A Budapesti K√∂zgyŇĪl√©s m√≥dos√≠totta a 2024-es budapesti olimpia helysz√≠neit.

A javasolt v√°ltoztat√°sok a ‚ÄúMaster Plan‚ÄĚ √©s √≠gy a p√°ly√°zat erŇĎs√≠t√©s√©t szolg√°lj√°k ‚Äď √°ll a Tarl√≥s Istv√°n √©s v√°rosfejleszt√©si helyettese, Szeneczey Bal√°zs √°ltal jegyzett elŇĎterjeszt√©sben.......

Egy kor√°bbi √≠r√°sunkban m√°r felvetett√ľk a k√©rd√©st:

Advertisement

Az√≥ta jelentŇĎsen megv√°ltozott, szinte minden! M√©gis az eddig, hol a n√©zŇĎt√©r felett elhelyezett, majd k√©sŇĎbb v√©gk√©ppen elvetett fut√≥p√°ly√°val tervezett Pusk√°s Stadionban lesz a megnyit√≥ √ľnneps√©g - √°ttervezik √©s m√©gis lesz ott fut√≥/atl√©tikai p√°lya - a megnyit√≥ √ľnneps√©gre sz√°nt csepeli Olimpia Stadion terv√©t pedig elvetett√©k. /L√°sd a nyit√≥ k√©p/.

MASTER PLAN II.

Advertisement

N√©zz√ľk meg, elsŇĎ r√°tekint√©sre, mi minden nem √°ll m√©g rendelkez√©sre, az olimpia megrendez√©s√©re a Master Plan II. szerint:

Ezek k√∂z√ľl az √ļj helysz√≠nek k√∂z√ľl kiemelkedik a H√°rmashat√°r-hegy ter√ľlet√©re √°thelyezett a mountain bike versenyek helysz√≠ne:

Advertisement

V√©g√ľl mielŇĎtt megk√©rdezn√©k az olimpia megrendez√©s√©rŇĎl a ‚Äún√©p akaratot‚ÄĚ mintegy, a vas√°rnapi √©rv√©nytelen n√©pszavaz√°s z√°r√≥akkordjak√©nt:

Ez legalább kulturált megoldás volt, a felejthetetlen korábbihoz képest:

Advertisement

A Nemzetk√∂zi Olimpiai Bizotts√°g bizony√°ra k√ľl√∂n csoportot √°ll√≠t fel a folyamatos v√°ltoztat√°sok k√∂vet√©s√©re, √©s hasonl√≥ rugalmass√°gal kezeli a m√≥dosit√°sokat. Tudom√°sunk szerint, a Budapest Olimpia eddigi k√∂lts√©gei el√©rt√©k a 8-10 mill√°rd forintos nagys√°grendet.

Lehet, hogy a 444.hu-nak van igaza?

Advertisement

A FŇĎv√°rosi K√∂zgyŇĪl√©s utols√≥ hat√°rozat√°b√≥l:

Módosították az olimpiai helyszín kiválasztás javaslatát:

A nemzetk√∂zi sportsz√∂vets√©gekkel val√≥ egyeztet√©sek nyom√°n m√≥dos√≠totta a 2024-es budapesti olimpiai p√°ly√°zat alapj√°t k√©pezŇĎ helysz√≠nkiv√°laszt√°si javaslatot a FŇĎv√°rosi K√∂zgyŇĪl√©s. Az √ļj v√°ltozat szerint az olimpiai nyit√≥- √©s z√°r√≥√ľnneps√©get a Pusk√°s Ferenc Stadionban tartan√°k, a sajt√≥- √©s k√∂zvet√≠tŇĎk√∂zpont pedig a Hungexpo ter√ľlet√©n lenne.

Advertisement

A javasolt v√°ltoztat√°sok a ‚ÄúMaster Plan‚ÄĚ √©s √≠gy a p√°ly√°zat erŇĎs√≠t√©s√©t szolg√°lj√°k ‚Äď √°ll a Tarl√≥s Istv√°n √©s v√°rosfejleszt√©si helyettese, Szeneczey Bal√°zs √°ltal jegyzett elŇĎterjeszt√©sben ‚Äď: a versenyhelysz√≠nek eset√©ben a m√≥dos√≠tott terv biztos√≠tja, hogy az √∂sszes javaslat megfelel a legoptim√°lisabb ut√≥hasznos√≠t√°si, valamint fenntarthat√≥s√°gi ig√©nyeknek. Ha nincs megfelelŇĎ ut√≥hasznos√≠t√°si lehetŇĎs√©g, akkor az √ļj l√©tes√≠tm√©ny ideiglenes megold√°ssal val√≥ meg√©p√≠t√©se javasolt. A megval√≥s√≠that√≥s√°g √©rdek√©ben cs√∂kkenten√©k a megv√°s√°roland√≥, valamint a gazdas√°gi t√°rsas√°gok √©s mag√°ntulajdonosok √°ltal √©rintett ingatlanok sz√°m√°t. Kiemelt√©k, a javasolt m√≥dos√≠t√°sok hozz√°j√°rulnak az olimpia gazdas√°gosabb megrendez√©s√©hez.

A kedvezŇĎbb ut√≥hasznos√≠t√°si lehetŇĎs√©gek alapj√°n a sajt√≥k√∂zpont √ļj tervezett helysz√≠ne a Hungexpo ter√ľlete, itt a csarnokok az olimpia ut√°n rendezv√©ny- √©s konferenciapavilonokk√©nt hasznos√≠that√≥k - olvashat√≥ az elŇĎterjeszt√©sben. Az eredeti koncepci√≥ szerint n√©gy m√©diafalu lett volna a v√°rosban, de a sz√°ll√°slehetŇĎs√©gek tov√°bbi vizsg√°lata alapj√°n h√°rom m√©diafalut elegendŇĎnek tartanak a m√©diasz√°ll√°shelyek kiszolg√°l√°s√°ra. A Gubacsi √ļti m√©diafalu helysz√≠n√©nek megsz√ľntet√©se a sajt√≥- √©s k√∂zvet√≠tŇĎk√∂zpontnak a Hungexpo ter√ľlet√©re √°thelyez√©se miatt volt sz√ľks√©ges. A j√≥zsefv√°rosi p√°lyaudvarra tervezett m√©diafalut pedig az elŇĎterjesztŇĎk szerint bŇĎv√≠teni indokolt.

Az elfogadott elŇĎterjeszt√©s szerint a Nemzetk√∂zi Olimpiai Bizotts√°ggal √©s a sportsz√∂vets√©gekkel t√∂rt√©nŇĎ tov√°bbi egyeztet√©s nyom√°n a p√°ly√°zat harmadik szakasz√°ban is m√≥dosulhat a helysz√≠nkiv√°laszt√°si javaslat, amelynek alapj√°n a v√©gleges dokumentumot elŇĎrel√°that√≥an 2017 janu√°rj√°ban mutatj√°k be a FŇĎv√°rosi K√∂zgyŇĪl√©snek.

Advertisement

A javasolt v√°ltoztat√°sok k√∂z√∂tt szerepel p√©ld√°ul, hogy a Testv√©rhegy helyett a H√°rmashat√°r-hegy ter√ľlet√©n lenn√©nek a mountain bike versenyek, a box a Hungexpo helyett az √ďbudai-sziget ter√ľlet√©n kapna helyet, az evezŇĎsversenyek Szeged helyett az Olimpiai park ter√ľlet√©n lenn√©nek.

Hand in hand. Az 1988-as Szöul-i olimpia hivatalos dala: