Giuseppe Verdi: AIDA bemutató. Szegedi Szabadtéri Színpad 1962.

‚ÄúEml√©kezetes elŇĎad√°s volt az 1962-es Aida, amelyben a Metropolitan tagja, Margaret Tynes √©nekelte a c√≠mszerepet √©s Sv√©d S√°ndor volt Amonasro‚ÄĚ.¬†Innen.

Sz√°momra is, mivel addig m√©g sohasem √°lltam operasz√≠npadon. Zenei k√©pzetts√©gem megakadt a F√ľr Elise kott√°b√≥l t√∂rt√©nŇĎ elŇĎad√°s√°n√°l, b√°r ennek tanul√°sa ma m√°r tal√°n k√∂nnyebben menne:

Ezt a ‚Äútud√°st‚ÄĚ k√©sŇĎbb tov√°bbfejlesztettem a boogie-woogie balk√©z technika begyakorl√°s√°val. Enn√©l m√°r csak az √©nek k√©szs√©gem volt gyeng√©bb. B√°r nem √©nekeltem hamisan, a hangterjedelmem mind√∂ssze nagyj√°b√≥l egy okt√°v volt. Ennek ellen√©re a k√∂z√©piskol√°ban √©rtem el √©nekes karrierem cs√ļcs√°t, ahol a KŇĎmŇĪves Kelemen ballada elŇĎad√°s√°ban, a kocsis szerep√©t l√°tta meg bennem, √©s b√≠zta r√°m Ugrin G√°bor. De, azt hogy valaha is operasz√≠npadra √°llok, √°lmodni sem mertem. Opera ismeretem a Hunyadi L√°szl√≥ig jutott el, ma is ez a kedvenc √°ri√°m:

A sz√≠npadra l√©p√©shez elŇĎsz√∂r is be kellett vonulni a Magyar N√©phadsereg Szeged 9145-√∂s, elsŇĎ l√©pcsŇĎs √°ll√°s√©p√≠tŇĎ egys√©g√©be, m√©ghozz√° a Zalka laktany√°ba.

Advertisement

A Zalka √©s a Kossuth laktanya egys√©gei szinte √°lland√≥ riad√≥k√©sz√ľlts√©gben voltak, ha volt berlini v√°ls√°g, ha nem.

Advertisement

A parancsnokunk, G√°l sz√°zados, kiv√©telesen egy r√©giv√°g√°s√ļ, j√≥ki√°ll√°s√ļ kult√ļrember volt, √©s j√≥ kapcsolatot √°polt a szegedi kult√ļr√°lis szervekkel, t√∂bbek k√∂z√∂tt a Szabadt√©ri Sz√≠npad vezetŇĎs√©g√©vel. Megjegyzem a k√∂rlet√ľnkben egy pianin√≥t is biztos√≠tott r√©sz√ľnkre, mellyel saj√°tos √©bresztŇĎvel keltett√ľk t√°rsainkat! G√°l parancsnokunk, ha nem volt el√©g n√©zŇĎ az elŇĎad√°sokon, a legnagyobb √∂r√∂m√ľnkre kivez√©nyelte a k√≠v√°nt l√©tsz√°mot az elŇĎad√°sokra. Elj√∂tt a premierem napja. B√ľntet√©sbŇĎl √©n voltam aznap az √úgyeletes Alegys√©g parancsnoka, √≠gy teljes felszerel√©sben kellett irigykednem j√≥ n√©h√°ny t√°rsamra, akikkel teljes lett az Aida elŇĎad√°s n√©zŇĎtere. Arr√≥l nem is besz√©lve, hogy az akkor m√©g 40 √©ves, csak a Film Sz√≠nh√°z Muzsik√°b√≥l ismert Margaret Tynes, m√°r csak a l√°tv√°nya miatt is, mi mindent jelentett volna egy katona sz√°m√°ra.

Tal√°n m√©g csak az I. felvon√°sn√°l tartottak, amikor az K√∂zponti √úgyeletes Tiszt azonnali √©les riad√≥t rendelt el. Engem utas√≠tottak, hogy azonnal menjek ki h√°rom t√°rsammal √©s sz√°ll√≠t√≥j√°rmŇĪvekkel a Szegedi Szabadt√©ri Sz√≠npadra, riad√≥ztassam √©s hozzam be az ott l√©vŇĎ t√°rsakat. B√°r a sz√≠npad igazgat√≥ja megk√≠s√©relt tiltakozni, annak ellen√©re teljes menetfelszerel√©ssel, g√©ppisztolyost√≥l, mind a n√©gyen bel√©pt√ľnk a vil√°got jelentŇĎ deszk√°kra. Mondanom sem kell, hogy micsoda taps √©s hangos ov√°ci√≥ fogadott benn√ľnket, kis h√≠j√°n meghajoltunk. A n√©zŇĎk egy r√©sze rendezŇĎi brav√ļrnak v√©lhett a megjelen√©s√ľnket, az ott √ľllŇĎ t√°rsaink, pedig pl√°ne odavoltak a gy√∂ny√∂rŇĪs√©gtŇĎl! Odal√©ptem az √©ppen √°ria k√∂zep√©n tart√≥ Margaret Tyneshez √©s t√∂k√©letes angols√°ggal:

- Please, stop! Leállítottam!

Sv√©d S√°ndorra nem eml√©kszem, mert a szemembe vil√°g√≠tottak a reflektorok. Tal√°ltam egy mikrofont √©s felsz√≥l√≠tottam az alakulat ott tart√≥zkod√≥ katon√°it, hogy azonnal vonuljanak a teheraut√≥khoz. A zenekari √°rokban a karmester k√©rdŇĎen n√©zett r√°m, megtal√°ltam vele is a hangot:

- Nyugodtan folytass√°k!

Eml√©kezetes volt a tegnap esti nagysikerŇĪ Aida elŇĎad√°s, amelyben a Metropolitan tagja, Margaret Tynes √©nekelte a c√≠mszerepet √©s Sv√©d S√°ndor volt Amonasro. Mind√∂ssze egy apr√≥ epiz√≥d zavarta meg a bemutat√≥t, √≠rta m√°snap egy m√°sik helyi lap, az viszont megbocs√°jthatatlan, hogy a fell√©pŇĎk k√∂z√∂tt elfelejtett√©k megeml√≠teni a nev√ľnket.

Advertisement

F√°jdalomd√≠jk√©nt √≠me a ‚ÄėRitorna vincitor‚Äô az Aida elsŇĎ felvon√°s√°b√≥l, Margaret Tynes elŇĎad√°s√°ban. Rem√©lj√ľk csak nem zavarja meg egy riad√≥!