Hol van ilyenkor az apa?

Matematikai feladvány a karácsonyi szünidőre/másodszor frissítve/

Advertisement

Az mi korosztályunk a Laricsev példatár szinte megoldhatatlan matematikai feladványain nőtt fel.

Illustration for article titled Hol van ilyenkor az apa?
Advertisement

Szerencsére a szovjet túlerő elleni csendes tiltakozásuknak köszönhetően,a tanáraink szemet hunytak a hibás megoldásainkért.Ennek viszont az lett az eredménye,hogy a mai napig egyik kimagasló gyöngém a matematikai egyenletek megoldása.Műfordító,sakk,foci és klasszikus zeneértő barátom bosszantásomra küldte ezt a megoldandó nemes feladványt.Még bosszantóbb,hogy ő megoldotta!Kíváncsi leszek,hogy a kedves olvasóink közül,segítség nélkül kinek sikerül.

Mondanom sem kell,nekem még találgatással sem ment!Ez nem az a típusú a rejtvény,hogy nem vagyok se apád,se anyád mégis a fiam vagy./Az apja volt,csak hazudott/.Most,hogy már tudom a megoldást,a következő nehézséget a végeredmény helyességének ellenőrzése okozta.Úgy tűnik hibátlan.

Advertisement

A feladvány:

Az édesanya 21 évvel idősebb a gyermekénél.6 évvel később az anya 5 x olyan idős lesz,mint a gyermek.Hol van az apa?

Advertisement

A YouTube jóvoltából egy derék angol kollégánk rögzítette és elmondja az általa felállított egyenlet teljes levezetését,A végeredmény élményszámba mehet.

Most érkezett!

De mielőtt a videót megtekintitek, nézzétek meg Chuck Finley magyaros,tiszta gondolkodásra valló és jóval érthetőbb egyismeretlenes megoldását.Hogy ne legyen túl könnyű tettem bele egy kis csavart!

Advertisement

Aki nem nézné meg a videót, valóban egyismeretlenes, itt a fiú “jelenlegi” életkora az egyenlet két oldala és a = az anya “jelenlegi” életkora:

Illustration for article titled Hol van ilyenkor az apa?
Advertisement

BLASZ III. Béla külső levelezőnk küldte a következő egyismeretlenes levezetést:

“Na most figyelj. Legyen a gyerek x éves. Akkor fel lehet írni, hogy most a gyerek x éves, anyu x+21 éves (a + jelet úgy olvassuk: plusz, és azt jelenti: több).

Advertisement

Hat év múlva:a gyerek x+6 éves lesz, anyu x+21+6, vagyis x+27 éves. S egyúttal anyu addigra ötször öregebb a kölöknél, egyenlettel (a szorzást a * jelöli):

(x+6)*5 = x+27

a zárójelet kibontva:

5x+30 = x + 27

mindkét oldalból kivonok x-et:

4x+30 = 27
mindkét oldalból kivonok 30-at:

4x = –3

mindkét oldalt osztom 4-gyel:

x = –3/4

Vagyis a gyerek most mínusz 3/4 éves, azaz mínusz 9 hónapos, ergo apu jelenleg éppen mélyen anyuban van. (The father is in the mother.)“

Advertisement

Ezekután Anglia az orvosainak után,felfigyelhet a metematikusainkra is.

Klikk a videóra az angol megoldásért,nyelvleckének is elmegy!

Share This Story

Get our newsletter