Kapom itten szerkesztƑtĂĄrsamtĂłl a cinket (höhö), hogy azĂ©rt MĂĄrait Wass-sal mĂ©g egy kommentĂĄlis Ă©szrevĂ©telben sem illƑ dolog egy kalap alĂĄ venni, ha amĂșgy nagyra becsĂŒlt kollĂ©ga Ă©rteni vĂ©li is a metafora azon sajĂĄtossĂĄgĂĄt, hogy a hasonlĂ­tĂĄs tĂĄrgyĂĄt kĂ©pezƑ dolog vagy jelensĂ©g egyetlen tulajdonsĂĄga mentĂ©n vonunk pĂĄrhuzamot. Amikor tehĂĄt sasszemƱnek nevezzĂŒk felebarĂĄtunkat, nem a sas szemĂ©nek sĂĄrga szĂ­nĂ©re utalunk, sem pedig a szemlencsĂ©ben leledzƑ szĂ­nszƱrƑ inverziĂłs olaj optikai tulajdonsĂĄgaira, hanem a lĂĄtĂĄsĂ©lessĂ©gre.

MĂĄskĂŒlönben ez tökmindegy.

Szval MĂĄrai Ă©s Wass szĂĄmomra egykutya annak tekintetĂ©ben, hogy mindkettƑt mĂ©rhetetlenĂŒl tĂșlĂ©rtĂ©kelik. MĂĄrai erƑsen közĂ©pszerƱ Ă­rĂł, sajnĂĄlatosan tĂșltengƑ hajlammal a sötĂ©tlila, ezopicsoid morĂĄlfilozofĂĄlĂĄsra, Ă©letmƱvĂ©ben összesen egy darab tƱrhetƑ verssel, amelyben ugyanakkor egynĂ©mely rĂ­m mĂ©g Ă­gy is borzasztĂłan kĂ­nos. Wass legjobb munkĂĄi is Ă©ppen csak sĂșroljĂĄk a gyenge közĂ©pszert, a többirƑl meg szĂłt sem Ă©rdemes ejteni: SzilĂĄgyi IstvĂĄn, SĂŒtƑ AndrĂĄs vagy TamĂĄsi Áron bevĂĄsĂĄrlĂłcetlije komolyabb irodalmi Ă©rtĂ©ket kĂ©pvisel, mint a Wass-Ă©letmƱ.

MĂĄskĂŒlönben ez is tökmindegy, bevezetĂ©s bezĂĄr.

No de akkor e mår-mår vészmadåri univerzumban mi képvisel valódi értéket?

LegelsƑkĂ©ppen is a csöcsök. AztĂĄn minden, amiben van bagoly, sivatag vagy nullponti energiĂĄn alapulĂł tĂ©rĂĄtviteli eszköz. JelentƑsen megnöveli bĂĄrmely alkotĂĄs mƱvĂ©szeti Ă©rtĂ©kĂ©t az is, ha esze ĂĄgĂĄban sincs mƱvĂ©szetnek lenni, ha kesztyƱt dob a hagyomĂĄnyos Ă©rtelemben vett kĂ©zmƱves igĂ©nyessĂ©gnek, vagy ha vannak benne humanista-filantrĂłp gĂ©pĂĄgyĂșkezelƑk. Sajnos az effĂ©le, magas hozzĂĄadott Ă©rtĂ©kƱ, mĂ©ly mƱvĂ©szet ritka, mint fakanĂĄlban a sejtliposzĂłmĂĄs levendulakrĂ©m.

Advertisement

RajongĂĄsaink tĂĄrgyainak listĂĄjĂĄn legelöl ĂĄll a Vanilla Ninja zenekar. RĂłluk mindent elmond, hogy Ƒk a vilĂĄgon az egyetlen dolog, ami mĂ©g Ășgy sem idegesĂ­tƑ, ha lĂłval kombinĂĄljuk Ƒket, amibe az olyan nagyĂĄgyĂșknak is beletört viszont mĂĄr a bicskĂĄja, mint Douglas Addams Adams.

Egy esetleges zombiapokalipszis bekövetkeztekor a bolygĂłrĂłl mindenkĂ©pp fontos volna kimenteni Sommerset Maugham SzĂ­nhĂĄzĂĄnak legalĂĄbb egy pĂ©ldĂĄnyĂĄt, legfƑkĂ©pp azĂ©rt, hogy az Ă©pkĂ©zlĂĄb, Ă­rni tudĂł Ă­rĂĄs tudomĂĄnyĂĄnak egy darabja megmenekĂŒljön, a Zeta Reticuli intelligens gĂĄzlĂ©nyeinek okulĂĄsĂĄra. És ha mĂĄr arra megy egy ƱrhajĂł, vihetne magĂĄval egy ĂŒveg NutellĂĄt is, meg a Watchmen rendezƑi vĂĄltozatĂĄt. És egy sivatagi rĂłkĂĄt. Egy kisebbet. A többi le van szarva.