Az evol√ļci√≥ t√∂rv√©nye a mindens√©g legink√°bb tautologikus t√∂rv√©nye. L√©nyeg√©ben nem t√∂bb √©s nem kevesebb, mint annak felismer√©se, hogy az √©l t√ļl, ami t√ļl√©l (N√©ha persze furm√°nyos tud lenni annak meg√©rt√©se, hogy mit is √©rt√ľnk AZ alatt, egy√°ltal√°n nem biztos ugyanis, hogy egy konkr√©t egyedet, de ez most mell√©ksz√°l). Ennek az egyszerŇĪ szab√°lynak a k√∂vetkezm√©nye a h√≥vir√°g, a csokol√°d√© √©s Belgium is. A mik√©nt - mint a legt√∂bb esetben - ez√ļttal is sokkal √©rdekesebb, mint a mi√©rt.

Szokt√°k eml√≠teni, hogy az evol√ļci√≥ kulcsszava az alkalmazkod√°s (adapt√°ci√≥). Val√≥j√°ban ennek √©pp az ellenkezŇĎje az igaz. A DNS, az egy-egy √©lŇĎl√©ny valamennyi tulajdons√°g√°t √©s lehetŇĎs√©g√©t mag√°ban hordoz√≥ makromolekula, a term√©szet egyik legkonzervat√≠vabb teremtm√©nye. Makacsul ragaszkodik √∂nn√∂n belsŇĎ strukt√ļr√°j√°hoz, s a megv√°ltoztat√°s√°ra ir√°nyul√≥ mindennemŇĪ k√ľlsŇĎ hat√°snak konokul ellen√°ll. Ebben legink√°bb a saj√°t jav√≠t√≥ mechanizmusai seg√≠tik ŇĎt. Elk√©pesztŇĎen hat√©kony rendszer ez, amelynek hibasz√°zal√©k√°t ma m√©g megk√∂zel√≠teni sem k√©pes a modern ipar. A DNS-tŇĎl teh√°t semmi nem √°ll t√°volabb, mint a v√°ltoz√°s, semmi nem olyan idegen tŇĎle, mint az alkalmazkod√°s.

A legink√°bb f√©lre√©rtett √©s f√©lremagyar√°zott ter√ľlete az evol√ļci√≥ elm√©let√©nek √©ppen ez. A laikus valahogy √ļgy k√©pzeli, hogy ha a f√°k magasabbra nŇĎnek, akkor a zsir√°f k√©nytelen hosszabb nyakat n√∂veszteni, hogy el√©rje a magasabban l√©vŇĎ leveleket is. Ez - term√©szetesen - lehetetlen. Nem √°ll√≠that√≥, hogy egy ilyen elm√©let ismeretlen volna a tudom√°nyt√∂rt√©netben, a lamarckizmus √©s annak ma m√°r a tudom√°ny hat√°rter√ľleteirŇĎl is kiszorult, modern v√°ltozatai √©ppen ezze igyekeznek magyar√°zatot adni a term√©szeti jelens√©gekre, kev√©s sikerrel. Teh√°t az alkalmazkod√°s nem √≠gy mŇĪk√∂dik (SŇĎt nem is mŇĪk√∂dik). A folyamat val√≥j√°ban sokkal √∂sszetettebb, de megk√≠s√©rlem az√©rt viszonylag egyszerŇĪen √©s √©rthetŇĎen elmagyar√°zni.

ElsŇĎ k√∂rben tekints√ľnk is el att√≥l, mi√©rt lettek a f√°k magasabbak, a magyar√°zat v√©g√©re rem√©lem mindenki tudni fogja erre a k√©rd√©sre is a v√°laszt. Maradjunk egyelŇĎre csak a zsir√°fn√°l. A zsir√°f mint faj egyedei mind egy kicsit m√°sfajta DNS-t ŇĎriznek, ez a faji v√°ltozatoss√°g (diverzit√°s) alapja. A zsir√°fok g√©njeinek nagy r√©sze hasonl√≥ vagy ugyanolyan, mint b√°rmelyik m√°s zsir√°f√©i, de persze vannak egyedi vagy ritka tulajdons√°gokat hordoz√≥ g√©nek is. Az √°llat tulajdons√°gainak halmaza nem m√°s, mint a lehetŇĎs√©gek halmaza. A k√∂rnyezet, a puszta l√©tez√©s pr√≥b√°ra teszi az √©lŇĎl√©nyt, √©s hogy ezeknek megfeleljen, azokat a tulajdons√°gait tudja haszn√°lni, amelyek rendelkez√©s√©re √°llnak. Ezek azt√°n vagy el√©gs√©gesek, vagy el√©gtelenek, √©s persze vannak sikeresebb √©s kev√©sb√© sikeres egyedek is.

Mint mondtuk, a DNS rendk√≠v√ľl konzervat√≠v molekula. N√©ha azonban, nagyon-nagyon ritk√°n, de megv√°ltozik, ez a mut√°ci√≥. A v√°ltoz√°s oka √°ltal√°ban rendk√≠v√ľl pr√≥zai: m√°sol√°si hiba, sug√°rz√°s vagy valamilyen vegyi anyag hat√°s√°ra a DNS eddigi b√°zissorrendje √°talakul, a DNS-k√∂nyv betŇĪinek egym√°sut√°nis√°g√°ban egy pici hiba keletkezik. A DNS megv√°ltoz√°s√°nak k√∂vetkezm√©nye, hogy a DNS-bŇĎl dek√≥dolt RNS, majd az abb√≥l mint gy√°rt√°si sablonb√≥l √∂sszerakott feh√©rj√©k is megv√°ltoznak, √©s (rendk√≠v√ľl bonyolult folyamatokon kereszt√ľl, amelyek legink√°bb a molekul√°s egym√°sra hat√°s√°nak k√∂lcs√∂n√∂ss√©ge a d√∂ntŇĎ) egy √ļj tulajdons√°g keletkezik. Ez az √ļj tulajdons√°g √°ltal√°ban √©szrevehetetlen√ľl apr√≥ v√°ltoz√°st jelent, de megt√∂rt√©nik. Ez az √ļj tulajdons√°g azt√°n √∂r√∂klŇĎdik, gener√°ci√≥r√≥l gener√°ci√≥ra, hisz - ahogy sokadszor hangs√ļlyozzuk - a DNS igen konzervat√≠v.

Milyen hatása van egy ilyen mutációnak?

A legt√∂bbsz√∂r semmilyen. Nagy ritk√°n az egyed √©letk√©ptelen lesz, esetleg valamivel rosszabb, alkalmatlanabb az √©letre, mint a nem mut√°lt g√©nv√°ltozat. √Čs nagyon-nagyon ritk√°n az √ļj tulajdons√°g elŇĎnyt jelenthet. Ha p√©ld√°ul egy v√©letlen mut√°ci√≥ miatt egy zsir√°fmama gyermekei √°tlagosan 5%-kal hosszabb nyakkal sz√ľletnek, ez eredm√©nyezheti azt, hogy ezek a ‚Äúnyakas‚ÄĚ csemet√©k hat√©konyabbak lesznek a t√°pl√°l√©kkeres√©sben, ami elŇĎnyt jelenthet, fŇĎk√©nt egy t√°pl√°l√©kszeg√©nyebb k√∂rnyezetben vagy idŇĎszakban. (Fontos meg√©rteni: a k√∂rnyezet d√∂nti el, hogy valami elŇĎny vagy sem. Olyan is elk√©pzelhetŇĎ, amikor ugyanez a v√°ltoz√°s h√°tr√°nyt jelenthetne.) Mindennek a k√∂vetkezm√©nyek√©nt a t√ļl√©lŇĎ popul√°ci√≥ tagjai k√∂z√∂tt fel√ľlreprezent√°lt lesz a ‚Äúnyakas‚ÄĚ g√©n. Mondjuk eddig 100 zsir√°fb√≥l egy hordozta ezt a tulajdons√°got, most meg, mivel ŇĎk nagyobb ar√°nyban √©lnek t√ļl, sz√°z zsir√°fb√≥l kettŇĎ. Sz√©pen lassan a ‚Äúnyakas‚ÄĚ g√©n elterjed a popul√°ci√≥ban, √©s imm√°ron ez lesz az √°tlagos zsir√°fnyak-hossz. Enn√©l persze a folyamat sokkal bonyolultabb √©s m√©g rengeteg √©rdekess√©g lapul benne, de jelen √≠r√°s keretei k√∂z√∂tt el√©gedj√ľnk meg ennyivel.

Advertisement

Mi teh√°t a tanuls√°g?

Az √©letnek k√©t, egym√°st l√°tsz√≥lag k√∂lcs√∂n√∂sen kiz√°r√≥ felt√©telnek kell megfelelnie. Merevnek √©s rugalmatlannak kell lennie, hogy makacsul ŇĎrizhesse mindazt, ami √©rt√©kes. A DNS nem v√°ltozik, vagy csak nagyon nehezen. √ćgy v√°lik lehets√©gess√© az, hogy a tulajdons√°gok gener√°ci√≥r√≥l gener√°ci√≥ra hagyom√°nyoz√≥dhassanak. De egyben rugalmasnak is kell lennie, hiszen egy eleve v√°ltozatos √©s folyton v√°ltoz√≥ k√∂rnyezetben a puszta fennmarad√°s felt√©tele az adapt√°ci√≥.

Advertisement

Hogyan lehetséges ez?

√ögy, hogy a fajok j√∂nnek √©s mennek, de az √©let marad. A term√©szetben az √©lŇĎ dolgok √∂sszess√©ge kicsit olyan, mint egy rendk√≠v√ľl √∂sszetett szersz√°mk√©szlet. Az√©rt k√©pes mindig fennmaradni √©s alkalmazkodni, mert a k√©szletben valahol rendelkez√©sre √°ll az a c√©lszersz√°m, ami - ha nem is a legalkalmasabb a feladatra, de - jobb, mint az, amit eddig haszn√°ltunk. Ha azt√°n ezt a c√©lszersz√°mot lassan egyre specializ√°ltabbra fejlesztj√ľk, elŇĎbb ut√≥bb az adott feladatra legt√∂k√©letesebb szersz√°mhoz jutunk. Persze a legt√∂k√©letesebb csavarh√ļz√≥ - nagyon fontos tanuls√°g ez - igen t√∂k√©letlen kalap√°cs.

Advertisement

Mindannyiunk kedvenc din√≥i tal√°n egy meteor k√∂vetkezt√©ben be√°ll√≥ nukle√°ris t√©lben haltak √©hen, tal√°n nem. De mindenk√©pp rendk√≠v√ľl t√ļlspecializ√°lt, kifinomult c√©lg√©pek voltak, s mint ilyeneknek, elŇĎbb vagy ut√≥bb, de lej√°rt volna mindenk√©pp az idej√ľk. Az √ļj k√∂rnyezet √©s az √ļj feladatok k√©sz√ľletlen√ľl √©rt√©k az √©letnek ezt a szelet√©t, √©s √ļj √©letelemek t√∂rtek elŇĎre, alkalmasabbak, hajl√©konyabbak √©s specializ√°latlanabbak. Az √©let t√ļl√©lt, a dinoszauruszok nem, mert az √©let sz√°m√°ra a dinoszauruszok nem l√©nyegesek, ahogy az ember, a h√≥vir√°g vagy Belgium sem.

Csak az élet számít.