már hétköznapi beszéd téma. A járműveken eltűntek az újságot olvasók, E-book, okostelefon, tablet van az utazók kezében. A fülhallgatókon iTunes, Spotify, Deezer és ki tudja még honnan letöltött zenék szólnak. Nemrég óta pedig, a Tv csatornák nézése elleni merényletként, akár a telefonokon is lehet nézni a Netflix elképesztő film választékát. Az a felnőtt korosztály, amely a 30-40-es években született nem minden vívmánnyal tud megbarátkozni. Ha mégis, azt a múltból hozott gyakorlat és ismeret teszi lehetővé.

Melyek voltak a mai High-Tech elődei?

1.E-book.
Az E-book házhoz jött. A peremkerületi villamos végállomásokon, így például Zuglóban a 68-as villamos Gödöllői utcai végállomásán, kedden és pénteken ott várta a mozgó könyvtár az olvasókat. Csak Rejtő/P.Howard Jenőtől, vagy May Károlytól öt-hat regényt tartott a csinos könyvtárosnő.

Advertisement

2.Digitális Rádió.

Advertisement

A magas szintű fizika tanításnak és Öveges József magyarázatainak köszönhetően a Kossuth rádiót detektoros saját gyártású készüléken tudtuk fogni, az adót a kristályon látható tű ide-oda szúrásával megkeresve. Ezt követte a Néprádió, melyen csak két állomás jött és jobb házakban a meccsek közvetítésénél kitették a gangra, mert nem mindenkinek volt még az sem. Így hallgattuk a 6:3-at,a a meccs képeinek megtekintéséről később!

Advertisement

Az áttörést a világvevők hozták. Bár a Szabad Európa adásait erősen zavarták, a könnyebb és precízebb megtalálása érdekében tintaceruzával jelöltük meg a skálán a hullámhosszait. Sokat segített a skála felett található zöldes fényű rádiócső a varázsszem, melynek lamellái -amikor az adót megtaláltuk.- összezártak . Remek zenéket adott még a Radio Novi Sad is.

Advertisement

3.GPS.

Eleinte még édesapánk használt zsilettpengéje is kiválóan pótolta az iránytűt. A logarlécén talán még ma is tudnánk szorozni és osztani, de egyéb műveleteket újra kellene tanulnunk. A tájékozódás és a földrajzi ismeretek legjobb alapját, a térképek bújása és a nagyvilág országaiban kiadott bélyegek gyűjtése biztosította.

Advertisement

4.Walkman.

Akik nem engedhettek meg maguknak drága készülékéket, még otthon is a táskarádiózás őrületével vigasztalódhattak.

Advertisement

5.Házimozi, YouTube.

Hinnétek azt, hogy a 6:3-as londoni diadalt először csak diafilmen láttuk? Azt sem sokáig, mert a rengeteg vetítést követően a celluloid filmen alig maradt emulzió. Az eredeti diafilmek gyári felirata, mint itt is látható, Remington írógéppel készült. Ha pedig nem volt vetítővászon, a szoba mennyezete is megtette.

Advertisement

Advertisement

6.Digitális fotózás.

A kezdet a Dici ifjúsági fényképező gép volt, majd ezt követte a Pajtás. Akkoriban a 6x6-os képformátumot használó, rollfilmes olcsóbb gépekhez lehetett könnyebben hozzájutni, a 35 mm-es u.n. Leica filmes gépek nagyon drágák voltak. A szerencsésebbek, ha netán örököltek az elődeiktől a képen látható Voightlanderhez hasonló kamerát, avval már minőségileg elfogadhatóbb képeket lehetett készíteni. Mozgóképes felvevőkkel csak nagyon jó módú felnőttek rendelkeztek. Az a terület egy külön posztot is megérne.

Advertisement

7.Gördeszka.

Nem kellett hozzá más, csak egy rajztábla, négy darab elfűrészelt seprűnyél és 4 darab golyóscsapágy. Néhány csavar, szeg és száguldottunk! Aki ilyet készített magának bármikor képes használni a mai gördeszkákat.

Advertisement

8.Paintball.

Három lehetőség is akadt. A legegyszerűbb az alaposan felázott papírzacskóból készült Galacsin Race volt. A tanári asztal fölé kellett pöckölni a nedvesen apróra összegyúrt galacsint. Egyszerre 10 versenyző indulhatott, amelyikünké a legkésőbben esett le, az nyert.A világcsúcs 3 nap volt. Így még az orosz órák is érdekfeszítővé váltak. A második, már technikailag igényesebb megoldás a krumplipuska volt,melyről így ír a egykori használati utasítás:

“A krumpli puska egy darab bergman csőből, és egy hosszú nyelű fakanál nyeléből áll.A cső mindkét végét be kell nyomni egy közepes krumpliba úgy,hogy kb 1-1,5 cm vastagon bele lehessen törni egy kis darabot. Aztán a rúddal, vagy fakanál nyelével az egyiket el kell kezdeni tolni keresztül a csövön. Amikor elég nagy a besűrűsödő levegő nyomása, akkor a másik darab egy pukkanás kiséretében kiröppen! Ez a változat teljesen biztonságos”.

Advertisement

A harmadikként a csúzli említjük,ezt napi gyakorlatban használtuk.Az u-szeges változat természetesen tiltó listán volt!

Advertisement

9.PlayStation.

A képek minden helyett beszélnek.

Advertisement

10.Home Entertainment.

Akinek olyan lemezjátszója volt, amely nemcsak a 78-as fordulatú bakelit lemezeket, hanem a 45-és 33-as fordulatúakat is lejátszotta, menőnek számított.

Advertisement

Mivel u.n.nyugati zenék -Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Paul Anka, Pat Boone és jazz együttesek lemezeit nem adták ki, egy zseniális úr -Czeglédi A. Sándor rádió és villanyalkatrész kereskedő-nyitott egy üzletet Budapesten a Rákóczi út 80. szám alatt. Az üzlet neve Hanglemezudvar volt és valóban a ház udvarának hátsó részén bujt meg. Hihetetlen, de Czeglédi úr az üzletében 45-ös fordulatú, egy oldalas hajlékony nylon kislemezekre vágta az éppen futó nagy slágereket. A lemezekből elképesztő mennyiség és választék készült, ennek köszönhetően a ma is működő zenekarok tagjaival is sűrűn lehetett találkozni a szűk kis üzletben. A Hanglemezudvar jóvoltából, az akkori házibulikon a triolás számok megtetették a kellő l’amouros hatásukat.

Advertisement

A rövidesen látható telefongyári Terta 811-es szalagos magnó- amely 1957 decemberében jelent meg a piacon 3300 forintos áron- hozta meg az igazi minőségi áttörést. Sajátos hangzása vetekedett a hazai BRG magnókkal, a cseh Teslák pedig már az álom kategóriát képviselték. A magnókra egy külső adapterrel lehetett felvenni a Kossuth Rádió adását, ahol a sokat utazó Szepesi György jóvoltából időnként nyugati zenét is játszottak.. A csúcs a Bouna Sera Signorina volt Louis Primával:

Advertisement

Azonban a legmegdöbbentőbb késés a nyugati dekadens kultúrához képest, a magyar televíziózás késő 1957 május elsejei indulása volt. Az adást vevő Orion gyári 501-es típusú fekete-fehér,de inkább halvány képet adó készüléke csoda számba ment. Egy jó ideig hétfőn és pénteken nem is volt televíziós adás, a vendéglátó ipar legnagyobb örömére. Lehet,hogy erre a megoldásra ismét vissza kellene térni?

Advertisement

11.Mobiltelefon.

A sólet füstölt marhahússal konzerv fémdoboz-spárgával összekötött hálózata- volt a legalkalmasabb a drótnélküli távközlésre. Akár 10 méteres távolságot is áthidalt, igaz a madzagot egy kicsit be kellett nedvesíteni. Városi telefonvonalat, szinte kizárólag a párthoz közelállók kaptak, így a többségünknek csak a tantuszos -hol működő/hol nem működő- utcai telefonfülkék jutott, ahol időnként hosszú sorok álltak. A mentők valószínűleg kevesebb sürgős hívást kaptak az otthonokból.

Advertisement

12.FM.Rádió.

Cseke Lászlóval kezdtük, befejezésül kapcsoljuk hát a Teenager Party-t,a 19-25-31 és a 49-méteres rövidhullámon. Örökké hálás lesz neki a nemzedékem.

Advertisement

Ha tetszett az írás, oszd meg ismerőseiddel! Mi nagyon örülni fogunk, és hálásak leszünk érte, hiszen Neked írjuk a blogot! Véleményed hozzászólásban, Facebook-üzenetben, vagy az impresszumban megtalálható személyes elérhetőségeinken várjuk.

Advertisement

A Koncot megtalálhatod és követheted a Facebookon, a Twitteren és a Tumblren is. Bemutatkozó oldalunk a konc.hu címen érhető el.