Lemmium(Le).Pet√≠ci√≥ indult,hogy a nemr√©gen elhunyt MOT√ĖRHEAD √©nekesrŇĎl nevezz√©k el az √ļjonnan felfedezett szuperneh√©z elem egyik√©t

Mi lehet ann√°l nagyobb elismer√©s,ha valakirŇĎl a hal√°la ut√°n elnevezik a peri√≥dusos rendszer egyik √ļj elem√©t? Hatalmas internetes mozgalom indult (Motorhead Fans Petition for New Element to Be Named After Lemmy Kilmister), hogy siker√ľlj√∂n legal√°bb 15000 szavazatot √∂sszegyŇĪjteni ahhoz,hogy √©rdemben foglalkozzon az illet√©kes szervezet a felvet√©ssel,hogy az elnevez√©sre v√°r√≥ n√©gy √ļj elem egyik√©t LemmyrŇĎl nevezz√©k el.A 444.hu szerint,ehhez a l√©tsz√°mhoz szerd√°n m√°r csak 1000-1300 szavazat volt sz√ľks√©ges.Megtal√°lt√°k azt is hogy,aki szeretne csatlakozni annak: Itt lehet al√°√≠rni. A Lemmy Kilmister eml√©k√©re javasolt elem neve:Lemmium lenne.Hozz√° kell tenn√ľnk,hogy a rajong√≥k egy r√©sze √©s maga Lemmy sem tartotta a zenekart heavy metal band√°nak,ink√°bb rock and roll zenekarnak hat√°rozt√°k meg magukat.

Friss h√≠r!Lemmy Kilmister temet√©s√©t janu√°r 9-√©n tartj√°k Hollywoodban,a Forest Lawn Memorial Cemeteryben,az ottani √≠dŇĎ szerint d√©lut√°n 3 √≥rai kezdettel.A szertart√°st a Mot√∂rhead hivatalos YouTube csatorn√°ja egyenes ad√°sban k√∂zvet√≠ti.

Vajon mi a tudom√°nyos h√°ttere ennek a Nobel d√≠jjal fel√©rŇĎ lehetŇĎs√©gnek?

A k√©pen l√°that√≥ Mortita Koszuke kez√©ben tartja a peri√≥dusos rendszer t√°bl√°zat√°t,mutatva a nemr√©gen a jap√°n Riken Nishia K√∂zpontban felfedezett 113.elemet. A peri√≥dusos rendszerbe m√©g tov√°bbi h√°rom elem elhelyez√©se v√°rhat√≥,amelyeknek egyelŇĎre csak ideiglenes √©s meglehetŇĎsen nyelvt√∂rŇĎ nevekkel jel√∂lnek,mint: unintrium,ununpentium,ununseptium √©s ununoctium.

Advertisement

Az√©rt t√ļlz√≥ v√°rakoz√°ssal nem szabad sz√°molni.Az elemek elnevez√©s√©ben a k√©mikusok √©s a fizikusok nemzetk√∂zi szervezetei,az IUPAC √©s IUPAP mondja ki a v√©gsŇĎ sz√≥t.A hagyom√°nyok szerint legink√°bb az √°sv√°nyok,a tud√≥sok neveibŇĎl,a f√∂ldrajzi elnevez√©sekbŇĎl v√°lasztanak,sok esetben pedig az √ļj elem tulajdons√°gait veszik figyelembe.√úgyelnek arra is,hogy az √ļj elnevez√©snek nincs-e tudom√°nyos megfelelŇĎje,vagy a vil√°gnyelvek b√°rmelyik√©ben van-e vulg√°ris jelent√©se √©s a kiejthetŇĎs√©ge se legyen neh√©zkes.MielŇĎtt a v√©gleges d√∂nt√©s megsz√ľletik,az √°ltaluk kiv√°lasztott elem nev√©t √©s k√©t betŇĪs r√∂vid√≠t√©s√©t,√∂t h√≥nappal elŇĎbb nyilv√°noss√°gra hozz√°k..

N√©h√°ny p√©lda az elnevez√©sekre:A leggyakoribb,hogy a felfedezŇĎk kapj√°k meg a lehetŇĎs√©get az elemek v√©gleges elnevez√©s√©re. A 110-es rendsz√°m√ļ elemet p√©ld√°ul a darmstadti Neh√©zionkutat√≥ Int√©zet kutat√≥i v√°rosuk ut√°n darmstadtium (Ds) n√©vre keresztelt√©k. A 112-es -eddig legnagyobb rendsz√°m√ļ ‚Äď elem pedig Nikolausz Kopernikusz tisztelet√©re a copernicium (Cn) elnevez√©st kapta 2010-ben a felfedezŇĎk k√∂z√∂s javaslat√°ra.

Advertisement

Lemmy eset√©ben k√©mia vonatkoz√°s√ļ sz√°mukat nem tal√°ltam,de fizikait igen.Ha ilyet tal√°ltok azonnal beillesztem!

MOT√ĖRHEAD:‚ÄĚElecricity‚ÄĚ.

Az √ļj elem a Lemmium /Le/ lenne-helyesen le√≠rva lemmium- ha megkapja a z√∂ld utat sajnos nem √©l sok√°,mivel ezek az elemek a term√©szetben nem fordulnak elŇĎ √©s mesters√©ges √ļton,atommagok √ľtk√∂ztet√©s√©vel hozz√°k √∂ssze,r√©szecskegyors√≠t√≥kban.Az √©lettartamuk csak a m√°sodperc t√∂red√©k√©ig tart,majd r√°di√≥akt√≠v sug√°rz√°s fell√©p√©se mellett sz√©tbomlanak.

Advertisement

LemmyrŇĎl nem ez az elsŇĎ cikk a Koncon,aki k√≠v√°ncsi a koll√©g√°im b√ļcs√ļszavaira Lemmy hal√°lakor,megtal√°lja itt:

Advertisement

Egy biztos,ha az egyik elem megkapja a lemmium nevet,az a j√∂vŇĎ tanul√≥ifj√ļs√°ga kedvenc eleme lesz!