Érdekes vita megy a tumblren a hódokról, - Argentinában épp tömeges hódmészárlásra készülnek -, és a Cink apukája, Szily Laci magától értetődően a hódok pártját fogja. Hiszen cukik, és a természet munkáját végzik, meg egyébként is kinek van szíve ekkora szőrös állatokat ölni Semjén Zsolton kívül.

Alapvetően igaza van, csakhogy

Én véletlenül ismerem azt az biológust aki 15 éve kutatja a hódokat, részt vett a telepítésekben, ő az egyetlen, aki (legálisan) hódcsapdázik az országban. Mondjuk másnak nincs is hódcsapdája, az is igaz. Az ő véleménye, némileg zanzásítva a következő.

Advertisement

- A Hódnak ma nincs természetes ellensége Magyarországon.

- a közhiedelemmel ellentétben az eurázsiai hód (Castor fiber) is épít gátat, ha nem is akkorát, mint a természetes Hoover-gátakat emelő kanadai rokonaik (Castor canadensis).

Advertisement
ipon.hu
ipon.hu

- 2-3 száz éve, nem is tudtak mit csinálni a hód okozta károkkal. Egyszerűen sok hód volt, és a folyamszabályozások előtt bőséges élettér is rendelkezésükre állt. Ami bajt csináltak, azt úgy viselték, mint az aszályt, vagy a tűzvészt:a természet csapásainak egyikeként.

Advertisement

Nem az a baj, hogy lerágják az ártéri erdőt. Az a baj, hogy pl. a Fertő tónál, ahol az alsó lápos terület környékén minimális a talajszint eltérése, és a falvak épülnek oda, ott egy hódgát több száz ember vagyonát veszélyezteti. Vagy az a baj, hogy pár éve a Marcal folyó áradásakor vették észre, hogy a hódkolónia ementálivá rágta a gátat, és az imán kívül nem maradt semmi eszköz a gát mögötti települések védelmére. Ott imádkozott 100 vízügyes és a hódprofesszor, mert amúgy tehetetlenek voltak. Az ima, vagy a szerencse segített, a gát kibírta.

Vagy az a baj, amikor egy hód beszabadul a vácrátóti arborétumba, ahol olyan fákat döntögetett ki, amelyekből egy példány van az országban. Vagy kettő.

Advertisement
mek.iif.hu
mek.iif.hu

Ezeket az eseteket nem hozzák nyilvánosságra, nincs sajtója, nehogy fellángoljon a hódrasszizmus, de a probléma valós, illetve előbb-utóbb nálunk is az lesz. Ma kb. 2-3 ezer hód van Magyarországon, számuk rohamosan gyarapszik, a Fertő tónál már egyértelműen túlszaporodtak. A fanatikus természet- és hód- barát azt mondja, hogy cirka 4-5 év múlva kénytelenek leszünk ritkítani őket mert ezt rajtunk kívül semmi más nem teszi meg.

Advertisement

Pontosan úgy, ahogy Ausztriában már most is csinálják: ott évente több mint ezer példányt lőnek, csapdáznak le.

Share This Story

Get our newsletter