T√∂bbek k√∂z√∂tt j√°rtam egy laza 10 √©vet egy dietetikussal is. Egy√©bk√©nt egy nŇĎvel. Egy√©bk√©nt ez most tal√°n mindegy is. Ez alapj√°n tudom t√©telmondatk√©nt hat√°rozottan lesz√∂gezni azt a sz√©les k√∂rben nem terjesztett, de alapvetŇĎ t√©nyt, hogy b√°rmely hum√°n t√°pl√°l√°si szakember a f√©l hasny√°lmirigy√©t adn√°, ha ma tizedannyit tudna az emberi t√°pl√°lkoz√°s √©s anyagcsere r√©szleteirŇĎl, mint egy √°tlagos, 90-es √©vek eleji tehen√©szgazda a tehenek√©rŇĎl. √Čs hab√°r j√≥zanon is mindenhez √©rtek (r√©szegen meg mindenhez IS), ez√ļttal nem a tehenekkel k√≠v√°nok foglalkozni. E hely√ľtt legyen el√©g annyi, hogy a pat√°sok √ľzleti c√©l√ļ, mezŇĎgazdas√°gi zaklat√°sa m√°r 20 √©ve sem esett hasra att√≥l, hogy a j√≥sz√°g t√°pl√°l√©k√°nak be√°ll√≠t√°s√°val meghat√°rozott izomcsoportokat meghat√°rozott m√©retŇĪv√©, alak√ļv√° √©s √≠zŇĪv√© n√∂vesszen, illetve pluszm√≠nusz 1 liter pontoss√°ggal a meghat√°rozott mennyis√©gŇĪ √©s √∂sszet√©telŇĪ tej termel√©s√©re √°ll√≠tsa be. Ehhez k√©pest n√©mik√©pp elkeser√≠tŇĎ, hogy az emberi t√°pl√°lkoz√°s k√©rd√©s√©t m√©g mindig v√°ndorlegend√°k √©s nett√≥ baroms√°gok tartj√°k t√ļszk√©nt tepertŇĎkr√©mes kazamat√°kban, ahol az ablakok pan√≠rozott, korong alak√ļ sajtk√©sz√≠tm√©nyekkel vannak gazdagon kik√∂vezve.

Lenne még mit mondanom, de ez nem az a poszt.

√ćGY P√ČLD√ĀUL makacsul tartja mag√°t az az elk√©pzel√©s, elsŇĎsorban a 140 kil√≥ feletti cukorbetegek √©s egy√©b h√°zt√°ji sert√©sek k√∂r√©ben, hogy a j√©gkock√°val ivott k√≥la nem hizlal, mert a k√≥la felmeleg√≠t√©se annyi energi√°ba ker√ľl, mint az ital energiatartalma maga.

Sírok, bazdmeg.

Legy√ľnk magunkat iszonyatosan megerŇĎltetve j√≥indulat√ļak, √©s nagyvonal√ļan tekints√ľnk el att√≥l a lehetŇĎs√©gtŇĎl, hogy a k√≥l√°nkat - a testsz√∂veten kereszt√ľl, k√∂zvetve ugyan, de - sim√°n felmeleg√≠ti a k√∂rnyezeti levegŇĎ, teh√°t egy pillanatra vegy√ľk komolyan a ‚Äúszervezet √°ltal felmeleg√≠tett k√≥la‚ÄĚ baroms√°got √©s ragadjunk kock√°s pap√≠rt meg plajb√°szt.

Advertisement

1) 1 dl Coca Cola energitartalma 42 kcal (kilokal√≥ria), ami tisztess√©ges m√©rt√©kegys√©gben 42 x 4,2, azaz 176,4 kJ (kiloJoule). E hely√ľtt most nem t√©rn√©nk ki azon agyhalottak sŇĪrŇĪ ek√©z√©s√©re, akik magukat a t√°pl√°lkoz√°s gurujak√©nt tartj√°k sz√°mon, de 2015-ben m√©g mindig kal√≥ri√°nak nevezik a kilokal√≥ri√°t, b√°r √≠gy sincs fogalmuk arr√≥l, hogy ez mi a falhoz vert, karim√°s l√≥fasz. El√©g legyen annyi, hogy tisztess√©ges ember energi√°t Joule*-ban √©s annak prefix√°lt sz√°rmaz√©kaiban m√©r. Pont.

*T√©nyleg l√°bjegyzetben jegyezn√©nk m√°r csak meg, hogy m√©rhetetlen√ľl modoros matektan√°rok kiv√©tel√©vel nem ejtj√ľk ‚Äúzs√ļl‚ÄĚ-nak ezt a m√©rt√©kegys√©get, csakis √ļgy, hogy ‚Äúdzs√ļl‚ÄĚ, minthogy a n√©vad√≥ tud√≥s Angli√°ban sz√ľletett, √©lt √©s halt, teh√°t akkor sem ejtj√ľk a nev√©t franci√°san, ha az SI az ŇĎ tal√°lm√°nyuk, √©s am√ļgy szerint√ľk a Fuji m√°rka az f√ľzsi.

Advertisement

2) Egy pohár, azaz 3 dl kóla energiatartalma tehát 3 x 176,4, azaz 529,2 kJ.

3. Tegy√ľk fel, hogy a k√≥la annyira hideg, hogy kis h√≠j√°n megfagy mindj√°rt, azaz 0 Celsius hŇĎm√©rs√©kletŇĪ. Legyen benne tov√°bb√° 2 szabv√°nyos j√©gkocka (3x3x3 cm-es m√©retben), szint√©n 0 Celsius hŇĎm√©rs√©kletŇĪek.

Advertisement

4. A k√≥l√°t 0-r√≥l 37 fokra kell meleg√≠tenie a szervezetnek. Felt√©ve, hogy a k√≥la fajhŇĎje, sŇĪrŇĪs√©ge √©s egy√©b param√©terei alapvetŇĎen a v√≠z√©vel egyeznek meg (nagy differencia nem lehet), ennyi k√≥la felmeleg√≠t√©snek az energiaig√©nye a folyad√©k t√∂meg√©nek (0,3 kg), a v√≠z fajhŇĎj√©nek (4,2 kJ/kgK) √©s a hŇĎm√©rs√©klet-v√°ltoz√°snak (37 K) a szorzata, azaz 46,62 kJ.

5. A k√©t j√©gkocka t√∂mege 54 gramm. Ezeket egyszer meg kell ‚Äúolvasztani‚ÄĚ, ennek energiaig√©nye a v√≠z olvad√°shŇĎj√©nek (334 kJ/kg) √©s t√∂meg√©nek (0,054 kg) szorzata, azaz kb. 18kJ. Ut√°na az ebbŇĎl keletkezett izet szint√©n fel kell meleg√≠tenie a testnek 37 fokosra, ennek energiaig√©nye a 4. pontban taglaltak szerint 0,054 x 4,2 x 37, azza kb. 8,4 kJ.

Advertisement

6. A teljes rendszer 37 fokra meleg√≠t√©s√©nek energiaig√©nye teh√°t ebben az erŇĎsen nem √©letszag√ļ, a val√≥s√°gn√°l sokkal t√∂bb energi√°t ig√©nylŇĎ m√≥don √∂ssze√°ll√≠tott rendszerben mind√∂sszesen 72,4 kJ.

7. Ism√©tl√©sk√©ppen teh√°t: Egy poh√°r nulla fokos k√≥l√°t, amelyben 2, nagy m√©retŇĪ j√©gkocka is van, a szervezet legfeljebb 72,4 kJ energia elhaszn√°l√°s√°val k√©pes 37 fokosra meleg√≠teni, mik√∂zben a nevezett poh√°r k√≥la elfogyaszt√°sa 529,2 kJ energiabevitellel j√°r.

Advertisement

8. Hogy m√©g szeml√©letesebb legyen, ford√≠tsuk meg: mekkora j√©gkocka kellene, hogy annak felolvaszt√°sa ‚Äúelhaszn√°lja‚ÄĚ a k√≥la energiatartalm√°t? A sz√°m√≠t√°s mellŇĎz√©s√©vel csak annyit mondunk: ennyi energi√°val 1,1 kg jeget tudn√°nk megolvasztani √©s 37 fokosra meleg√≠teni, vagy 3,5 liter 0 fokos v√≠z felmeleg√≠t√©s√©hez volna el√©g.

√ćgy teh√°t hivatalosan is k√©rn√©nk, hogy a F√∂ld nevŇĪ kisbolyg√≥n a tov√°bbiakban erre a baroms√°gra csakis azok hivatkozzanak, akik a poh√°r k√≥l√°jukat legal√°bb 1 kilogramm j√©ggel fogyasztj√°k. Ňźk kihozz√°k a dolgot null√°ra. A t√∂bbi meg igyon vizet.