“Mindennap megpofozom magam, hogy elhiggyem, ez nem álom.” Jamie Vardy.

Aki a Németország és Anglia barátságos labdarúgómérkőzés televíziós közvetítését megtekintette, ahol az idegenben játszó angol csapat a 2:0-ás német vezetés után, 3:2-re fordította a mérkőzés állását, varázslattal találkozhatott. A nézők egy olyan sarokkal/oxival - a lovely flick with his heel - lőtt Vardy gólt láthathattak, amelyre ezen a szinten még sosem volt példa! És nem akárkinek, a világ első kapusának Neuernek lőtte!

Vajon véletlenül sikerült Vardynak ez a bravúr? Hogy mennyire nem, később láthatjátok a Premier League-ben lőtt 18 elképesztő gólját, ami igazolja állításunkat. A poszt befejezésével megvártuk a mai Anglia-Hollandia meccset, ahol véleményünket megerősítve, Vardy ismét góllal köszönt be, bár ezúttal 2:1-es vereséget szenvedtek a Wembleyben.

Vardy szerdai gólja a Hollandok ellen:

Hogyan robbant be Jamie Vardy - aki a Premier League-et vezető Leicesterben ontja a gólokat - ilyen hirtelen a világ labdarúgásának élvonalába és mutatkozhatott be ennyire sikeresen az angol válogatottban is?

Advertisement

Hogyan lehetett a háziőrizetből eljutni a világhírig?

A vs.hu Vardyval kapcsolatban, arra az érdekes összefüggésre is felfigyelt, hogy Lionel Messi, Karim Benzema, Luis Suárez, Cesc Fabregas, szintén 1987-ben született, akárcsak a Leicester City angol válogatott csatára Vardy.

Vardy családi életében döntő szerepet játszott, hogy édesapja Richard Gill már korán elhagyta az édesanyját és Vardyt. A képen Vardy szülei egykoron és családi kép a mából, valamint néhány szomorú részlet a papáról itt:

Advertisement

Vardyról a legrészletesebben talán a vs.hu írt:

Advertisement

Ezt olvashatjuk róla: Jamie Richard Vardy Sheffieldben cseperedett fel, a város két nagycsapata közül a Wednesday edzéseit látogatta egészen 16 éves koráig, amikor valaki kitalálta, hogy túl kicsi ehhez a játékhoz, és elküldte az egyesülettől. Csalódottságában abbahagyta a futballt. Nyolc hónappal később a Stocksbridge adott neki lehetőséget, és hetente 30 fontot. Vardy amatőrként az ötödik ligában focizott, miközben egy orvosi segédeszközöket gyártó üzemben gyárban a futószalag mellett dolgozott. Egy kocsmai bunyó következményeként egy bokájára rögzített megfigyelő szerkezetet kapott, valamint este hat óra utáni kijárási tilalmat. Ezt úgy tudta csak betartani, hogy a meccsek 60. percében mindig lecserélték, hogy időben hazaérjen, az esti 6 óra utáni ellenőrzésre.

Mindezek ellenére három szezon alatt összegürcölt 66 gólt, el is vitte kemény 800 fontért a Halifax Town 2010-ben. Csupán egy idényt töltött a kisvárosban, mert a 41/29-es mutatója megtetszett az ötödik osztályban szereplő Fleetwood Townnak. A Fleetwod Townban 31 gólig jutott egyetlen idény alatt. A 2012 januárjában játszott Blackpool elleni hazai FA-kupa vereség (1-5) után Ian Holloway, a győztes klub menedzsere 750 ezer fontért már a saját buszába ültette volna, de a Fleetwood köszönte szépen, és visszadobta a lehetőséget. Négy hónap elteltével érkezett viszont a Championshipben, tehát az angol másodosztályban harcoló Leicester City egymillió fontos ajánlata, amire már a Fleetwood sem mondhatott nemet. Jamie Vardy minden idők legdrágább amatőr játékosa lett.

Advertisement

A Championshiphez nehezen alkalmazkodott; ki is kezdték a leicesteri szurkolók - a Rókák - a gyenge első idénye (26 meccs, 4 gól) után. A következő szezonban aztán begyújtotta a rakétákat: a 16 bajnoki góljával alaposan hozzájárult a kékek feljutásához. A nagyvilág 2014. szeptember 21-én ismerte meg a nevét, amikor a Leicester bámulatos játékkal, Vardy góljával és négy gólpasszával 1-3-ról fordítva 5-3-ra verte meg a Manchester Unitedet.

Íme a mérkőzés összefoglalója:

Vardy egy másik emlékezetes gólja a Liverpool ellen:

Erről a gólról, így nyilatkozott az edzője:

Ranieri full of praise for ‘amazing’ Vardy goal:.

Advertisement

2015 májusában jött az újabb karriertörténeti pillanat, a kapus Ian Walker 2001-es beválogatását követően, Vardy lett a Leicester City következő angol válogatott játékosa. Roy Hodgson pályára is küldte az írek elleni – gól nélküli – barátságos mérkőzésen.

Az egykori egymilliós csatár ára jelenleg 20 millió font/ 8 milliárd forint körül mozog. Egyelőre!

Vardy ígért 18 zseniális Premier League gólja, egy csokorban:

Advertisement

A sportbarátok körében méltán népszerű Góóól című mozifilm két részének írója, Adrian Butchart ezt nyilatkozta Vardy pályfutásáról:“Ha ezt a történtet mi találtuk volna ki, az emberek soha nem hinnék el. Hihetetlen, amit elért, és, ahogy megdöntötte a Premier League rekordját. Egy csodálatos góllal a liga legnagyobb csapata ellen. Máris első helyen szerepel a terveink között” A hírek szerint a színészt is kinézte Vardy szerepére: az Alkonyat-filmek sztárját, Robert Pattinsont.

A korrektséghez hozzátartozik, hogy megemlítsük, az angol válogatott másik kimagasló tehetségének, a pillanatnyilag “vasálarcos” Tottenham Hotspur játékos Harry Kane nevét is, akiről még sokat fogunk hallani, és az sem véletlen, hogy ő is lőtt gólt a németek ellen!

A nagy duett:

Advertisement

Végezetül a Premier Leauge állása, a két játékos csapatával a táblázat élen és angol néhány foci kifejezés

tétlen les / inactive offside.

kiállítás / sending off / issuing a red card.

kapu mellett álló gólbíró / additional assistant referee.

taccsbíró / assistant referee (korábban linesman).

Kötény-adás / nutmeg.

Óllózás / bicycle kick, néha overhead kick.

Sarkazás-oxizás / flick with heel, back heel.

Kapufa / goalpost - crossbar.

Esernyőcseles gól / sombrero goal

Sarokkal hátulról átemelt megoldás / rainbow flicks