Kossuth Rádió helyett

Illustration for article titled Kossuth Rádió helyett

Podcastokról, bónusz kellemetlen szituációval az elején.

A podcastok hallgatása vicces helyzeteket szülhet. Egyszer például annyira belefeledkeztem egy szórakoztató hanganyag hallgatásába, hogy azóta sem tudom pontosan rekonstruálni, milyen események vezettek ahhoz, hogy egy vélhetően módfelett homofób úriember azt hitte, hogy nagyon megtetszett nekem. Ami biztos, az az, hogy a külvilágot nagyrészt kizáró állapotban hallgattam Alex Roy egyik rendőrös sztoriját a The Smoking Tire podcastjának – ha nem tévedek – 12. epizódjából, és arra lettem figyelmes, hogy a közelemben várakozó illető kommunikálási szándékát fejezi ki intenzív hadonászással. Egy miben segíthetekre és két mivanra futotta nagyjából, mialatt ő kifejtette, hogy ő nem olyan és hagyjam békén én gusztustalan alak. Valószínűleg hahotázást visszafogva vigyorogtam a megálló felé haladva, és történetesen pont abba az irányba néztem, amerre ő is tartózkodott.

Advertisement

Ha esetleg nem tudnád, hogy mi az a podcast, könnyen kiderítheted, például innen, viszont szeretek felesleges definíciókat kitalálni, ezért hát tessék: szűken értelmezve arról van szó, hogy interneten, hangfájlok formájában terjesztett, lehetőleg rendszeres időközönként megjelenő, rádió nélküli rádióműsor a podcast, amelyet letölthetsz a számítógépedre, mobileszközödre, mondjuk egy kimondottan erre a célra szolgáló alkalmazással. Az alkalmazás segítségével feliratkozhatsz az egyes műsorokra, így biztosan nem maradsz le a legújabb epizódokról. Én sokáig a Podkickert használtam, most viszont a Player FM szolgáltatja a műsort az utcán sétálva megvalósuló, kívülről teljesen spontánnak tűnő felröhögésekhez. A név egyébként a legenda szerint az iPod és a broadcast szavakból áll össze, miszerint az adást az iPodon foghatod.

Advertisement

A következő, erősen személyes forrásokból táplálkozó, rövid és meglehetősen szűk látókörű felsorolás arra szolgál, hogy legalább nagyjából érzékeltessem, sokféle ízléssel és érdeklődéssel áldva-verve találhatsz magadnak hallgatni valót, még olyannal is, amilyen nekem van. A magyar podcastokat annyira sem ismerem, mint a külföldieket, úgyhogy erősen USA, még inkább Los Angeles-centrikus lesz ez a kis lista. Jöjjenek tehát azok a podcastok, amelyeket gyalogszerrel közlekedés, mosogatás, vonatozás és egyéb, komolyabb munkavégzésre nem alkalmas üresjáratok közben szoktam hallgatni.

Advertisement

Autós tematikájú podcastok

Nálam az egész podcastolás a már említett TST-vel kezdődött, őket a /DRIVE YouTube-csatornán ismertem meg. Az a csatorna is megérne egy posztot, két évig a Google pénzéből próbálták bizonyítani, hogy lehetséges nagy költségvetésű autós tartalmat hirdetésekből finanszírozni a YouTube-on a függetlenség egy elfogadható fokához ragaszkodva. Nem lehetséges.

Advertisement

A TST közeli rokona a Hooniverse podcastja, talán kevésbé változatos, de szintén érdekes vendégekkel.

Advertisement

A magyar autósok szcénája sem áll rosszul (elnézést...), a Totalcar csapata nem ma kezdte a podcastolást. Az Égéstérben Pierre Woodmantől a mosógépekig mindenről esik szó, autókról is. A témák közötti csapongás olykor szül némi elégedetlenséget a hallgatóság körében, és a műsorvezetők sem fogyasztanak tudatmódosító szereket – ellentétben az általam kedvelt Los Angeles-i podcasterekkel – de azért nagyon is jó a műsor úgy, ahogy van.

Advertisement

Közéleti témák és érdekességek

Sajnos rövid is és ritkán is jelentkezik, de erősen ajánlom a Marketplace és a Quartz műsorát. Szó volt már a fast fashiontől az adatok hanggal történő ábrázolásáig mindenről. Amiről meg nem, arról majd lesz. Laza hangulatú, sok vendéget megszólaltató, pörgős húsz perc kéthetente.

Advertisement

A Politico európai szerkesztőségének podcastja szintén érdekes, leginkább EU-s vonatkozású híreket dolgoznak fel az adott témában jártas újságíróik segítségével. Az angol nyelv mellett további EU-s országok nyelvén is hallgathatsz elemzéseket.

Advertisement

És dobpergés, tapsvihar! Magyar nyelven Gazda Albert és Lövenberg Balázs fejtegetéseit is hallgatom, rögtön az első perctől kezdve. A Három kérdés az újonnan indult, Kaszt névre hallgató podkaszt(muhaha)-hálózat része.

Advertisement

Vegyes

Ha már a Kasztnál tartunk, akkor ne felejtsük el a Malackarajt sem, a téma a gasztronómia, érdekes vendégekkel. Szintén a feliratkozásaim között szerepel.

Advertisement

Leendő szakmám ártalmai már most áthatják az életemet, a PNR with This Old Marketing egy jó hangulatú podcast a tartalommarketing iránt érdeklődők számára, minden epizód végén egy ötletes marketingmegoldással. Ha már ötletes megoldás: maga a podcast is a műsorvezetők cégének, a Content Marketing Institute tartalommarketing-stratégiájának része. Az meg tökmindegy, hogy mindez mit jelent.

Advertisement

És végül, de nem utolsó sorban, ne felejtsük el a humor legalját sem, ahol gusztustalan poénok vendégek széles skálájával találkoznak, ütköznek, néha össze is verekednek kis híján. Eddie Ifft standup-komédiás és tettestársai beszélgettek már Bonnie Rotten pornószínésznővel, vagy épp Serj Tankiannal, a System of a Down frontemberével is.

Advertisement

Ha tudsz egy jó podcastot, kommentben jöhet!

Share This Story

Get our newsletter