Szeretn√©k egy programaj√°nl√≥t adni azoknak, akik t√∂prengenek azon, hogy mit is csin√°ljanak a h√©tv√©g√©n. F√°radts√°got nem k√≠m√©lve, fel√°ldoztam magam; kihaszn√°ltam az √°tmenetileg √©rkezett j√≥ idŇĎt, amirŇĎl Albert is meg√≠rta, hogy nagyon szuper; gyorsan kiolvastam Szily Laci ‚ÄúN√©h√°ny apr√≥ tr√ľkk, hogyan fot√≥zzunk hat√©konyan mobillal‚ÄĚ c√≠mŇĪ k√∂nyv√©t, √©s ell√°togattam Pest megye √∂t√∂dik legn√©pesebb telep√ľl√©s√©re, egyenest a Dunakanyar sz√≠v√©be, V√°cra.

A Nasz√°ly l√°b√°n√°l l√©vŇĎ telep√ľl√©s a Dunapart gy√∂ngyszeme. Alap√≠t√°sa valahov√° a XI. sz√°zadba ny√ļlik vissza (elŇĎtte is lehetett itt telep√ľl√©s, de erre a korra dat√°l√≥dik a legkor√°bbi √≠r√°sos eml√©k). √Āll√≠t√≥lag √©lt a k√∂zelben egy V√°c nevŇĪ remete, akirŇĎl az ott l√©vŇĎ telep√ľl√©s k√©sŇĎbb a nev√©t meg√∂r√∂k√∂lte. Fontoss√°g√°t bizony√≠tja, hogy m√°r nagyon r√©g√≥ta p√ľsp√∂ki sz√©khely, feltehetŇĎen ŇĎ volt a tizedik a sorban, az Istv√°n √°ltal alap√≠tott p√ľsp√∂ks√©gek k√∂z√ľl. Az √≠r√°sok szerint itt temett√©k el I. G√©za kir√°lyunkat (aki ebben a v√°rosban √©lt), abban a sz√©kesegyh√°zban, amit ŇĎ alap√≠thatott (√©s a tat√°rok a t√∂r√∂k√∂kkel kar√∂ltve puszt√≠tottak el). A h√≠rek szerint az ŇĎ maradv√°nyait tal√°lt√°k meg ny√°ron.

Sz√°momra nagyon kedves kis telep√ľl√©s. A bar√°ts√°gos belv√°rosi h√°zaival, utc√°ival, a rendk√≠v√ľl hossz√ļ Duna-parti s√©t√°ny√°val, a Sz√©kesegyh√°zzal, √©s √ļgy mindennel. P√©ld√°ul azt tudt√°tok, hogy az orsz√°gban egyetlen diadal√≠v √©p√ľlt, amit itt emeltek M√°ria Ter√©zia tisztelet√©re? √Čs ŇĎ annyira bizalmatlan volt, hogy nem mert √°thajtani alatta az avat√≥√ľnneps√©gen, mert f√©lt, hogy majd a fej√©re dŇĎl az eg√©sz.

Nem is szapor√≠tan√°m a sz√≥t tov√°bb, √°tadom a terepet a f√©nyk√©peknek, rem√©lem Szily tan√°r √ļr is b√ľszke lesz r√°m!

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Bor√≠t√≥k√©p: V√°c 100 √©v m√ļlva, √ľdv√∂zlŇĎlap a 19. sz√°zad v√©g√©rŇĎl; Tragor Ign√°c M√ļzeum, V√°c