Nekem az őszben gyerekként mindig az avar rugdosás tetszett legjobban. Lelkesen gyűjtöttem a különböző színű leveleket, amiket sosem őriztem meg végül, vadgesztenye, csípős levegő, nagy kirándulások. A tél után ez maradt a kedvenc évszakom.

Az utóbbi években azonban -csakúgy, mint a tavasz és a tél- egzotikus, kihalófélben lévő tüneménnyé töpörödött, pár napos anomáliává, amiért hálásnak kell lennünk.

Advertisement

Idén elég nagy mázlink volt, bár a világ többi részére ez nem volt különösebben jellemző. Gyönyörű, színes, hosszú, meleg, száraz őszünk volt, még mindig tart, de úgy néz ki, pont a hosszú hétvégére már inkább a szürke, ködös, hidegebb arcát kezdi mutatni az erdő.

Advertisement

Az elmúlt hetekben az afrikai légáramlatoknak köszönhetően az a furcsa helyzet állt elő, hogy az alacsonyabb területeken volt hidegebb, a hegytetőkön pedig szokatlanul meleg maradt éjszakára is, ezért nálunk és a többi magasabban fekvő területen lassabban őszült, mint szokott.

Advertisement

Volt olyan ösvény, ahol szinte sorba kellett állni egy-egy jobb fotóért, egymást érték az állvánnyal kezükben ide-oda tipegő, átszellemült arcú hobbifotósok, a makulátlanul kék ég elképesztő hátteret csinált a szivárványba öltözött erdőnek.

Advertisement

Én is lőttem jópárat, legtöbbjükbe csúnyán belefotobomboltak a kutyák, azt hiszem az év véletlen reneszánsz fotóját is sikerült elsütnöm Arankáékról, a legtöbb inkább impresszionista vagy talán giccs, mondjuk a nem manipulált természetfotókat én sosem láttam giccsesnek. Öt év után végre új telefont vettem, szerintem jóval szebb képeket csinál, mint az öreg, de döntsd el te.

Ismeretlen festő: Tájkép Berni Pásztorokkal. Csak az a póráz ne lenne ott.

Advertisement

Itt Nagykovácsiban még mindig színes minden és már tisztességesnek mondható az avarvastagság is egy jó hétvégi rugdosáshoz. A levegő jó csípős, izzik a galagonya ruhája, édes a som, lekvárosodik a csipkebogyó, hatalmas az őzlábgomba, minden, ami kell. Javaslom, hogy akármilyen is az idő, ha teheted, menj ki az erdőbe és élvezd az őszt, amíg lehet.

Advertisement

Aztán előbb-utóbb minden évszakot eltüntetünk erről a bolygóról, csak a nyár marad meg, ő fogja majd megbosszulni rajtunk testvérei halálát.