Ella Fitzgerald, Shirley Bassey, Aretha Franklin egy személyben, hazai énekesnőnk, ki lehetett ő?

Cserháti Zsuzsa (Budapest, 1948. június 22.Budapest, 2003. július 23.)

Advertisement

EMeRTon-díjas magyar énekesnő, előadóművész. Cserhátit mint a második popgeneráció egyéniségét tartják számon, kritikusok szerint Kovács Kati mellett a magyar könnyűzene történetének legjobb női énekhangja. Az 1970-es évek egyik legtöbbet foglalkoztatott énekesnője volt, a ’80-as években háttérbe szorult, majd mintegy másfél évtizedes kihagyás után, 1996-tól Magyarország legnagyobb sikerű visszatérését mondhatta magáénak, /Wikipédia/.


Először a Vasas pályán hallottam élőben énekelni, egy teherautón játszott mögötte a zenekar, a stadion hangszórói elképesztő térhatásban hozták a dalát. Lehettünk, úgy ötezren, de elmentünk volna vele ...... rózsát szedni:

Hihetetlen széles volt a repertoárja, a népszerű dalai mellett, igényes Beatles és jazz feldolgozásokat is bravúrosan adott elő!

A kedvenceim tőle:

Árva fiú:

Én is azt hittem, hogy:

Yesterday, ez egy későbbi korszakának a felvétele, a hangja talán még érettebb lett:

New York, New York:

Egy egyveleg, az énekesnő kedvenc dalaiból: Édes kisfiam - Én leszek - Kicsi, gyere velem rózsát szedni:

Most pedig egy varázslat következik!!!!!! Kepes András beszélget Cserháti Zsuzsával és Szamócával /Eperjes Károly/. (Kepes András - Desszert, 1997)

Azért a művészetét, a hazai lehetőségekhez képest több ízben is elismerték, néhány a díjai közül:

Hazai énekeseink szívesen léptek fel vele. Hallgassatok meg egy csodát, Charlie-val közösen adják elő Ray Charles - Georgia On My Mind-ját:

Végül bucsúzzunk Tőle, szinte az összes dalából készült videóösszeállítással:

Share This Story

Get our newsletter