Kertész Tamás unokája az Australian Open elődöntőjében

Konta Johanna diadalmenete eddig tartott! Reméltük, hogy még többször is frissítenünk kell, de így csak egyszer! Sajnos Johanna az elődöntőben elbúcsúzott. Cikk és videó az egykori magyar válogatott nagypapáról is!

Illustration for article titled Kertész Tamás unokája az Australian Open elődöntőjében
Advertisement

Johanna Konta 1991-ben született, debreceni szülők gyermekeként Sydneyben. 14 éves korában Angliába költöztek, 2012 óta angol állampolgár. A tenisszel 8 éves korában ismerkedett meg, Sydney-ben. Édesapjától Konta Gábortól tudjuk, hogy úszó versenyzőnek gondolták, ha nem lett volna probléma a fülével. Szerencséjükre az iskolájával szemben volt egy teniszközpont, ahol a teniszezés alapelemeit elsajátíthatta. Amikor a szüleivel 2005-ben az angliai East Sussexbe költöztek, az is közrejátszott, hogy így Európában tanulhatta tovább a tenisz játék alapjait. A már 10 éve brit színekben teniszező Konta Johanna, tavaly a US Open küzdelmein a legjobb 16 közé jutott. Nagyapja, Kertész Tamás, 1953-60 között a Ferencváros futballcsapatának játékosa volt. 1955-ben két alkalommal a magyar válogatottban, az Aranycsapatban is szerepelt – olyan támadókkal együtt, mint Puskás, Czibor és Kocsis. Egy bajnoki ezüstöt és három bronzérmet szerzett a Fradival, valamint kupagyőztes lett. Róla még később bővebben.

Illustration for article titled Kertész Tamás unokája az Australian Open elődöntőjében
Advertisement

Nézzük mit mond magáról:

Advertisement

Az Australian Open első fordulójában nagy meglepetésre búcsúztatta Venus Williamset, 6-4, 6-2 arányban győzött.

Johanna eddigi nagy menetelése az elődöntőig:

- Venus Williams 6-4 6-2

- Zheng SaiSai 6-2 6-3

- Denisa Allertova 6-2 6-2

- Ekaterina Makarova 4-6 6-4 8-6

- Zhang Shuai 6-4 6-1

Zhang Shuai elleni friss győzelmével Johanna Konta lett 32 év után az első brit színekben versenyző női teniszező, aki Grand Slam tornán bejutott a torna elődöntőjébe. Legutóbb az angol Jo Durie volt sikeres- de csak negyeddöntős- az 1984-es wimbledoni tornán!

Advertisement
Illustration for article titled Kertész Tamás unokája az Australian Open elődöntőjében
Illustration for article titled Kertész Tamás unokája az Australian Open elődöntőjében
Advertisement

Johannának a szerencse is kedvezett! Az elődöntő, számára előnyösebb ágába került és így elkerülte Serena Williams-et, bár leendő ellenfele Angelica Kerber fantasztikus erőket mutatott fel az Azarenka ellen győztes játéka során. Itt hívom fel a kedves figyelmeteket, ha valamiért nem tudjátok nézni az Eurosport I.-II. adásait, az Australian Open hivatalos oldalán megtalálható minden friss információ és rendszeresen látható az összes jelentős mérkőzés 2-3 perces összefoglalója is.

Nézzük, hogy mi történt az elődöntőben:

Illustration for article titled Kertész Tamás unokája az Australian Open elődöntőjében
Advertisement

Az pedig, hogy nem Serena jut a döntőbe, szinte csak egy véletlen sérülés miatt következhet be. Kerbert azonban nem tudja úgy lemosni, mint Radwanskát. Igaz voltak már csodák, elég a ha Flavia Pennetta tavalyi US Open diadalára gondolunk.

A férfiak még egy lépéssel hátrább tartanak, ahogy eljutnak az elődöntőig bekapcsolódunk.

Advertisement

Folytassuk a nagypapa történetét, akinek a játékára még ma is tisztán emlékszem:

Kertész Tamás pályafutása utolsó négy esztendejében a Loki játékosa volt. Debrecenben telepedett le, s edzőként irányította a DMVSC együttesét (1983/84), valamint rendszeresen vállalt külföldön is munkát – tevékenykedett Etiópiában, Iránban és Líbiában, volt ghánai szövetségi kapitány is. Hatvan esztendős korában, 1989 tavaszán halt meg Debrecenben.

Advertisement
Illustration for article titled Kertész Tamás unokája az Australian Open elődöntőjében

Jó fizikumú, lendületes, gyors szélső volt. Lendületesen futott el a szélen, majd jól adott be. Erőteljes lövéseivel és pontos fejeseivel a kapura is veszélyt jelentett. A Bp. Lokomotívból, a Szőnyi útról 23 évesen került a korabeli Kinizsibe. A válogatók figyelmét is felkeltette és 1955-ben (ez volt a legjobb éve) kétszer is bekerült az aranycsapatba. Mind a két alkalommal győztes csapat tagja volt.

Advertisement

Először Prágában játszott egy fantasztikus csatársorban: Kertész, Kocsis, Tichy, Puskás, Czibor. Itt 3-1-re nyert a magyar gárda. Két héttel később, a Népstadionban rendezték a 100. magyar-osztrák mérkőzést és Kertész ezúttal is a kezdőcsapat tagja volt. Az Üllői útról egyedül. A sporttörténeti találkozón is magyar siker született (6-1) és jobbszélsőnk ezúttal is remekelt. A Fradival 1958-ban még kupát nyert, de sorozatos sérülései sokszor kényszerpihenőre kárhoztatták, így már kevésbé számíthattak rá. Átlátta helyzetét és Debrecenbe kérte átigazolását. A Fradi után még négy éven át a DVSC erőssége volt, de már középcsatárként.Ezután edzősködött és az ő irányításával került fel a DMVSC az NB I-be 1984 tavaszán (dr. Lakat Károlyt váltotta a Loki kispadján)! Edzői pályafutása távoli tájakra is elvitte: Etiópiában, Ghánában, Iránban és Líbiában öregbítette a magyar labdarúgás jó hírnevét. A futball mellett mérnökként is tevékenykedő egykori kitűnő játékos gyógyíthatatlan betegségben hunyt el.

Innen.

Befejezésül Konta Johanna Australian Open adatlapja:

PLAYER OVERVIEW

Year turned pro: N/A

Career matches won: 22

Career matches lost: 28

Year to date matches lost: 2

Current 52 week rank for singles: 47

Current 52 week rank for doubles: 106

High rank for singles: 46

High rank for doubles: 104

Career Prize Money: $847,551 USD

Year to date prize money for singles: $5,124 USD

Year to date prize money for doubles: $480 USD

Share This Story

Get our newsletter