Filmajánló

Azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy a kazak filmművészet elkerüli hazánkat. Mondjuk nem a Nazarbajev filmre gondolok, hanem az olyan epikus filmekre, mint a Mongol, vagy a Nomád, amik maximum torrenten jutnak el hazánkba. Pedig a szittya biznisz virágzása idején erős igény lenne a sztyeppei harcos-történelmi filmekre. Bár azt nem tudom, hogy a célközönség a moziba is hajlandó lenne-e elmenni érte. Annyi azonban bizonyos, hogy Tadanobu Asano jobb mongol volt, mint Frankó Néró ősmagyar.

De most nem ezekről a filmekről akarok értekezni, hanem egy jövőre érkező filmsorozatot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. A Kazak nemzeti író Ilyas Yesenberlin Nomád című trillógiáját filmesítik meg egy tíz részes sorozatban ázsiai testvéreink, illetve terveznek belőle egy mozifilmet is. Most zajlanak a forgatások, és az első rész bemutatója jövő tavasszal lenne a kazakok Наурыз nevű ünnepén.

Advertisement

Apró érdekesség, hogy a forgatások megkezdésére egy crowdsourcing kapmányt indítottak, és össze is szedtek így majdnem ötszázezer dollárnyi (százötven millió) tengét, de állítólag egy titokzatos cég már mögéjük állt, és felajánlott további ötszáz millió tengét a forgatásokra. Erre szükségük is lesz, mert a hírek szerint a film költségvetése 2 milliárd tenge körül van. Szóval aki szeretné támogatni a filmet, legyen kedves siessen, mert már csak 40 nap van hátra a kampányból, és nem szeretném, ha az érdeklődés hiányában elmaradna a sorozat!

Advertisement

A film története lényegében Kazak Kánság kialakulása. Dzsingisz kán halála után az Arany Horda szétszakadt, és elindult egy belső harc a kisebb csoportok között. Ekkor keresték a függetlenség útját a kazakok, akik 1465-ben kiáltották ki az államuk megalakulását, de még sok harcot kellet megvívniuk, hogy meg is tudják őrizni a birodalmukat.

Advertisement

Kedvcsinálónak itt a 4 perces előzetes:

Ahogy a régi mondás is tartja: “Kazak, magyar két jóbarát, együtt harcol, s issza borát.” Hát ne hagyjuk kazak testvéreinket történelmük kezdetét bemutató film nélkül, ha már a miénket elcseszték!

Advertisement

Források: astananews , http://qazaqeli550.kz/