This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Kilátó a mindenek felett

Pár éve kezdődött az a szokásunk, hogy a családdal és barátainkkal felkerekedünk nyaranta, és a Mátra nyugati szélén lévő Hidegkúti Turistaházban megszállunk, ahol valóban ki lehet kapcsolódni a mindennapi megszokásokból, és léleknyomorból, hiszen még áram is alig van, nemhogy térerő. A vízellátás a közeli forrásból megoldott, egyszóval minden adott egy félnomád nyaraláshoz.

Illustration for article titled Kilátó a mindenek felett
Advertisement

Idén csak később tudtam csatlakozni a családhoz, és az utazási időt rövidítendő a buszvárás helyett kinéztem magamnak egy turistautat, ami Pásztóról indul és a Nyikom-nyergen át vezet el a Hidegkúti-nyeregbe. Amikor felértem a Nyikom alá, akkor meglepődve láttam egy kilátóhoz hívogató táblát, de mivel időszűkében voltam (épp sötétedés előtt), ezért a csúcs meglátogatását el kellett halasztanom. Arra gondoltam először, hogy biztos ide is összetákolt valami facuccot az erdészet, és arról szép lehet a kilátás.

Na másnap meg is lepődtem, amikor terveimhez hűen visszatértem, és a hegytetőre érve ez a látvány fogadott.

Advertisement
Illustration for article titled Kilátó a mindenek felett

Ez ugyanis valóban az, ami látszik. Félig menedékház, de azért kilátótorony, a jobbik értelemben. A története annyi, hogy ez a terület a Gortva birtok része, akik gondoltak egy merészet, és a saját költségükön 2015 elején építettek egy kilátót, amit a kirándulók rendelkezésére bocsátottak. A tulajdonos Gortva Zsolt úgy nyilatkozott, hogy szeretett volna valami maradandót ajándékozni a feleségének. Sőt, úgy alakították ki az egészet, hogy az alsó szinten akár bátran bivakolni is lehet fűtött helyen. Sőt napelem segítségével a kilátóban áramellátás is biztosított, persze ne számítsunk egy erőműre, de akkumulátor töltésre épp elegendő lesz. A kilátó tetejére egy hatalmas keresztet építettek, ami éjszaka is jól látható távolról, és így segíti a tájékozódást. Ahogy a képemen látható minden szinten ablakok vannak (ahol azért előrelátó módon a kilincsek le lettek szerelve), a mennyezeten Szent-Borbála életét bemutató freskókkal és kanapékkal, ahol bárki megpihenhet. A felső szinten a tájat magyarázó képek vannak felirattal, ezek szerint páramentes időben akár a Tártrát is láthatjuk. És mindezt díjmentesen. Pusztán annyi a kérésük, hogy tartsák meg a kulturált környezetet a látogatók.

Advertisement

Íme az építtetők emléktáblája, akik megérdemlik, hogy ne feledjük el a nevüket.:

Illustration for article titled Kilátó a mindenek felett
Advertisement

És úgy látszik, hogy a kilátó csak az első lépés volt a hazai turizmusnak szánt gesztus felé, ugyanis lenn a hegy oldalában egy forrást is kiépítettek, ami mellé egy fa menedékház épült, amit szintén használhat bárki.

A kilátó felavatásának évfordulóján minden évben április második hétvégéjén rendeznek egy teljesítménytúrát is, ahol a nem épp hosszú (7 km), de annál meredekebb (600+ m szint) útvonalat kell legyőznie a vállalkozó kedvűeknek.

Advertisement

http://muzsla.hu/nyikom—csucsfutas-es-tura.html

Miután itthon utánanéztem a kilátó történetének, akkor bukkantam rá, hogy ez (szerencsére) nem egyedülálló dolog, pár hónappal a nyikom-hegyi kilátó felépülése után egy másik úr, Nagy János és családja is saját kilátó építésébe fogott, EU támogatással, amit a nógrád megyei Magyarnándor mellett bárki felkereshet és használhat. Én biztos elnézek oda is!

Advertisement

Magam részéről nagyon örülök, hogy ilyen emberek léteznek még, és köszönöm szépen azt az élményt, amit kaptam tőlük! Túrázzatok sokat!

Share This Story

Get our newsletter