Mi sem nagyobb szívás, mint az, hogy épp felszabadultan sétáltatod a kutyádat malibui otthonod közelében, amikor szegény blökit egyszer csak megmarja egy nyamvadt csörgőkígyó. Már, ha nem tetted meg azt, amit minden felelős kutyatartónak meg kellene tennie, aki csörgőkígyókkal kitömött környéken él. Létezik ugyanis olyan tanfolyam, amelyen kiképzik a kutyát arra, hogy messzire elkerülje a vibrátorszerű hüllőket.

Az Albuquerque-i csörgőkígyó-múzeum https://www.facebook.com/rattlesnakemus…
Az Albuquerque-i csörgőkígyó-múzeum https://www.facebook.com/rattlesnakemus…
Advertisement

A módszerek lényege ugyanaz, a kivitelezés viszont mutat némi változatosságot. Az egyes tréningtípusok hatékonysága eltérőnek mondott, habár ez is olyan, hogy az a legjobb, az amit én csinálok vagy reklámozok, hiszen csak azért, mert naná, hogy természetesen. Az alapelv az, hogy valamilyen módon megmutatják a kutyának a kígyót, a kígyó támad, de nem tudja őt bántani, a kutya pedig egy alapvetően ártalmatlan elektromos nyakörvtől kap egy áramütést a harapási kísérlet pillanatában. Ez benne úgy rögzül, hogy a kígyónak látszó, érződő dolog nem oké, el kéne kerülni.

Van például az a verzió, amikor a tömlőszerű állatot egy kis ketrecbe teszik, amelynek hálós, átlátszó oldalfala van, így ott is van, meg harapási értelemben véve nincs is. Minden más meg ugye a fenti séma szerint megy. Ennek technikának a hátránya az, hogy egy egyujjas kesztyű is sok ahhoz, hogy az ujjaidon megszámold, hogy hányféle esetben fut össze a kutyád ketreces csörgőkígyóval. Segítek: a tréningen. Érv a módszer mellett, hogy a kígyónak persze szaga van így is, és azért nyilván jól látható.

Advertisement

Konc-értékelés: 4/10

Van egy olyan speciális kategóriája is a tréningeknek, amelyek esetében az idomár házhoz megy, illetve oda, ahol a kutya jellemzően összefuthat majd a kígyókkal. Erre állítólag azért van szükség, hogy az eb minél inkább általánosítva tanulja meg a kígyók kerülésének szükségességét, tehát ne csak egy idegen helyen, hanem otthon is ugyanúgy komolyan vegye a fenyegetést. Amatőr kígyóharapás-szakértőként persze fel is teszem a kérdést: az ily módon okított kutyák vajon idegenben is félni fognak a rugalmas csörgőbotoktól? Persze, ha valamitől félünk otthon, attól talán idegenben is. <tetszőleges családi erőszakos poén helye> Mivel az ismertetővideóban a kígyó ketrecen kívül található, a módszer kellően komolynak tűnik, viszont nem igazán derül ki, hogy a kígyó miért nem fogja bántani a kutyát.

Advertisement

Konc-értékelés: 7/10

És most jön a kedvencem, ami persze csak úgy kedvencem, hogy nehezen tudtam visszafogni a röhögést a vonaton ülve, miközben egy podcastban arról meséltek, hogy sisakot húznak a kígyó fejére biztonsági okokból az ilyen kiképzésen. Amit meg az ember csak így hallás után képzel el, gyakran tud komikusabb lenni, mint a valóság. Egyébiránt inkább aggaszt ez a módszer, mint szórakoztat, ugyanis nem szeretnék belegondolni, hogy mit kell csinálni egy kígyóval, mire az hajlandó lesz, ha nem is egy sisakot, de valamiféle száját lerögzítő hámot eltűrni magán.

Advertisement
Sisakos csörgőkígyó. Nem közeli rokona a sisakos kazuárnak. http://shastadogs.com/pages/rattlesn…
Sisakos csörgőkígyó. Nem közeli rokona a sisakos kazuárnak. http://shastadogs.com/pages/rattlesn…

A dolog előnye az persze, hogy a sisakot és a tényleges harapást leszámítva – azt itt is villanynyakörv pótolja – teljesen életszerűek lehetnek a körülmények. Még annyit tennék hozzá, hogy a podcastban hallott verzió szerint valami autóakkumulátor méretű áramforrást használnak. Az azért durva, de egy aljahumor-podcastban ez kötelező stíluselem.

Advertisement

Konc-értékelés: 9/10

Ez a videó pedig azért érdemelte ki a szereplést, mert úgy kezdődik, mint egy közlekedésbiztonsági oktatóvideó. És ezzel búcsúzik is mára a Konc hüllőszakosztálya. A legközelebbi találkozásig is, kutyaharapást csakis szőrével, eb ura pedig fakó!

Share This Story

Get our newsletter