This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Kutatásiparazita-irtás és -boszorkány-üldözés*

Azt ismeritek, amikor az egyik tudós vet, a másik arat?

Kutyából nem lesz szalonna
Kutyából nem lesz szalonna
Advertisement

A következő sorokat elektronikus posta útján kaptam. A feladó a közléshez hozzájárult, némi szerkesztést pedig még sosem bánt. Olvassátok hát a nem névtelen vendégszerzőnk tollából nem származó értekezést – mert ugye nem tollal írta, neve pedig van, nem is akármilyen, csak eltekintek közlésétől.

A levél egy cikkről szól, ami egy olyan cikkről szól, amiben tudósok azt írják, hogy nem jó, ha egy tudós olyan adatból tudóskodik, amit más tudós tudóskodott össze, azonban ez egyes tudósok – és a 444-es tudósblogger – szerint egyenesen tudóskodásellenes hozzáállás. Az adat mindenkié, mondják ők. Mások szerint viszont a józan ész, a tudósi, meg némi személyes érdek is azt diktálja, hogy márpedig – hogy valami érthetőt is írjak – a klinikai kutatások adatainak visszatartása egy bizonyos mértékig nem feltétlenül hülyeség, sőt. Természetesen, a 444 tudósbloggere szerint feltétlenül hülyeség. A 444 tudósbloggereinek javasolnám, hogy javasolják az első éjszaka jogának visszaállítását, annyi módosítással, hogy az újdonsült feleséggel egyszerre mindenki hálhasson. A férj is. De át is adom a szót.

Advertisement

Van ez a cikk:

Advertisement

Szerintem egy barom a csávó, aki írta. Leírom, miért

Az, hogy nem akarják kiadni az adatokat, nemcsak az emberi természet számlájára írható, hanem inkább annak, hogy a klinikai tesztek kibaszottul munkaigényesek (toborzol önkénteseket, lehet, hogy hónapokba, évekbe telik, jogászokkal aláíratsz velük csomó nyilatkozatot, akár évekig, évtizedekig is vizsgálod őket, vért veszel tőlük, MR-rel, egyéb baromi drága műszerekkel vizsgálod őket, stb.) Ez mind oltári drága, és nagyon-nagyon időigényes. Több száz ember belerak egy csomó munkát, és azt mondani, hogy ezek után az eredményről való első beszámolás jogát SEM érdemlik, tényleg felháborító.

Advertisement

A klinikai tesztek nagy része egyáltalán nem közpénzből megy, hanem a gyógyszergyárak finanszírozzák. Nem is kell mondani, hogy mekkora gazdasági érdekük fűződik ahhoz, hogy ne legyenek nyilvánosak a saját pénzükön elvégzett vizsgálatok.

A matematikai, csillagászati és fizikai összehasonlítás sántít

A matematikai azért, mert ahol leginkább csak gondolkodni kell, az nem erőforrás-igényes, és nem is drága. Csak a matematikust és a számítási időt fizeted, az a többihez képest lófasz. Meg a matematikusok szeretik az ilyen évszázadokig meg nem oldható problémákat, és versengenek a megoldásokért, de ők így működnek.

Advertisement

A csillagászati azért, mert ott csak a keresést végzik amatőrök meg adatelemzők, értelmezni nagyjából senki sem tudja a profikon kívül. Valamint pl. a Philae meg a Rosetta eredményei hiába nyilvánosak, a küldetésben végig részt vevő tudósok publikálnak belőle. Ja, és mindenki távcsőidőért és műholdképért áll sorban egész életében, mindenki ugyanabból dolgozik.

A fizikai kicsit bonyolultabb, de a CERN kirakott eredményeivel is főleg csak a kísérletben amúgy is részt vevők foglalkoznak.

Advertisement

Viszont abban meg egyetértek vele,

hogy jó lenne, ha a közpénzes klinikai tesztek nyilvánosak lennének egy idő után, mert tényleg sokat lehet megtudni adatelemzési módszerekkel.

Advertisement

Ja, és mint korábbi adatelemző, én azért kicsit rosszul éreztem magam, hogy míg más hétvégéket gürcölt végig azzal, hogy lemérje a spektrumokat, én az addig ismert módszereket ráeresztettem az adathalmazra, a gép számolt, elmentem, nem csináltam semmit (volt hogy órákig csak számolt, nagyobb adatmennyiségnél napok is lehetnek), majd ami kijött, értelmeztem, és learattam a babérokat (két TDK 2. hely, egy OTDK 3. hely). Kicsit olyan, hogy nulla munkával kurva nagyot arattam. És ne legyünk naivak, a többi adatelemző sem csinál mást, esetleg míg az egyik szimuláció fut, addig indít másikat. És nulla munkával kurva nagyot arat. Mert az összefüggésekre nem ő jön rá, hanem az algoritmus, ő csak leírja, majd learatja a babérokat. Viszont nagyon szükséges az ilyen munka.

Na mindegy, ez nem volt távolságtartó és jó érvelés egyáltalán.

És amúgy mi az oka az egésznek?

Illustration for article titled Kutatásiparazita-irtás és -boszorkány-üldözés*
Advertisement

Az orvosok, biológusok hülyék ahhoz, hogy megtanuljanak programozni, ezért nem ők aratják le a babérokat, hanem az aki tud programozni, és ez fáj nekik. Ennyi.

Mert az összes matematikus, csillagász és fizikus tud programozni, így a nagy adathalmazból ők kaparják ki a gesztenyéjüket.

Advertisement

*Amíg nem lesz törvény a helyesírási szabályokból, addig nem zavarnak, főleg nem a mozgószabályok, és más szóösszetételi finomságok utóízek.

Share This Story

Get our newsletter