“Elöl harap, hĂĄtul rĂșg, közĂ©pen meg kĂ©nyelmetlen”

- egy vélemény a lóról -

A lĂł mint olyan egyesek szerint hĂĄzi lĂłra (Equus caballus) Ă©s vadlĂłra (Equus ferus) oszthatĂł halmazelmĂ©letileg. És ha mĂĄr halmazelmĂ©let, itt szĂșrnĂĄnk be, bĂĄr korĂĄnt sem mellĂ©kesen, hogy a faj egyedei diszjunkt halmazt kĂ©peznek az ĂĄltalunk kedvelt dolgokkal. TovĂĄbbĂĄ, minthogy magunk nem vagyunk hĂ­vei a fajok tartalmatlan darabszĂĄm-szaporĂ­tĂĄsĂĄnak, örömmel tesszĂŒk magunkĂ©vĂĄ azon, jelenleg mĂ©g kisebbsĂ©gi taxonĂłmiai nĂ©zetet, melynek Ă©rtelmĂ©ben a hĂĄzi lĂł a vadlĂł alfaja, s ennek okĂĄn fennen hirdetjĂŒk, hogy eme lĂ©ny neveztessĂ©k mindenkor Equus ferus caballus-nak.

AmĂșgy is elĂ©g sok van a lovak rovĂĄsĂĄn.

SzĂĄmolatlan bƱnĂŒk közĂŒl nem a legcsekĂ©lyebb, hogy a vilĂĄgirodalom messze legfĂĄrasztĂłbb termĂ©kĂ©nek (mƱnek azĂ©rt ĂĄtallanĂĄnk nevezni), Peter Scheffer EQUUS c. drĂĄmĂĄjĂĄnak (?) nĂ©vadĂłi. Magam rĂ©szĂ©rƑl a Kopasz Ă©nekesnƑ viszonylag pozitĂ­v megĂ­tĂ©lĂ©sĂ©ben nagy szerepet jĂĄtszott, hogy 2 nappal elƑtte olvastam az Equus-t, amelyhez kĂ©pest Ionescu baromsĂĄga ĂŒdĂ­tƑen konzisztensnek tƱnƑ alkotĂĄsnak tetszett, illetve nem tetszett. Nem, az sem segĂ­t, hogy maga az amĂșgy rĂ©m szimpatikus Harry Potter ƑfƑmĂ©ltĂłsĂĄga is eljĂĄtszotta a fƑszerepet. Erre nincsen mentsĂ©g. Pont.

Advertisement

Daniel Radcliffe mint Alan, a 17 Ă©ves lĂłvakĂ­tĂł Ă©s drĂĄmairodalmi kĂ©rdƑjel.

Ott van aztĂĄn ugyebĂĄr a szĂ­nek kĂ©rdĂ©se. LĂłkedvelƑk a jĂłszĂĄgok szĂ­nkĂłdolĂĄsĂĄt firtatĂł felvetĂ©sekre meglehetƑs agresszivitĂĄssal szoktak reagĂĄlni, s elƑszeretettel hivatkoznak arra, hogy minden szakmĂĄnak, Ă­gy a lóért rajongĂĄsnak is, megvan a maga szaknyelve, mit kell akkor ezen fennakadni? Sajnos ezek az emberek egyszerƱen nem Ă©rtik a problĂ©mĂĄt. Hogy amĂșgy lĂ©tezƑ szĂ­neket sajĂĄt, csak a lovak esetĂ©ben hasznĂĄlt nĂ©vvel lĂĄtnak el, az mĂ©g sima szakmai sznobizmus, ami akĂĄr tĂĄmogathatĂł hozzĂĄĂĄllĂĄs is volna. De mĂĄr az, hogy egy szĂ­nt egy mĂĄsik, szintĂ©n lĂ©tezƑ szĂ­nnek nevezzĂŒnk, kizĂĄrĂłlag a lovak vonatkozĂĄsĂĄban, az egyszerƱen Ă©rthetetlen mindenkinek, aki kĂ©t lĂĄbĂș fajtĂĄrsai között tölti ideje nagyobb rĂ©szĂ©t. Konkretice: ha a barna szĂ©ket barna szĂ©knek nevezzĂŒk, az ugyanolyan ĂĄrnyalatĂș kabĂĄtot barna kabĂĄtnak, miĂ©rt nevezzĂŒk az ugyanolyan ĂĄrnyalatĂș lovat sĂĄrgĂĄnak? Vajon milyen hatĂĄst vĂĄltana ki, ha az asztalosok holnaptĂłl a kĂ©k, tĂĄmlĂĄs szĂ©ket kĂ©k tĂĄmlĂĄs szĂ©knek , a kĂ©k karosszĂ©ket kĂ©k karosszĂ©knek, ugyanakkor a kĂ©k ÁMDE tĂĄmlĂĄtlan szĂ©ket zöld szĂ©knek neveznĂ©k? Na ugye.

Rövid közbevetĂ©s. MindennemƱ divathullĂĄmok tekintetĂ©ben honi ĂĄllapotaink mĂĄr csak olyanok, hogy a nemzetközi trendeket kisebb-nagyobb idƑbeli csĂșszĂĄssal Ă©s minƑsĂ©gbĂ©li vĂĄltozĂĄssal lekövetƑ stratĂ©giĂĄt gyakorolunk. ÜdĂ­tƑ kivĂ©tel az a nĂ©hĂĄny terĂŒlet, ahol a magyarsĂĄg diktĂĄl. A közismerten vilĂĄgbirodalmi tĂ©nyezƑkĂ©nt szĂĄmon tartott magyar pina mellett ilyen szegmensĂŒnk a termĂ©szetvĂ©delem is. EgyedĂŒlĂĄllĂł, de legalĂĄbbis ritka jellegzetessĂ©gĂŒnk, hogy egyes, eredetĂŒk vagy genetikai ĂĄllomĂĄnyuk miatt Ă©rtĂ©kes hĂĄziĂĄllat-fajtĂĄra is kiterjesztjĂŒk a “fajvĂ©delem” fogalmĂĄt. Kutya-, sertĂ©s-, tyĂșk-, nyĂșl, ponty-, pulyka-, juh- Ă©s szarvasmarha-fajtĂĄk mellett termĂ©szetesen a lovak sem hiĂĄnyozhatnak. Több mĂĄs mellett ilyen, vĂ©dett eredetƱ lĂłfajtĂĄnk a nĂłniusz is, jelen Ă©rtekezĂ©sĂŒnk fƑ tĂĄrgya.

Advertisement

Korabeli kĂ©p a nĂłniuszrĂłl. A mosoly oka feltehetƑen a felismerĂ©s, hogy bizonyos okokbĂłl Ƒ a sajĂĄt nagypapĂĄja.

A lovak közmondĂĄsosan nemes Ă©s szĂ©p megjelenĂ©sĂ©nek nyilvĂĄnvalĂłan nehĂ©z terhe a nĂłniuszt nem sĂșjtja. Robosztus alkat, a patĂĄsokkal szemben mindenkor pozitĂ­ve diszkriminatĂ­v magyar Wikipedia is “kissĂ© durva, kos vagy fĂ©lkos formĂĄjĂș”-nak nevezi a fejformĂĄt. Az kĂ­mĂ©letlenĂŒl Ƒszinte kritika ellenben kĂ©nytelen leszögezni: sorjĂĄs, hanyagul fröccsöntött mƱanyag sebvĂĄltĂłgomb-alakĂș a fej. A fajta ĂĄllĂ­tĂłlagos Ƒse egy szemĂ©rmetesen csak “francia kalandozĂĄsok sorĂĄn szerzett”-nek mondott, Nonius nevƱ mĂ©n volt. JĂł, elismerjĂŒk, elĂ©g rosszul hangzik, hogy legnemesebb vĂ©dett lĂłfajtĂĄnkat katonaszökevĂ©ny labanc hordĂĄk loptĂĄk egy francia mĂ©nesbƑl. A fajtatenyĂ©sztƑk szokĂĄsos eljĂĄrĂĄsĂĄt követve aztĂĄn keresztĂŒl-kasul fedeztettĂ©k a szerencsĂ©tlent a sajĂĄt ivadĂ©kaival, azok oldal-, far- Ă©s lĂĄbvizeivel, majd az egĂ©szet megszĂłrtĂĄk egy csipet poroszos szelekciĂłval. Az eredmĂ©ny egy csodĂĄlatos ĂĄllat, amelyrƑl a legjobb, amit elmondhatunk, hogy kellemesen sötĂ©t (sötĂ©tpej vagy fekete) szĂ­ne van.

Advertisement

MelegvĂ©rƱ lĂłfajta, amely kifejezĂ©s amĂșgy csak Ășjfent feltolja az agyunkban a vĂ©rzsĂ­rt, hiszen - a lĂłbuzikat leszĂĄmĂ­tva - mindenki tudja, hogy a vilĂĄg valamennyi lova melegvĂ©rƱ, elvĂ©gre emlƑsök (Mammalia) volnĂĄnak. Persze, akĂĄrcsak a szĂ­nek esetĂ©n, itt is valami mĂĄsrĂłl van szĂł. Értelmes ember mĂłdjĂĄra Ă©lĂ©nknek vagy nyugodt termĂ©szetƱnek nevezni az Ă©lĂ©nk vagy nyugodt termĂ©szetƱ lovat, termĂ©szetesen olyan, kispolgĂĄri Ă©rtĂ©krendet sugalmazĂł eljĂĄrĂĄs volna, amelyet a lĂłba belĂ©szerelmesedettek nem gyakorolhatnak. Így aztĂĄn a nyilvĂĄnvalĂłan teljesen fĂ©lrevezetƑ, semmifĂ©le kĂ©pzettĂĄrsĂ­tĂĄssal nem magyarĂĄzhatĂł “meleg” Ă©s “hideg” szavakkal nevesĂ­tik az adott termĂ©szetet. GratulĂĄlunk.

És eleve mĂĄr, milyen ĂĄllat az, ami a torzĂ­tott skĂĄla nevĂ©t kapja? Mintha collnak neveznĂ©k egy nyĂșlfajtĂĄt. Tiszta röhej.