Kihaszn√°lom azt a ritka alkalmat, hogy k√©t hobbim tal√°lkoz√°s√°r√≥l √≠rhatok. Az m√°r gondolom kider√ľlt kor√°bban is, hogy a t√∂rt√©nelem vil√°ga nem hagy hidegen, most el√°rulhatom, hogy a k√©preg√©nyeket is nagyon szeretem. B√°r ez √≠gy √∂nmag√°ban egy el√©g t√°g fogalom (mint minden mŇĪv√©szeti √°gra igaz √°ll√≠t√°s), √©s nem is igaz, hogy minden k√©preg√©nyt szeretn√©k, de ha jobban be akarom hat√°rolni, akkor az eur√≥pai k√©preg√©nyt√≠pus a Rahant√≥l elkezdve Korcsm√°ros P√°lig bez√°r√≥lag el√©g j√≥l sz√≥rakoztat. Azok k√∂z√© tartozom, akik Z√≥r√°d ErnŇĎ gy√∂ny√∂rŇĪ albumain kezdhett√©k megtanulni az olvas√°st, √©s ŇĎ az√©rt el√©g magasra tette a l√©cet.

Most egy √ļj magyar v√°llalkoz√°sra szeretn√©m felh√≠vni a figyelmetek. Egy h√∂lgy √©s k√©t √ļriember hasonl√≥ dologba v√°gta a fejsz√©j√©t, mint amit mi is csin√°lunk a Digit√°lis Legend√°riummal, sz√≥rakoztat√≥ m√≥don akarja az olvas√≥k figyelm√©t a t√∂rt√©nelem ir√°ny√°ba terelni. Kiv√°lasztott√°k az √°llamalap√≠t√°sunk idŇĎszak√°t √©s oda √°lmodtak egy fikt√≠v t√∂rt√©netet, aminek az√©rt rengeteg val√≥s kapcsol√≥d√°si pontja van.

Kir√°lyok √©s keresztek a k√©preg√©ny c√≠me, √©s aki siet, m√©g t√°mogathatja ŇĎket az Indiegogo-n kereszt√ľl. De a kiadv√°ny honlapj√°n is beszerezheti ak√°r digit√°lis form√°tumban is, t√∂bb nyelven is. A magyar nyelvŇĪ p√©ld√°nyt pedig a nagyobb k√∂nyvesboltokban is lehet keresni. A sz√∂veget a Sinonimo √°ln√©ven alkot√≥ M√©sz√°ros J√°nos √≠rta, a rajzokat N√©meth Levente grafikusmŇĪv√©sz k√©sz√≠tette, a rajzokat pedig Kisteleki D√≥ra festŇĎmŇĪv√©sz sz√≠nezte.

Mag√°r√≥l a t√∂rt√©netrŇĎl nem akarn√©k sokat besz√©lni, hogy nehogy elsz√≥ljam magam, de mivel √©n a saj√°t p√©ld√°nyomat m√°r k√©zbe vehettem, ez√©rt a v√©lem√©nyemet elmondan√°m.

Advertisement

A k√∂nyv nagyon profi. Ha a mai, magyar kiad√°s√ļ k√©preg√©nyek k√∂z√∂tt kellene elhelyeznem, biztosan a felsŇĎ √∂tben lenne a helye. Nagyon sz√©p kivitelez√©sben k√©sz√ľlt el maga a k√∂nyv is, ig√©nyes a nyomtat√°s, a k√∂t√©szet, gy√∂ny√∂rŇĪek a rajzok, sz√≥rakoztat√≥ a t√∂rt√©net. Az alkot√≥k nagyon sok olyan k√©pi √©s sz√∂veges utal√°st tettek a mai vil√°g fel√©, amik kikacsintanak az olvas√≥ra, de ezt √ļgy tudt√°k megtenni, hogy az nem zavar√≥, nem tolakod√≥. Hogy eml√≠tsek egy konkr√©tumot: az m√°r kor√°bban is kider√ľlt, hogy szerepel a t√∂rt√©netben egy besenyŇĎ t√∂rzs, aminek a vezetŇĎj√©t Schuster L√≥rir√≥l mint√°zt√°k, de f√ľlig √©rŇĎ sz√°jjal olvastam, hogy ez nem csak rajzon jelenik meg, hanem a a sz√°j√°ban adott mondatain is. (‚Äú√Čn csak megyek az √ļt m√°sik fel√©n‚ÄĚ) Tal√°n nem okozok bajt, ha el√°rulom, hogy a k√∂nyv v√©g√©n kider√ľl, a t√∂rt√©net nem √°ll meg itt, van folytat√°si lehetŇĎs√©g. Az alkot√≥k is besz√©ltek m√°s f√≥rumokon arr√≥l, hogy sorozatban gondolkodnak.

Advertisement

Hogy kicsit az √°rnyoldalakr√≥l is besz√©ljek, nekem k√©t dolog b√°ntotta nagyon a szemem. Gyorsan hozz√°teszem, hogy csak az√©rt, mert a k√∂nyv sz√°nd√©kai is kivitelez√©se magasra tette a l√©cet, √©s szerintem az alkot√≥k sz√°nd√©ka is az, hogy teljesen professzion√°lis term√©ket adjanak az olvas√≥k kez√©be. Az egyik dolog, ami szemet sz√ļrt: nagyon furcsa egy ig√©nyes, l√°that√≥an √°tgondolt, nyomtatott sz√∂vegben smiley-vel tal√°lkozni. ami egy email-ben m√©g elmegy, de nekem m√°r egy sajt√≥term√©k sz√∂veg√©ben sem elfogadhat√≥, nemhogy egy ig√©nyes k√∂nyvben. A m√°sik dolog, ami nagyon f√°jt, hogy a szerzŇĎk l√°that√≥an nagy hangs√ļlyt fektetnek a korabeli t√∂rt√©nelmi vil√°g megteremt√©s√©re √©s √°br√°zol√°s√°ra, ezek ut√°n a magyar lovas√≠j√°szokat indi√°n h√°ti tegezzel l√°tni nagy csal√≥d√°s volt. Ez a k√©t dolog nem olyan nagy horderejŇĪ, hogy a k√∂nyv ne √©rdemelne figyelmet azokt√≥l, akik szeretik a t√∂rt√©nelmet, a t√∂rt√©nelmi reg√©nyeket, de rem√©lhetŇĎen az alkot√≥k meg√©rzik √≠r√°somban a jobb√≠t√≥ sz√°nd√©kot, √©s k√∂vetkezŇĎ v√°llalkoz√°suk elŇĎtt megpr√≥b√°lnak keresni egy szak√©rtŇĎ lektort, aki az ilyen elemi hib√°kat azonnal kisz√ļrja √©s ki tudj√°k jav√≠tani.

Ahogy a honlapot b√∂ng√©szve kider√ľl, hogy az alkot√≥k nem csak a kivitelez√©sben t√∂rekedtek profizmusra. Egy olyan k√∂rnyezetet igyekeznek kialak√≠tani, ami tal√°n a mai a k√©preg√©nykiad√°s vil√°g√°t is befoly√°solhatja. Egyr√©szt k√©sz√ľl a k√©preg√©ny vil√°g√°ban j√°tsz√≥d√≥ t√°rsasj√°t√©k, m√°sr√©szt m√°r most is el√©rhetŇĎ egy alkalmaz√°s, amivel a k√©preg√©nyben elhelyezett inform√°ci√≥s oldalakr√≥l m√©g t√∂bb h√°tt√©rinform√°ci√≥t begyŇĪjthet az olvas√≥, √©s ehhez csak annyit kell tennie, hogy a telefonj√°n elind√≠tott alkalmaz√°ssal a kamer√°t az elŇĎk√©sz√≠tett lapra ir√°ny√≠tja.

Advertisement

Teh√°t √©n b√°tor√≠tani szeretn√©k mindenkit, fŇĎleg √≠gy kar√°csony elŇĎtt, hogy vegye meg a k√©preg√©nyt. Ezzel nem csak az alkot√≥knak okoz √∂r√∂met, hanem a leendŇĎ olvas√≥nak is, aki biztosan nagy boldogs√°ggal fog eggy√© v√°lni a kapott k√∂nyv vil√°g√°val, √©s sokszor fogja kez√©be venni ezt a gy√∂ny√∂rŇĪ kiadv√°nyt. Igaz√°n meg√©rdemli a folytat√°st!

Advertisement

Aki ez alapj√°n nem tudta eld√∂nteni, j√∂jj√∂n el szombaton a Hungarocomix-ra, ahol tal√°lkozhat az alkot√≥kkal, sŇĎt meghallgathat egy besz√©lget√©st is vel√ľk 13:30-as kezdettel.

Advertisement

A képek forrása az alkotók honlapja és facebook oldala.