Belgium válogatottja 4-0 arányban legyőzte Magyarország nemzeti tizenegyét. A magyar válogatott sporttörténelmet írva, csoportelsőként jutott be a legjobb 16 közé a franciaországi EB-n. Csapatunk nem vallott szégyent. Az élete formájában futbalozó Hazardot is a soraiban tudó belga válogatott ellen végig támadott, sőt, a meccs utolsó harmadában, a 2. bekapott gól után Storck mester tizenkilencre lapot húzva támadókat hozott be, melynek következtében - bár a meccsen végig voltak szép támadásaink - meggyengült védelmünk teljesen összeroppant a belga gőzhenger előtt.

Mindeközben egy teljes ország szorított a csapatért. Vallástól, pártszimpátiától, beállítottságtól, ízléstől, és habitustól függetlenül, túlnyomó részt teljesen sportszerűen, és európai módon. Persze voltak idióták is, a proli-kompatibilis buzifranciázóktól a törpelelkű Amerikai Népszaváig, magyarokért aggódó Dániel Pétertől, a tegnap este minden bizonnyal aljas mód bebaszó, félkegyelmű Szanyi Tiborig.

Nem dőlhetünk hátra, közeleg a VB-selejtező, Svájccal és Portugáliával a csoportunkban kell kivívnunk a kijutást az Oroszországban megrendezésre kerülő tornára. Attól, hogy leendő ellenfeleink lekezelően, lenézően beszéljenek rólunk, ezentúl már nem kell tartanunk. Nyilván ahogy a lett sportújságírók sem írnak majd olyanokat, amilyeneket a csoportsorsolás után közvetlenül.

Az MLSZ is nagy lehetőség kapujában áll. Meg kell próbálniuk eljutni a HELYES következtetésekig, amikor majd elemzői célzattal átrostálják a tornán szerzett tapasztalatokat. Nagy felelősség, hiszen a magyar válogatott többet tett a futball népszerűsítéséért idehaza, mint stadionépítő TSZ-elnökünk, a holdudvarával együtt. Gyerkőcök ezrei indulnak majd meg a focisulik irányába, és akarnak majd az új Dzsudzsák Balázsok, Király Gabik, vagy Kleinheislerek lenni. Ez így van rendjén. Létszámukban felduzzadnak majd az akadémiák, talán a számuk is nő, hőseink képei pedig ott lógnak majd az akadémiák falain, még nagyon-nagyon sokáig.

Aztán előre kell nézni.

Az utánpótlás-nevelésben dolgozó edzőkre nem kevesebb feladat vár, mint a rájuk bízott gyerekek szívében-lelkében Dzsudzsák-, Király-, és Gera-palántákat gondozva, kineveljék Magyarország leendő Hazardjait, Nainggolanjait, és Mertenseit.

Advertisement

Sok sikert hozzá!