This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

James Bond után szabadon - Willy Bogner

Illustration for article titled James Bond után szabadon - Willy Bogner

Az 1960-as Squaw Valleyben megrendezett téli olimpia fenegyereke, a Bogner sportruházati cégóriás tulajdonosa, a lassan 80 éves Willy Bogner meglehetősen sajátos látásmóddal áll a funsport világához.

Advertisement

A német olimpiai csapatot is öltöztető divattervező fiatalabb korában még nagyobb őrültnek számított, mint most. Azt követően, hogy Wengenben megnyerte a Lauberhornon megrendezett legendás lesiklás versenyt, 1966-ban, St Moritzban, olyan veszélyes helyet választott új kollekciójának fotózására, hogy a teljes társaságot maga alá temette két, egymást követő(!) lavina. Bár a modellek kivétel nélkül mind profi síelők voltak, ketten nem élték túl a balesetet. Az egyik áldozat Bogner akkori barátnője, Barbi Henneberger volt, akivel nem sokkal azelőtt jegyezték el egymást.

Az akkor 22 éves Bognert a svájci bíróság bűnösnek találta gondatlanságból okozott emberölésért, felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Bár még abban az évben negyedik helyezést ért el a Chilében megrendezett világbajnokságon, befejezte profi pályafutását és onnantól kezdve csak a filmforgatásnak és az apja által alapított birodalom vezetésének szentelte életét.

Többnyire operatőrként dolgozott, számtalan James Bond film akciójelenete is az ő nevéhez fűződik, többek között A Kém, aki szeretett engem, a Szigorúan bizalmas, és a Halálvágta is, egyszóval nagyjából minden, amitől gyerekként a számat tátottam. Roger Moore természetesen mindig talpig Bognerben mentette meg a világot.

Advertisement

Fényévekkel előzte meg a korát és teszi ezt a mai napig.

Share This Story

Get our newsletter