Fekszel a napon, a t√≥ felŇĎl gyerekzsivaj hallatszik. Iszod a szomsz√©d lak√≥aut√≥ nyugatn√©met tulajdonosait√≥l kapott s√∂rt, mik√∂zben a vel√ľk elt√∂lt√∂tt est√©rŇĎl sz√≥l√≥ jelent√©st fogalmazod. Kora d√©lut√°n elviszed a csal√°dodat egy k√∂zeli cs√°rd√°ba. H√°rom fog√°s ut√°n tele hassal az √≥r√°dra pillantasz, a desszertet hozz√°k √©ppen. Fel√°llsz, eln√©z√©st k√©rsz, a mosd√≥ba sietsz, ahol a zsebedbŇĎl elŇĎvett g√©pelt jelent√©st a m√°sik zsebedbŇĎl elŇĎh√ļzott, f√©lbe hajtott, s√°rga, jel√∂letlen bor√≠t√©kba teszed. V√°rsz. Egyszer csak nyikordul az ajt√≥, √©s egy vitorl√°ssapk√°t, √©l√©nks√°rga inget, √©s feh√©r nadr√°got viselŇĎ f√©rfi l√©p be. K√∂r√ľln√©z, elism√©tli a megbesz√©lt jelsz√≥t, amire te a magad√©val v√°laszolsz. √Ātveszi a bor√≠t√©kot, mosolyog, majd hanyagul jelez a kez√©vel, hogy visszamehetsz. Az asztaln√°l √ľlve figyeled, ahogy a cs√°rda parkol√≥j√°ban √°ll√≥ Trabantj√°hoz s√©t√°l, besz√°ll, majd n√©mi v√°rakoz√°s ut√°n elhajt. H√°rom hete szerveztek be, tegnapelŇĎtt √©rkezt√©l, ez az elsŇĎ jelent√©sed. Feles√©ged a s√ľtem√©nyt kelletlen√ľl piszk√°l√≥, kisebbik l√°nyodat dorg√°lja, mik√∂zben nŇĎv√©re nagyokat kacag rajta. H√°tradŇĎlsz a sz√©keden, nagyot s√≥hajtva k√©nyelembe helyezed magad; szembe hunyorogsz az ablakon bes√ľtŇĎ nappal, √©s el√©gedetten old√≥dsz fel a gyermekek kacaj√°ban megm√°rt√≥z√≥, Balaton-parti idillben.

Menni fog ez!

A kezdetek

A negyvenes √©vek v√©g√©n kezdŇĎdŇĎ √°llamos√≠t√°si hull√°m az √©ppen beindulni l√°tsz√≥, mag√°nk√©zben m√©g j√≥l prosper√°l√≥ vend√©gl√°t√≥helyeket is el√©rte. A R√°kosi-korszak nem ford√≠tott k√ľl√∂n√∂sebb figyelmet a turizmusra. Az iparra √©s mezŇĎgazdas√°gra √©p√ľlŇĎ szt√°linista gazdas√°gpolitik√°ban nem sz√°ntak t√ļl nagy szerepet az √°gazatnak. Az √°llamos√≠tott l√©tes√≠tm√©nyek z√∂me z√°rva maradt, √°llapotuk rohamosan romlott. Eg√©szen 1957-ig kellett v√°rni a nagy szeml√©letv√°lt√°sra. K√°d√°r√©k megl√°tt√°k turizmusban rejlŇĎ lehetŇĎs√©get, azonban k√©nytelenek voltak szembes√ľlni bizonyos infrastruktur√°lis hi√°nyoss√°gokkal, amelyek g√°tolt√°k az √°gazat mielŇĎbbi beind√≠t√°s√°t.

Advertisement

Az √°llapot korabeli besz√°mol√≥k szerint nem volt valami r√≥zs√°s: a sz√°llod√°k 2. √©s 3. emelet√©re p√©ld√°ul m√°r nem ment fel a v√≠z, sok helyen pedig vizesblokk sem tartozott a szob√°khoz. A korai tervekben √©s elk√©pzel√©sekben nagyon fontos szerepet kap√≥ Tihanyban nem volt egyetlen egy nyilv√°nos WC sem, az aut√≥skemping mint olyan pedig teljesen ismeretlen volt (a mag√°ntulajdonban l√©vŇĎ aut√≥ akkoriban m√©g ritkas√°gsz√°mba ment).

Az orsz√°g valutaig√©nye nŇĎtt√∂n nŇĎtt, ez√©rt a magyar turisztikai kamp√°nyok elsŇĎ sz√°m√ļ c√©lorsz√°g√°v√° az NSZK v√°lt. Prospektusokkal bomb√°zt√°k a nagy n√©met utaz√°si irod√°kat, mik√∂zben gŇĎzerŇĎvel megindult a balatoni infrastrukt√ļra t√∂bb √©vtizedes lemarad√°s√°nak lefarag√°sa. Az orsz√°g megjelent a nagy eur√≥pai, turisztikai ki√°ll√≠t√°sokon, ahol komoly hangs√ļlyt fektettek a Balaton sz√©ps√©g√©nek √©s √©rt√©keinek kihangs√ļlyoz√°s√°ra. Nyugatn√©met bar√°taink √≠gy szerezhettek tudom√°st a pontosan 777 (!?) tihanyi lepkefajr√≥l, a balatonf√ľredi, 155 √°gyas Arany Csillag Sz√°llod√°r√≥l, az Anna-b√°lr√≥l, √©s Ol√°h K√°lm√°n cig√°nyzenekar√°r√≥l.

Advertisement

Az NDK vezetŇĎi m√°r az √∂tvenes √©vek k√∂zep√©n vil√°gosan l√°tt√°k, hogy valamik√©ppen cs√∂kkenteni kell a keletn√©met emberekre nehezedŇĎ nyom√°st. A termel√©si norm√°k abnorm√°lis megemel√©s√©n, illetve a szoros ideol√≥giai satun ugyan nem k√≠v√°ntak laz√≠tani, de elhat√°rozt√°k, hogy erŇĎsen korl√°tozott k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt lehetŇĎv√© teszik √°llampolg√°raik sz√°m√°ra, a szervezett keretek k√∂z√∂tt zajl√≥, szigor√ļan a keleti blokk orsz√°gaira korl√°toz√≥d√≥ √ľd√ľl√©st/nyaral√°st. Gdanskt√≥l Sz√≥fi√°ig terjedt a szervezett √ľd√ľltet√©s sz√≥ba j√∂hetŇĎ helysz√≠neinek list√°ja, ami elsŇĎ hall√°sra k√©ts√©gtelen√ľl teremthetett valamif√©le satnya szabads√°g-ill√ļzi√≥t, az ezekre az utakra √©rdemesnek tartott dolgoz√≥k √©s funkcion√°riusok fej√©ben.

Advertisement

A Balaton 8-10 √≥r√°nyi buszoz√°sra volt a Csehszlov√°k-NDK k√∂z√∂s hat√°rt√≥l. A magyar tenger es√©lyeit jelentŇĎsen n√∂velte az √©szaki √©s d√©l-keleti versenyt√°rsakkal szemben, hogy feleakkora volt a megteendŇĎ √ļt, valamint hogy az √Čszaki-tenger ny√°ron sem kifejezetten kellemes. Kifog√°sok azonban sz√©p sz√°mmal akadtak a magyarorsz√°gi √ľd√ľl√©sekkel kapcsolatban, amelyeknek h√≠re a N√©met Szocialista Egys√©gp√°rt elitj√©ig is eljutott.

A Bernhardt Gottwald-√ľgy

A d√°tum: 1961. j√ļlius 25. Helysz√≠n: H√©v√≠z, Palatinus sz√°lloda. Turistacsoport √©rkezik a N√©met Demokratikus K√∂zt√°rsas√°gb√≥l. Az elsŇĎ probl√©m√°k mindj√°rt a becsekkol√°sn√°l jelentkeztek. A elfoglalt szob√°kban ugyanis nem az elŇĎzetesen r√∂gz√≠tett k√∂r√ľlm√©nyek fogadt√°k a keletn√©meteket. P√©ld√°ul nem stimmelt az √°gysz√°m. K√©t√°gyas szob√°kat p√≥t√°gyaztak, illetve volt olyan szoba is, ahova nem jutott kellŇĎ mennyis√©gŇĪ √°gy. A csoport idegenvezetŇĎje egy bizonyos Bernhardt Gottwald volt, aki kikelve mag√°b√≥l, habz√≥ sz√°jjal k√∂vetelte a foglal√°sokban r√∂gz√≠tett k√∂telezetts√©gek teljes√≠t√©s√©t. Gottwald m√©g idegesebb lett, amikor megtudta, hogy a sz√°lloda nagyobb r√©sz√©t nyugatn√©metek foglalt√°k le, √©s hogy nekik ilyen jellegŇĪ probl√©m√°ik nem voltak. Az IBUSZ helyi megb√≠zottja vacsor√°ra ugyan le tudta nyugtatni Gottwaldot, de az √©telek kihozatal√°n√°l v√©gleg elpattant valami a keletn√©met idegenvezetŇĎben: a vacsor√°ra kihozott √©tel adagban, kin√©zetben messze elmaradt att√≥l, amit a p√°r asztallal arr√©bb √ľlŇĎ nyugatn√©met sz√°ll√≥vend√©gek kaptak. Gottwald √ļgy lobogtatta p√°rttagk√∂nyv√©t a magyar szem√©lyzet elŇĎtt, mint texasi karizmatikus pr√©dik√°tor a Bibli√°t. M√©g aznap este eljutott a h√≠rl√°nc L√°ncos J√°nosig, az IBUSZ akkori vez√©rigazgat√≥j√°ig, aki telefonon besz√©lt az IBUSZ helyi k√©pviselŇĎj√©vel; a huszon√©ves nŇĎ zokogva k√∂ny√∂rg√∂tt L√°ncosnak, hogy mentse fel.

Advertisement

Gottwald kifog√°sai nem voltak alaptalanok. Sz√°mtalan panasszal √©ltek akkoriban keletn√©met csoportok, ami a n√©met-n√©met megk√ľl√∂nb√∂ztet√©st illeti. A magyarok szem√©rmetlen√ľl kiv√©teleztek a nyugatn√©metekkel, sokszor pedig egyszerŇĪen szemk√∂zt r√∂h√∂gt√©k az NDK idegenvezetŇĎket. A balatonf√∂ldv√°ri kempingben p√©ld√°ul annyi panasz gener√°l√≥dott, hogy maga a nagy Neuer Z√ľrcher Zeitung j√∂tt Magyarorsz√°gra kivizsg√°lni a jelens√©g h√°tter√©t. Ezeknek a korai vadhajt√°soknak vetettek v√©gett a Gottwald√©hoz hasonl√≥ √ľgyek. Az NDK budapesti nagyk√∂vets√©g√©ig meg sem √°llt a panasz√°radat. A konzuli jelent√©s rendk√≠v√ľl alapos volt, a N√©met Szocialista Egys√©gp√°rt utas√≠totta a bel√ľgyminisztert hogy int√©zkedjen.

Fel√°ll a Balaton-brig√°d

Term√©szetesen a keletn√©met bel√ľgyi szerveket nem a fogyaszt√≥v√©delmi kifog√°sok kivizsg√°l√°sa motiv√°lta elsŇĎsorban, amikor az elsŇĎ ‚Äúmagyar akt√°kat‚ÄĚ megnyitott√°k. Sokkal nagyobb gond volt, hogy a kelet- √©s nyugatn√©metek mindenf√©le akad√°lyoztat√°s n√©lk√ľl tal√°lkozhattak egym√°ssal, ismerkedhettek, bar√°tkozhattak, eszm√©t cser√©lhettek a vil√°g dolgair√≥l.

Advertisement

Egy NDK √°llampolg√°r a blokk t√∂bbi polg√°r√°hoz hasonl√≥an nem kir√°ndulgathatott k√©ny√©re-kedv√©re a vasf√ľgg√∂ny m√∂g√∂tti orsz√°gokban sem. RendŇĎrŇĎrs√∂k√∂n ig√©nyelhetŇĎ bet√©tlapokkal utazhattak, amelyek a hat√°r√°tkelŇĎk√∂n a szem√©lyi igazolv√°nyokkal egy√ľtt voltak √©rv√©nyesek, √©s legfeljebb 30 nap t√°voll√©tre jogos√≠tott√°k fel a kiutazni sz√°nd√©koz√≥kat. Az √°llambiztons√°gi szervek legink√°bb az√©rt tartott√°k fontosnak honfit√°rsaik magyarorsz√°gi, elsŇĎsorban balatoni megfigyel√©s√©t, mert azt gyan√≠tott√°k, hogy a nyugatn√©met titkosszolg√°lat keletn√©meteket fog beszervezni, illetve keletn√©metek nyugatra sz√∂k√©s√©t seg√≠ti elŇĎ, az ellenŇĎrizhetetlen √©s kusza Balaton-parti viszonyok k√∂z√∂tt.

Advertisement

Az operat√≠v csoportok fel√°ll√≠t√°s√°nak √∂tlete m√°r 1963-ban megfogalmaz√≥dott, de a keletn√©met titkosszolg√°latnak v√°rnia kellett n√©h√°ny olyan √°llamk√∂zi meg√°llapod√°sra, amelyek szab√°lyozni voltak hivatottak p√°r, a Stasi magyarorsz√°gi tev√©kenys√©g√©re is kihat√≥ k√©rd√©st. Mire minden meg√°llapod√°s megk√∂ttetett, √©s a Stasi is elv√©gzett minden elŇĎk√©sz√ľletet az operat√≠v munk√°val kapcsolatosan, 1967 tavasza lett. Ez is lett azt√°n a magyarorsz√°gi operat√≠v csoportok √©les√≠t√©s√©nek kezdete.

A Magyarorsz√°gon √°llom√°soz√≥ keletn√©met operat√≠v tisztek technikai felszerel√©se ezekbŇĎl √°llt:

Advertisement

Exa t√≠pus√ļ f√©nyk√©pezŇĎg√©p

Advertisement

Praktika Super t√≠pus√ļ f√©nyk√©pezŇĎg√©p

Advertisement

RICOH t√≠pus√ļ f√©nyk√©pezŇĎg√©p

Advertisement

Ezen k√≠v√ľl voltak t√∂ltŇĎtoll-mikrofonnal ell√°tott magnetofonjaik is:

Advertisement

A Stasi rendelkezett egy s√≥lyom becenevŇĪ, mini m√©retŇĪ f√©nyk√©pezŇĎg√©ppel is, amit √°ltal√°ban Philips 90 LR 073 t√≠pus√ļ t√°skar√°di√≥ban rejtettek el.

Advertisement

INDULHATOTT A M√ďKA!

Advertisement

A csoportot vezetŇĎ, Budapesten elsz√°ll√°solt tiszt eg√©sz √©vben haz√°nkban tart√≥zkodott, m√≠g a Balatonn√°l szolg√°latot teljes√≠tŇĎ tart√≥tisztek √©s √ľgyn√∂k√∂k csak a ny√°ri h√≥napokban ker√ľltek bevet√©sre, a t√≥part hat kempingj√©ben: Balatonbogl√°ron, Zam√°rdiban, Balatonszemesen, F√ľreden, Balatonakaliban √©s Alm√°diban. Persze volt az√©rt itt mobilit√°s is, ha a keletn√©met √°llam√©rdek √©s a sz√ľks√©gszerŇĪs√©g megk√≠v√°nta.

A korabeli dokumentumok szerint hadrendbe √°ll√≠tottak legal√°bb 10 fiatal √ľgyn√∂k√∂t is, az FDJ, azaz a Fritz Schmenkel n√©met antifasiszt√°r√≥l elnevezett keletn√©met ifj√ļs√°gi szervezet k√∂tel√©k√©bŇĎl, amely egy√©bk√©nt a Stasi potsdami fŇĎiskol√°j√°nak √©gisze alatt mŇĪk√∂d√∂tt. T√∂bbs√©g√ľk igazi Kempinganalfab√©ta volt. A nem beavatott kempingfŇĎn√∂k√∂k rendreutas√≠t√°sait meglehetŇĎsen rosszul tŇĪrt√©k, jelent√©st √≠rni nem tudtak, sokak √ļszni sem, de a konspir√°ci√≥ alapszab√°lyait minden k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt betartott√°k, a szolg√°lat vezetŇĎinek nagy-nagy megel√©ged√©s√©re. A szemesi Vadvir√°g Kemping k√ľl√∂n√∂sen nagy szerepet j√°tszott a t√∂rt√©netben. Ide val√≥s pihenŇĎidej√ľket t√∂ltŇĎ Stasi tisztviselŇĎk, √©s bel√ľgyi dolgoz√≥k is j√°rtak, valamint t√∂bb ifj√ļ megfigyelŇĎt is ide sz√°ll√°soltak el.

Advertisement

A balatonszemesi Vadvir√°g Kemping napjainkban

Advertisement

Ha nagy ritk√°n bet√©vedt ide egy haland√≥ keletn√©met, gyorsan tov√°bb is √°llt; volt ugyanis egy j√≥kora csavar a keletn√©metek k√ľlf√∂ldi √ľd√ľltet√©s√©nek t√∂rt√©net√©ben: Az NDK-s √°llampolg√°r ugyan 30 napra hagyhatta el orsz√°ga ter√ľlet√©t, de csak k√©t h√©tre v√°lthatott valut√°t, naponta 30 keleti m√°rk√°t, azaz √∂sszesen a k√©t h√©tre 2240 forintot. A Vadvir√°g Kemping a hatvanas √©vek v√©g√©n, hetvenes √©vek elej√©n az √ľd√ľlŇĎhelyi ad√≥val egy√ľtt napi 52 forintba ker√ľlt. Ezt csak a bŇĎ zsebre eresztett √°llami tisztviselŇĎk, illetve az √©ppen szolg√°latban l√©vŇĎ, operat√≠v b√ľdzs√©bŇĎl gazd√°lkod√≥ Stasi-√ľgyn√∂k√∂k engedhett√©k meg magunknak. A legt√∂bb NDK-s polg√°r √ļgy k√≠v√°nta enyh√≠teni p√©nz√©hs√©g√©t, hogy a m√©lt√°n h√≠res fony√≥di piacon otthonr√≥l hozott ing√≥s√°gokkal, √©s k√∂nnyen p√©nzre v√°lthat√≥ keletn√©met mŇĪszaki cikkekkel kereskedett. Eml√©kszik m√©g valaki a legend√°s NDK b√ļv√°rszivatty√ļra? :)))

Az említett kemping egy 1978-as képeslapon

Advertisement

A Balaton-brig√°d szolg√°lati/szervezeti fel√©p√≠t√©se - alkalmazkodva a helyi saj√°toss√°gokhoz - a k√∂vetkezŇĎk√©ppen m√≥dosult: A k√ľldet√©s vezetŇĎje eg√©sz √©vben Budapesten lakott √©s dolgozott, onnan ir√°ny√≠totta az operat√≠v tev√©kenys√©get (mint eddig). Egy tiszt Si√≥fokon, egy Keszthelyen dolgozott. K√©sŇĎbb Balatonf√ľreden is szolg√°latba √°llt egy ‚Äúmunkat√°rs‚ÄĚ. Ňźk szezonmunk√°t v√©geztek, azaz ir√°ny√≠tott√°k a kempingekben szolg√°latot teljes√≠tŇĎ √ľgyn√∂k√∂ket.

A civil megfigyel√©st v√©gzŇĎ szem√©lyi √°llom√°ny kiv√°laszt√°s√°n√°l nagyon fontos szempont volt, hogy minden t√°rsadalmi oszt√°ly, illetve minden foglalkoz√°s-t√≠pus reprezent√°lva legyen benne.Ez sokr√©tŇĪ megfigyel√©st tett lehetŇĎv√©. 1973-ban a k√∂vetkezŇĎk√©pp n√©zett ki a magyarorsz√°gi operat√≠v csoport szem√©lyi √°llom√°ny√°nak t√°rsadalmi √∂sszet√©tele:

Advertisement

  • 23 fŇĎ√°ll√°s√ļ √ľgyn√∂k
  • 31 munk√°s
  • 31 √°llamappar√°tusban dolgoz√≥
  • 8 gasztron√≥miai ter√ľleten dolgoz√≥
  • 4 E√ú-alkalmazott
  • 1 turisztikai alkalmazott
  • 29 vezetŇĎ, mŇĪszaki √©s gazdas√°gi ter√ľleten dolgoz√≥ k√°der
  • 1 zen√©sz
  • 2 di√°k
  • 4 h√°ztart√°sbeli

7 személy foglalkozásáról pedig nem voltak adatok.

A g√∂rd√ľl√©keny munk√°t a Zala, Somogy, √©s Veszpr√©m megyei RendŇĎrkapit√°nys√°gok, √Āllambiztons√°gi Vizsg√°lati Aloszt√°lyai seg√≠tett√©k. A balatoni vend√©gl√°t√≥helyek n√©met√ľl j√≥l besz√©lŇĎ alkalmazottjaib√≥l kisebb megfigyelŇĎ h√°l√≥zatot hoztak l√©tre, amely szint√©n a k√©t N√©metorsz√°g polg√°rainak √©rintkez√©s√©t volt hivatott szemmel tartani. A si√≥foki Lid√≥ sz√°llod√°ban ‚ÄúPesti‚ÄĚ, a b√©latelepi Napsug√°r nyaral√≥telepen pedig ‚ÄúBalaton‚ÄĚ fedŇĎn√©vvel jelentett egy-egy alkalmazott. ‚ÄúBalaton‚ÄĚ nagy val√≥sz√≠nŇĪs√©ggel a keletn√©met titkosszolg√°lat mozg√°s√°r√≥l, tev√©kenys√©g√©rŇĎl is jelentett a Somogy Megyei RendŇĎr-fŇĎkapit√°nys√°g III/II. Aloszt√°ly√°nak.

Advertisement

A nyugatnémeteknek bejött az élet

Egy érdekes szösszenet a hatvanas-hetvenes évek pénzpiaci ellentmondásait meglovagoló, egyébként sem balszerencsés nyugatnémet kisember hétköznapjaiból: A leleményes NSZK állampolgár az 1 nyugatnémet márkájáért vett 4 keletnémet márkát odahaza (persze hogy nagyban játszott). Elhozta ezt a sok keletnémet márkát hozzánk, ahol is egyért 16 forintot kapott, azaz kétszer annyit, amennyit nálunk a nyugatnémet márka ért!!!!

Advertisement

Bhávóóó!

Advertisement

Alaposság, fél siker

Az operat√≠v munka az esetek nagy r√©sz√©ben kifejezetten uncsi volt, errŇĎl sz√°mtalan jelent√©s √°rulkodik. Az egyik ilyen megfigyel√©s r√©szleteirŇĎl ‚ÄúKemping‚ÄĚ √©s ‚ÄúHavel‚ÄĚ akt√°ja szolg√°ltat inform√°ci√≥kat. Minden jel szerint k√©t, teljesen √°rtatlan embert figyelt meg a Stasi, ennek megfelelŇĎen nem is t√∂rt√©nt semmi rendk√≠v√ľli, amit dokument√°lni lehetett volna . ‚ÄúKemping‚ÄĚ 1961-ben sz√∂k√∂tt nyugatra, de t√∂bb keleti kapcsolat√°t is megtartotta, ‚ÄúHavel‚ÄĚ is a bar√°tai k√∂z√© tartozott, aki egy szovjet kasz√°rnya k√∂zel√©ben √©lt. Mivel a nyugatr√≥l hazal√°togat√≥ ‚ÄúKemping‚ÄĚ sŇĪrŇĪn l√°togatta ‚ÄúHavelt‚ÄĚ, a Stasi sz√°m√°ra √∂ssze√°llt a k√©p: a katonai l√©tes√≠tm√©ny k√∂zels√©ge vonzotta oda elsŇĎsorban, √©s nem ‚ÄúHavel‚ÄĚ bar√°ts√°ga. A megfigyel√©s √°lland√≥ volt, √©s annyira alapos, amennyire csak lehetett. √ćme egy r√©szlet a jegyzŇĎk√∂nyvbŇĎl:

Advertisement

‚Äě13 √≥ra 48: ¬ĽKemping¬ę aut√≥j√°t a 14 b h√°zsz√°m h√°ts√≥ bej√°rat√°n√°l parkolja le, majd az Abendruh k√∂z√∂n √°t bel√©p a telekre. 14 √≥ra 46: A kertben fel√°ll√≠tj√°k a napernyŇĎt (piros alapsz√≠n, feh√©r-k√©k sz√≠nŇĪ vir√°gok). 14 √≥ra 55: A napernyŇĎt lecsavarj√°k. ‚ÄúKemping‚ÄĚ √ľl a kertben √©s ‚ÄúHavel‚ÄĚ feles√©g√©vel t√°rsalog, mik√∂zben jegyzetblokkj√°t f√ľrk√©szi √©s √≠r valamit. H√°ts√≥ zseb√©bŇĎl gyakran elŇĎvesz egy vil√°gos zsebkendŇĎt, s azzal megt√∂rli orr√°t. Ezut√°n a szem√©lyek k√°v√©t isznak √©s hozz√° gy√ľm√∂lcstort√°t fogyasztanak, amelynek marad√©k√°t 15 √≥ra 27-kor a komposzt dombra haj√≠tj√°k (a tortalapot √©s a feh√©r krist√°lycukrot).‚ÄĚ

Nagy rem√©nys√©g√ľnk, Emil

Volt a Stasinak egy ‚ÄúEmil‚ÄĚ fedŇĎnevŇĪ bes√ļg√≥ja (IM), akit nagyon sokra tartottak a szolg√°latn√°l. √ögy ismerte a Balatont mint a tenyer√©t, tiszt√°ban volt a helyi viszonyokkal, t√∂bb nyelven besz√©lt, √©s kiv√°l√≥ kommunik√°ci√≥s k√©szs√©ggel rendelkezett. Rendk√≠v√ľl k√∂nnyen teremtett kapcsolatokat; dŇĎlt tŇĎle az inform√°ci√≥.

Advertisement

Ezt a bizonyos ‚ÄúEmilt‚ÄĚ Veszpr√©mben, a veszpr√©mi stadion parkol√≥j√°ban aktiv√°lt√°k (ott tal√°lkozott elŇĎsz√∂r a Balaton-brig√°d egyik tisztj√©vel, cottbusi beszervez√©se ut√°n nem sokkal) 1983-ban.

‚ÄúEmilnek‚ÄĚ a tihanyi kemping volt a fŇĎhadisz√°ll√°sa. A ‚Äúmunkatal√°lkoz√≥kat‚ÄĚ a ‚Äústadion‚ÄĚ fedŇĎnevŇĪ veszpr√©mi lak√°sba szervezt√©k, hetente t√∂bbsz√∂r. ‚ÄúEmil‚ÄĚ elsŇĎdleges feladata a nyugatn√©met k√©mek kiszŇĪr√©se, √©s a keletn√©met-nyugatn√©met kapcsolatok lokaliz√°l√°sa volt. Ez az√©rt volt fontos, mert a keletn√©met turist√°k z√∂me nem a csoportos, hanem az egy√©ni szervez√©sŇĪ utakat r√©szes√≠tette elŇĎnyben; teh√°t a z√∂m√©ben beszervezett idegenvezetŇĎk√∂n kereszt√ľl a turist√°ik csak egy nagyon kis r√©sze volt megfigyelhetŇĎ.

Advertisement

Hogy mi√©rt, ma m√°r nem tudni, de az NDK-ban egy√©bk√©nt kiv√°l√≥an foghat√≥ nyugatn√©met telev√≠zi√≥-, √©s r√°di√≥csatorn√°k azt kezdt√©k el h√≠resztelni a hatvanas √©vek v√©g√©n, hogy a magyar-osztr√°k hat√°ron megl√©vŇĎ technikai hat√°rz√°r t√∂bb helyen is el lett bontva, illetve felsz√°mol√°s alatt van. Ez sok olyan keletn√©met emberben √ľltette el a rem√©ny magj√°t, aki m√°r r√©g√≥ta fontolgatta a disszid√°l√°st, de kil√°t√°stalannak √≠t√©lve az es√©lyeket, nem l√©pett a tettek mezej√©re. Ez a h√≠r - b√°r nem kiz√°rt hogy k√©sŇĎbb c√°folva lett - v√°rosi legend√°t teremtett, √©s gyakorlatilag - idŇĎvel n√©mik√©pp m√≥dosult form√°ban - ‚Äė89-ig kitartott. A l√©nyeg az volt, hogy Magyarorsz√°gr√≥l k√∂nnyebb nyugatra sz√∂kni, mint otthonr√≥l.

Magyarorsz√°gon ki is √©p√ľlt egyfajta infrastrukt√ļr√°ja a nyugatra sz√∂ktet√©snek, b√°r rengeteg volt a lebuk√°s. ‚ÄúEmil‚ÄĚ pontosan az ilyen, szervez√©s alatt √°ll√≥ k√≠s√©rletek lef√ľlel√©s√©ben bizonyult nagyszerŇĪnek! √ďhatatlanul is kapcsolatba kellett l√©pnie ehhez nyugatn√©metekkel, gyakran k√©mekkel is, de j√≥ viszonyt √°polt befoly√°sos √ľzletemberekkel √©s m√°s, nyugaton fontos n√©metekkel. Term√©szetesen adott, illetve adhatott le r√≥luk inform√°ci√≥kat a Stasinak, de volt annyira okos, hogy a maga pecseny√©j√©t se hagyja nyersen. D√∂rzs√∂lts√©g√©re r√°c√°foland√≥, egy furcsa dolgot azonban m√©gis tett: 1985 november√©ben a cottbusi hat√≥s√°gokn√°l beny√ļjtotta az √°tteleped√©si k√©relm√©t az NSZK-ba!

Advertisement

Hogy micsoda?

Advertisement

A Stasin√°l val√≥sz√≠nŇĪleg sok szem kikerekedett a h√≠r hallat√°n. Nem sok inform√°ci√≥ volt a magyarorsz√°gi akci√≥val kapcsolatban, amirŇĎl ‚ÄúEmilnek‚ÄĚ ne lett volna tudom√°sa! Term√©szetesen a v√°lasz NEM volt. ‚ÄúEmil‚ÄĚ n√©gy √©vet lap√≠tott, majd ‚Äė89-ben disszid√°lt. Nem tal√°ln√°tok ki, hogy melyik orsz√°gb√≥l √©s mely √ļtvonalon! :) Miut√°n berobbant a Wind Of Change, hazat√©rt, √©s l√©trehozott egy mind a mai napig j√≥l prosper√°l√≥, √©p√≠tŇĎipari innov√°ci√≥val, √©s f√ļr√°stechnik√°val foglalkoz√≥ c√©get.

Konspirációs hibák

A Stasi emberei 1989-ben m√°r nem kifejezetten voltak a helyzet magaslat√°n. Az augusztus 19-√©n megrendezett P√°neur√≥pai piknik sor√°n t√∂bb mint f√©lezer keletn√©met √°llampolg√°r l√≥gott √°t Ausztri√°ba. Heckerodt ezredes, a budapesti csoport akkori feje magyar√°zkod√≥ level√©ben azzal v√©dekezett, hogy a rendezv√©ny helyi szervez√©sŇĪ volt, emiatt pedig arr√≥l a szolg√°lat semmilyen form√°ban sem √©rtes√ľlhetett. Ez el√©g val√≥sz√≠nŇĪtlen√ľl hangozhatott, ann√°l is ink√°bb, mert a szervezŇĎk minden k√ľlf√∂ldi tud√≥s√≠t√≥nak √©s minden budapesti nagyk√∂vets√©gnek megh√≠v√≥t k√ľldtek az esem√©nyre. Heckerodt azt is ments√©g√ľl hozta fel level√©ben, hogy a csoport tagjai balatoni √©s baranyai kempingekben folytattak ellenŇĎrz√©st, de semmilyen n√©met nyelvŇĪ sz√≥r√≥lapot vagy m√°s a piknikre vonatkoz√≥ inform√°ci√≥hordoz√≥t sem tal√°ltak.

Advertisement

A N√©met Szocialista Egys√©gp√°rt K√∂zponti Bizotts√°g√°nak lemond√°sa ut√°n a kelet-eur√≥pai orsz√°gokban tev√©kenykedŇĎ csoportok vezetŇĎit, k√∂zt√ľk Heckerodtot is azonnal Berlinbe rendelt√©k. Az √Āllambiztons√°gi Miniszt√©riumot megsz√ľntett√©k, a folyamatban l√©vŇĎ √ľgyeket az NDK Nemzetbiztons√°gi Hivatala vette √°t. A jogut√≥d szerv visszah√≠vta a Magyarorsz√°gon mŇĪk√∂dtetett brig√°dot, a megfigyel√©sek dokument√°ci√≥j√°t pedig Berlinbe sz√°ll√≠ttatta. A magyar √°llambiztons√°gi szervek 1989. decemberi, belsŇĎ jelent√©se az NDK-magyar egy√ľttmŇĪk√∂d√©s dokument√°ci√≥j√°nak 60-as √©vekig visszamenŇĎ megsemmis√≠t√©s√©rŇĎl sz√°molt be. Az operat√≠v csoport 1990-es √©vre biztos√≠tott k√∂lts√©gvet√©s√©t, ami durv√°n m√°sf√©l milli√≥ forintra r√ļgott, 1990 febru√°r 20-√°n a budapesti NDK nagyk√∂vets√©g sz√°ml√°j√°ra helyezt√©k √°t.

Advertisement

A ‚Äė90-es balatoni szezon megv√°ltozott hangulat√°t a n√©metekn√©l intenz√≠vebben val√≥sz√≠nŇĪleg senki sem √©lte meg, az √©rintett n√©met gener√°ci√≥k Balaton-k√∂tŇĎd√©se pedig a mai napig kitart.

/Dunai Andrea, √©s Jobst √Āgnes munk√°i nyom√°n/