Lemmium(Le).PetĂ­ciĂł indult,hogy a nemrĂ©gen elhunyt MOTÖRHEAD Ă©nekesrƑl nevezzĂ©k el az Ășjonnan felfedezett szupernehĂ©z elem egyikĂ©t

Mi lehet annĂĄl nagyobb elismerĂ©s,ha valakirƑl a halĂĄla utĂĄn elnevezik a periĂłdusos rendszer egyik Ășj elemĂ©t? Hatalmas internetes mozgalom indult (Motorhead Fans Petition for New Element to Be Named After Lemmy Kilmister), hogy sikerĂŒljön legalĂĄbb 15000 szavazatot összegyƱjteni ahhoz,hogy Ă©rdemben foglalkozzon az illetĂ©kes szervezet a felvetĂ©ssel,hogy az elnevezĂ©sre vĂĄrĂł nĂ©gy Ășj elem egyikĂ©t LemmyrƑl nevezzĂ©k el.A 444.hu szerint,ehhez a lĂ©tszĂĄmhoz szerdĂĄn mĂĄr csak 1000-1300 szavazat volt szĂŒksĂ©ges.MegtalĂĄltĂĄk azt is hogy,aki szeretne csatlakozni annak: Itt lehet alĂĄĂ­rni. A Lemmy Kilmister emlĂ©kĂ©re javasolt elem neve:Lemmium lenne.HozzĂĄ kell tennĂŒnk,hogy a rajongĂłk egy rĂ©sze Ă©s maga Lemmy sem tartotta a zenekart heavy metal bandĂĄnak,inkĂĄbb rock and roll zenekarnak hatĂĄroztĂĄk meg magukat.

Friss hĂ­r!Lemmy Kilmister temetĂ©sĂ©t januĂĄr 9-Ă©n tartjĂĄk Hollywoodban,a Forest Lawn Memorial Cemeteryben,az ottani Ă­dƑ szerint dĂ©lutĂĄn 3 Ăłrai kezdettel.A szertartĂĄst a Motörhead hivatalos YouTube csatornĂĄja egyenes adĂĄsban közvetĂ­ti.

Vajon mi a tudomĂĄnyos hĂĄttere ennek a Nobel dĂ­jjal felĂ©rƑ lehetƑsĂ©gnek?

A kĂ©pen lĂĄthatĂł Mortita Koszuke kezĂ©ben tartja a periĂłdusos rendszer tĂĄblĂĄzatĂĄt,mutatva a nemrĂ©gen a japĂĄn Riken Nishia Központban felfedezett 113.elemet. A periĂłdusos rendszerbe mĂ©g tovĂĄbbi hĂĄrom elem elhelyezĂ©se vĂĄrhatĂł,amelyeknek egyelƑre csak ideiglenes Ă©s meglehetƑsen nyelvtörƑ nevekkel jelölnek,mint: unintrium,ununpentium,ununseptium Ă©s ununoctium.

Advertisement

AzĂ©rt tĂșlzĂł vĂĄrakozĂĄssal nem szabad szĂĄmolni.Az elemek elnevezĂ©sĂ©ben a kĂ©mikusok Ă©s a fizikusok nemzetközi szervezetei,az IUPAC Ă©s IUPAP mondja ki a vĂ©gsƑ szĂłt.A hagyomĂĄnyok szerint leginkĂĄbb az ĂĄsvĂĄnyok,a tudĂłsok neveibƑl,a földrajzi elnevezĂ©sekbƑl vĂĄlasztanak,sok esetben pedig az Ășj elem tulajdonsĂĄgait veszik figyelembe.Ügyelnek arra is,hogy az Ășj elnevezĂ©snek nincs-e tudomĂĄnyos megfelelƑje,vagy a vilĂĄgnyelvek bĂĄrmelyikĂ©ben van-e vulgĂĄris jelentĂ©se Ă©s a kiejthetƑsĂ©ge se legyen nehĂ©zkes.MielƑtt a vĂ©gleges döntĂ©s megszĂŒletik,az ĂĄltaluk kivĂĄlasztott elem nevĂ©t Ă©s kĂ©t betƱs rövidĂ­tĂ©sĂ©t,öt hĂłnappal elƑbb nyilvĂĄnossĂĄgra hozzĂĄk..

NĂ©hĂĄny pĂ©lda az elnevezĂ©sekre:A leggyakoribb,hogy a felfedezƑk kapjĂĄk meg a lehetƑsĂ©get az elemek vĂ©gleges elnevezĂ©sĂ©re. A 110-es rendszĂĄmĂș elemet pĂ©ldĂĄul a darmstadti NehĂ©zionkutatĂł IntĂ©zet kutatĂłi vĂĄrosuk utĂĄn darmstadtium (Ds) nĂ©vre kereszteltĂ©k. A 112-es -eddig legnagyobb rendszĂĄmĂș – elem pedig Nikolausz Kopernikusz tiszteletĂ©re a copernicium (Cn) elnevezĂ©st kapta 2010-ben a felfedezƑk közös javaslatĂĄra.

Advertisement

Lemmy esetĂ©ben kĂ©mia vonatkozĂĄsĂș szĂĄmukat nem talĂĄltam,de fizikait igen.Ha ilyet talĂĄltok azonnal beillesztem!

MOTÖRHEAD:”Elecricity”.

Az Ășj elem a Lemmium /Le/ lenne-helyesen leĂ­rva lemmium- ha megkapja a zöld utat sajnos nem Ă©l sokĂĄ,mivel ezek az elemek a termĂ©szetben nem fordulnak elƑ Ă©s mestersĂ©ges Ășton,atommagok ĂŒtköztetĂ©sĂ©vel hozzĂĄk össze,rĂ©szecskegyorsĂ­tĂłkban.Az Ă©lettartamuk csak a mĂĄsodperc töredĂ©kĂ©ig tart,majd rĂĄdiĂłaktĂ­v sugĂĄrzĂĄs fellĂ©pĂ©se mellett szĂ©tbomlanak.

Advertisement

LemmyrƑl nem ez az elsƑ cikk a Koncon,aki kĂ­vĂĄncsi a kollĂ©gĂĄim bĂșcsĂșszavaira Lemmy halĂĄlakor,megtalĂĄlja itt:

Advertisement

Egy biztos,ha az egyik elem megkapja a lemmium nevet,az a jövƑ tanulĂłifjĂșsĂĄga kedvenc eleme lesz!