Code of a Killer mini-sorozat, a DNS ujjlenyomat elsŇĎ kriminalisztikai alkalmaz√°s√°r√≥l

A Code of a Killer k√©tr√©szes angol mini-sorozat alapt√∂rt√©nete igaz esem√©nyen alapul, amely Alec Jeffrey DNS kutat√≥ 1984 √©vi forradalmi felfedez√©s√©nek kriminalisztikai alkalmaz√°s√°val v√°lt k√∂zismertt√©. Alec Jeffrey volt az elsŇĎ, aki elŇĎsz√∂r alkalmazta, az √°ltala -DNS ujjlenyomatnak- elnevezett szem√©lyazonos√≠t√≥ vizsg√°lati m√≥dszert, amely az√≥ta napi gyakorlatt√° v√°lt a bŇĪn√ľgyi elj√°r√°sok sor√°n. A film a m√≥dszer elsŇĎ alkalmaz√°s√°t mutatja be, k√©t brut√°lis gyilkoss√°g tettese ut√°ni nyomoz√°s sor√°n. ‚ÄúCode of a Killer combines gripping drama with the remarkable history of DNA fingerprinting‚ÄĚ.

Az egy-egy órás részeket tavaly mutatta be az ITV network. Az IMDb-nél a film 7,7 *.

Advertisement

A val√≥s esem√©nyek 1984-ben az angliai Leicestershire-ben t√∂rt√©ntek, ahol a k√©pen l√°that√≥ k√©t fiatal iskol√°s l√°nyt, Lynda Mann-t and Dawn Ashworth-ot megerŇĎszakolt√°k, majd meg√∂lt√©k. A k√©t bŇĪneset elk√∂vet√©se k√∂z√∂tt h√°rom √©v telt el √©s f√©lŇĎ volt, hogy tov√°bbi ism√©tlŇĎd√©sek k√∂vetkeznek be. A tettes spermium√°n √©s a l√°nyok testnedvein k√≠v√ľl semmif√©le kiindul√≥pontja nem volt a nyomoz√°st vezetŇĎ David Bakernek.

Advertisement

A filmben idŇĎk√∂zben bepillant√°st nyerhet√ľnk a DNS kutat√°s m√≥dszereire, hogyan dolgozta ki Alec Jeffrey a DNS mint√°k elemz√©s√©t szem√©lyek azonos√≠t√°s√°ra a DNS ujjlenyomatuk alapj√°n. A nyomoz√°st igen k√∂vetkezetesen vezetŇĎ Baker rendŇĎrtiszt, elk√©pesztŇĎ neh√©zs√©geket k√∂vetŇĎen el√©rte, hogy a tett sz√≠nhely√©t √∂vezŇĎ 10 kilom√©teres k√∂rzetbŇĎl, k√∂zel 5000 a korban √©rintett f√©rfitŇĎl v√©rt vettek a DNS meghat√°roz√°s √©rdek√©ben. Baker a vizsg√°latok enged√©lyez√©s√©√©rt a legmagasabb orsz√°gos f√≥rumokhoz fordult, a k√ľl√∂n erre a c√©lra fel√°ll√≠tott v√©rad√≥ √°llom√°s, szem√©lyzet √©s laborat√≥riumi h√°tt√©r biztos√≠t√°sa c√©lj√°b√≥l. Nagy harcot v√≠vott, de v√©g√ľl -a sok esetben a jogos k√©tked√©sek ellen√©re- korm√°nyszinten is enged√©lyezt√©k a hatalmas munk√°val √©s k√∂lts√©ggel j√°r√≥ vizsg√°lat sorozatok elv√©gz√©s√©t.

Nem lesz k√∂nnyŇĪ meg√°llni a film megtekint√©se sor√°n, hogy ne tekerj√ľnk elŇĎre a bŇĪn√ľgy megold√°s√°ig, de ha t√ľrelmesek lesz√ľnk meg√©ri.

Advertisement

N√©h√°ny kocka a filmbŇĎl:

Advertisement

A jobboldali képen látható három DNS minta spektruma nem mutat azonosságot. Azonosság esetében teljesen azonos a vonalak elhelyezkedése. Apa-anya-gyerek rokonsága során pedig jellegzetesen találkozó vonal elhelyezkedések láthatóak..

Advertisement

A laboratórium, ahol a rengeteg levett vérminta DNS-ét vizsgálták.

Advertisement

John Simm a kutató és David Threlfall a nyomozó szerepében a Code of a Killerben.

A film elŇĎzetese is sokatmond√≥:

Advertisement

Az IMDb oldala a filmrŇĎl:

Advertisement

Ha tetszett az √≠r√°s, oszd meg ismerŇĎseiddel! Mi nagyon √∂r√ľlni fogunk, √©s h√°l√°sak lesz√ľnk √©rte, hiszen Neked √≠rjuk a blogot! V√©lem√©nyed hozz√°sz√≥l√°sban, Facebook-√ľzenetben, vagy az impresszumban megtal√°lhat√≥ szem√©lyes el√©rhetŇĎs√©geinken v√°rjuk.

A Koncot megtal√°lhatod √©s k√∂vetheted a Facebookon, a Twitteren √©s a Tumblren is. Bemutatkoz√≥ oldalunk a konc.hu c√≠men √©rhetŇĎ el.

Advertisement

Ha FB megosztás közben tigrisek vagy vízesés nehezíti az utat, ne add fel, oszd meg bátran!