“Bármit csinálsz, azt csináld jól!”. /Ambrus Attila/.

A Viszkis film rendezőjét, Antal Nimródot nem kell a film szerelmeseinek bemutatni. Talán elég, ha csak az ismert filmjeit említjük:

Antal Nimród és Ambrus Attila egy Múzeum körúti karácsonyi kézműves vásáron találkozott, ahol az egykori bankrabló a saját készítésű kerámiáit árulta.

Advertisement
Illustration for article titled Jön, Jön, Jön! A VISZKIS film!

A beszélgetésük nyomán a rendező eldöntötte, hogy a tizenhárom évvel ezelőtt forgatott nagysikerű Kontroll-t követően - és a hosszú hollywoodi kitérője után - a Viszkis lesz a második magyar filmje. Korábban már felmerült egy Johnny Depp szereplésével készülő hollywoodi feldolgozás is, és a Szerelem első vérig-trilógiát rendező Dobray Péter is foglalkozott a gondolattal. A főszerepre pedig már felmerült Nagy Zsolt, Charlie Cox és a Gengszterkorzó-ból ismert Jack Huston neve is.

Advertisement
Illustration for article titled Jön, Jön, Jön! A VISZKIS film!

A Filmalap az első pillanattól kezdve látott fantáziát a filmben és amikor Antal Nimród említette, hogy érdekli a film, Vajna András György /Andy Vajna/ és a Filmalap szokatlanul magas, 1,1 milliárdos gyártási támogatást biztosított a film forgatásához. Az Antal Nimród által írt forgatókönyv követi Ambrus életét az erdélyi múltjától, a magyarországi jégkorongozó pályafutásától a viszikis bankrablásokik, majd a lebukásától a szőkéséig, és az ezeket az eseményeket követő tizenöt éves börtönbüntetésétől, a kerámiák készítéséig.

Advertisement

Azóta megszületett a várva várt döntés a férfi föszereplőre, a kiválasztott a Színművészeti Egyetem harmadéves hallgatója, Szalay Bence lett. Vele korábban főiskolai és színházi fellépésein találkozhattunk:

A boldog (Utolsóból első) (színész) - Szigligeti Színház

A kölyök (színész) - Jászai Mari Színház, Népház

Illustration for article titled Jön, Jön, Jön! A VISZKIS film!
Advertisement

Ez akár már lehetne Szalay Bence filmbéli arca is!

Illustration for article titled Jön, Jön, Jön! A VISZKIS film!
Advertisement

A film női főszerepét, Judit szerepét egy hosszas casting folyamatot követően Móga Piroska nyerte el. A képen Makk Károllyal.

Itt jegyezzük meg, hogy Oscar díjasunk, Nemes Jeles László a következő -Sunset című - filmje kapcsán kijelentette, hogy szeretné egy magyar színésznő világkarrierjét kialakítani, és fizetett hirdetésben keresi a főszereplőt. Vajon ez Antal Nimródnak Móga Piroska esetében sikerül-e?

Advertisement
Illustration for article titled Jön, Jön, Jön! A VISZKIS film!
Illustration for article titled Jön, Jön, Jön! A VISZKIS film!
Advertisement

A huszonhat éves Móga Piroskát a legtöbben az Aglaja című 2012-es filmből ismerhetik, amelyben Ónodi Eszter lányának tinédzserkori alakját jelenítette meg. Móga Piroskával a pályafutása során, számos színház- és film szerepben találkozhattunk. Az Aglaja mellett szerepelt a Komoly dogok című magyar és a Mrs. Ratcliffe forradalma című magyar - angol vígjátékban. A színházi szerepeit megtaláljátok itt:

Advertisement

Érdemes elolvasni, mit ír róla az Origo, hogyan került Piroska a színház- és film világába. Szinte egy igazi hollywoodi film story:

A gimnázium harmadik osztálya utáni nyáron Móga Piroska a Ferenciek terén sétált, amikor egy hirtelen ötlettől vezérelve betért a Katona József Színházba, és megkérdezte, nincs-e valami munka számára. Felvették ruhatárosnak, három évig dolgozott ebben a munkakörben, amit elmondása szerint azért szeretett nagyon, mert ingyen nézhette meg az előadásokat. A legenda szerint estéről estére bámulta példaképét, Ónodi Esztert, akinek nem sokkal később eljátszhatta a lányát egy játékfilmben. Amikor Deák Krisztina rendező azon töprengett, ki játszhatná el a tini korú Aglaját, Ascher Tamás mondta neki, hogy van náluk egy lány a ruhatárban, akit érdemes lenne megnéznie. Móga megkapta a szerepet, és még a hegedűtudásának (hatéves kora óta tanult hegedülni, a nővére hegedűművész) is hasznát vehette a film egyik jelenetében.

Advertisement

Az említett jelenetben Jordán Adéllal adnak elő bravúros hegedű táncot, nem sokat rejtve magukból. +18!

Advertisement

Egyébként 2005-ben már készült egy 52 perces dokumentum film: A viszkis rabló balladája - Szökésben / On The Run: The Whiskey Robber címmel, amely lehet az alapja is a készülő új filmnek. Itt a teljes film a részletek az IMDb-ben.

Share This Story

Get our newsletter