Lemmium(Le).Petíció indult,hogy a nemrégen elhunyt MOTÖRHEAD énekesről nevezzék el az újonnan felfedezett szupernehéz elem egyikét

Illustration for article titled Lehet,hogy heavy metal elemet fognak elnevezni Lemmyről?(Frissítve)
Advertisement

Mi lehet annál nagyobb elismerés,ha valakiről a halála után elnevezik a periódusos rendszer egyik új elemét? Hatalmas internetes mozgalom indult (Motorhead Fans Petition for New Element to Be Named After Lemmy Kilmister), hogy sikerüljön legalább 15000 szavazatot összegyűjteni ahhoz,hogy érdemben foglalkozzon az illetékes szervezet a felvetéssel,hogy az elnevezésre váró négy új elem egyikét Lemmyről nevezzék el.A 444.hu szerint,ehhez a létszámhoz szerdán már csak 1000-1300 szavazat volt szükséges.Megtalálták azt is hogy,aki szeretne csatlakozni annak: Itt lehet aláírni. A Lemmy Kilmister emlékére javasolt elem neve:Lemmium lenne.Hozzá kell tennünk,hogy a rajongók egy része és maga Lemmy sem tartotta a zenekart heavy metal bandának,inkább rock and roll zenekarnak határozták meg magukat.

Friss hír!Lemmy Kilmister temetését január 9-én tartják Hollywoodban,a Forest Lawn Memorial Cemeteryben,az ottani ídő szerint délután 3 órai kezdettel.A szertartást a Motörhead hivatalos YouTube csatornája egyenes adásban közvetíti.

Advertisement

Vajon mi a tudományos háttere ennek a Nobel díjjal felérő lehetőségnek?

A képen látható Mortita Koszuke kezében tartja a periódusos rendszer táblázatát,mutatva a nemrégen a japán Riken Nishia Központban felfedezett 113.elemet. A periódusos rendszerbe még további három elem elhelyezése várható,amelyeknek egyelőre csak ideiglenes és meglehetősen nyelvtörő nevekkel jelölnek,mint: unintrium,ununpentium,ununseptium és ununoctium.

Advertisement
Illustration for article titled Lehet,hogy heavy metal elemet fognak elnevezni Lemmyről?(Frissítve)

Azért túlzó várakozással nem szabad számolni.Az elemek elnevezésében a kémikusok és a fizikusok nemzetközi szervezetei,az IUPAC és IUPAP mondja ki a végső szót.A hagyományok szerint leginkább az ásványok,a tudósok neveiből,a földrajzi elnevezésekből választanak,sok esetben pedig az új elem tulajdonságait veszik figyelembe.Ügyelnek arra is,hogy az új elnevezésnek nincs-e tudományos megfelelője,vagy a világnyelvek bármelyikében van-e vulgáris jelentése és a kiejthetősége se legyen nehézkes.Mielőtt a végleges döntés megszületik,az általuk kiválasztott elem nevét és két betűs rövidítését,öt hónappal előbb nyilvánosságra hozzák..

Advertisement

Néhány példa az elnevezésekre:A leggyakoribb,hogy a felfedezők kapják meg a lehetőséget az elemek végleges elnevezésére. A 110-es rendszámú elemet például a darmstadti Nehézionkutató Intézet kutatói városuk után darmstadtium (Ds) névre keresztelték. A 112-es -eddig legnagyobb rendszámú – elem pedig Nikolausz Kopernikusz tiszteletére a copernicium (Cn) elnevezést kapta 2010-ben a felfedezők közös javaslatára.

Lemmy esetében kémia vonatkozású számukat nem találtam,de fizikait igen.Ha ilyet találtok azonnal beillesztem!

Advertisement

MOTÖRHEAD:”Elecricity”.

Az új elem a Lemmium /Le/ lenne-helyesen leírva lemmium- ha megkapja a zöld utat sajnos nem él soká,mivel ezek az elemek a természetben nem fordulnak elő és mesterséges úton,atommagok ütköztetésével hozzák össze,részecskegyorsítókban.Az élettartamuk csak a másodperc töredékéig tart,majd rádióaktív sugárzás fellépése mellett szétbomlanak.

Advertisement

Lemmyről nem ez az első cikk a Koncon,aki kíváncsi a kollégáim búcsúszavaira Lemmy halálakor,megtalálja itt:

Advertisement

Egy biztos,ha az egyik elem megkapja a lemmium nevet,az a jövő tanulóifjúsága kedvenc eleme lesz!

Share This Story

Get our newsletter