Amikor megkérdeztük apáinkat-nagyapáinkat, hogy mi volt az ő idejükben a legnagyobb érték Budapesten, a válaszuk szinte minden esetben a Svábhegy-i levegő volt. Hogy lehet az, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sűrű és rendszeres kínai látogatása során, eddig még egyszer sem vetette fel a Svábhegy-i, vagy akár Kékestető-i levegő távolkeleti palackos exportját?

A másik általunk felvetett export lehetőség, a mákosbeigli kínai exportja, a mákra vonatkozó nemzetközi szigorítások miatt, korábban már meghiúsult.

Pedig akik olvassák a napi híradásokat, megdöbbentő adatokkal találkozhatnak Peking levegőszennyeződéséről. A pekingi smog megelőzése és elhárítása egy 22 milliós városban, minden idők egyik legnagyobb ipari és egészségügyi problémája.

Advertisement

Mindössze elég lett volna Szijjártó Péternk vagy tárcájának elolvasni az Origo cikkét, mely szerint:

Advertisement

Napok alatt elkapkodták a dobozos oxigéndús levegőt, amelyet egy cég kísérleti jelleggel árult a dél-kínai Hajnan sziget nemzetközi turisztikai vásárán. Az üdítőitalokhoz hasonló dobozba zárt levegőt akciós áron 29 jüanért, vagyis mintegy 1200 forintért kínálták.A helyszíni beszámolók szerint a korlátozott számban, összesen 300 dobozzal kínált ritka áru vevői elsősorban turisták és vállalati képviselők voltak, akik a gyakorta szmogos északi, északkeleti országrészből érkeztek.

Advertisement

Íme a YouTube videója kínai milliárdosról, aki megkezdte a dobozolt tiszta levegő árúsítását Pekingben:

Itt a CNN tudósítása is az eseményről:

Advertisement

Hogy a nyílt utcán mennyire szennyezett a pekingi levegő, még a növények védelméről is gondoskodnak a kínaiak. Sajátos egyéni levegőszűrő betéteket használnak, sőt okostelefon applikációkkal is mérhető a levegő szennyezettsége.

Advertisement

Vajon mi lehet az oka, hogy mi magyarok, minden hasznos kezdeményezést késve követünk?

Advertisement

Bezzeg más élelmesebb, a svábhegyi és kékestetői levegővel összehasonlíthatatlanul szennyezettebb tisztaságú levegőjű város, mennyivel előttünk jár - egyelőre csak az internet szellemes világában -, amely New York esetén túl erős viccnek számít:

Advertisement

Az viszont valós tény, hogy tavaly decemberben óta egy kanadai vállalkozás - 22.95 USD áron - szórófejes palackokban hozta forgalomba a Sziklás-hegységből származó levegőt, a Vitality Air terméket:

Advertisement

Íme a Vitality Air, videója, nem kell érte elutazni a Rocky Mountainba, már eBay-en is rendelhető:

Ha a kormányunk mégis átgondolja a Svábhegy-i, vagy még jobban ideillően a Kékestető-i tisztalevegő konzerv kínai exportját, a promóciós videó hadjárathoz javasoljuk Hosszú Katinka levegővételét az egyik fordulója alkalmából, de ha nem tudnak vele megállapodni, akkor a Hollies együttes “The Air That I Breathe” dalát:

Advertisement

....I don’t ask for much
And I don’t need anything
Baby all that I ask
My only request
All that I really need
Is to share the same air that you breathe....

Vagy akár Fats Domino orosz exportképes dalát - ezt a dalt Putyin is előadta már, igaz kissé akadozva - melyben rengeteg csodát és izgalmat talált egy másik hillen, a Blueberry Hill-en: