ManapsĂĄg, amikor a hazai mĂ©diapiac nagyrĂ©sze NER-közeli tulajdonosokhoz kerĂŒlt, a zoom.hu elemzĂ©st kĂ©szĂ­tett “ListĂĄztuk a legorbĂĄnistĂĄbb futballcsapatokat” cĂ­mmel, amelyben megvizsgĂĄltĂĄk, hogy az NB I-es labdarugĂł csapatainkban milyen befolyĂĄsa van a NER-nek. FigyelembevettĂ©k, a valĂłdi, vagy mögöttes NER tulajdonosokat, az egyĂŒttesek kapcsolatrendszerĂ©t az önkormĂĄnyzatokkal, a csapatok mellett rendszeresen feltƱnƑ oligarchĂĄkat.

LĂ©nyeges szempont volt, hogy Ă©pĂŒl-e a jövƑben, vagy Ă©pĂŒlt-e stadionjuk 2010 Ăłta, milyen összegbƑl Ă©s van-e kivitelezƑk között FIDESZ közeli szereplƑ. A TAO tĂĄmogatĂĄsok nyomĂĄn utĂĄnanĂ©ztek, hogy a csapatokat tĂĄmogatja-e Ă©s milyen összeggel ĂĄllami cĂ©g, szponzor, Ă©s az ĂĄllami cĂ©geknek, szponzoroknak milyen kötöttsĂ©ge van a FIDESZ-hez. A felmĂ©rĂ©s adatait, az egyesĂŒletek Ă©s a NER között talĂĄlt egyezĂ©sekkel összesĂ­ttettĂ©k, Ă©s eredmĂ©nykĂ©nt, a csapatok egy Ășgynevezett “NER-egyĂŒtthatĂłt” kaptak. A legmagasabb NER tĂĄmogatĂĄsi Ă©rtĂ©ket az “1”-es fejezi ki.

A “NER-egyĂŒtthatĂłk” alapjĂĄn, Ă­gy alakult a 2017/18.Ă©vi NER B I. ĂĄllĂĄsa, figyelembevĂ©ve, a most feljutĂł Ă©s kiesƑ csapatokat is:

Advertisement

MegnyugtatĂł lehet, hogy az idĂ©n, elsƑsorban az Újpest jĂłvoltĂĄbĂłl, nem egĂ©szen a NER közelsĂ©g mĂ©rtĂ©ke hatĂĄrozta meg az OTP Bank Liga vĂ©geredmĂ©nyĂ©t. MiutĂĄn pedig az elemzĂ©s, a NER B I.-es mezƑny mĂĄsodik felĂ©ben szereplƑ csapatoknĂĄl is talĂĄlt furcsa NER összefĂŒggĂ©seket, nem lenne meglepƑ, ha a jövƑben nĂĄluk is tovĂĄbb nƑne a “NER-egyĂŒttható”. A kĂ©rdĂ©s csak az, hogy a növekvƑ “NER-egyĂŒttható”, egyĂŒtt hat-e a meccsek szemmel is lĂĄthatĂł lĂĄtogatottsĂĄgĂĄra?

Advertisement

A szegĂ©ny embert pedig az ĂĄg is hĂșzza! 70 Ă©ve Kispest szurkolĂłkĂ©nt, tragikusan Ă©rintett a kĂ©t legjobb emberĂŒnk - Eppel Ă©s Lanzafame - tĂĄvozĂĄsa, remĂ©ljĂŒk nem jutunk Vasas sorsĂĄra jövƑre! LegalĂĄbb kapnĂĄnk egy Ășj Bozsik-stadiont. RĂĄnk fĂ©rne:

Advertisement

A csapat tulajdonosĂĄnak George F. Hemingwaynek - lefekvĂ©s elƑttre - ezt a könyvet ajĂĄnlom: