Kor√°bbi cikk√ľnkben, a vil√°g k√∂nnyŇĪzenei irodalm√°b√≥l kiv√°lasztottunk n√©h√°ny nehezen zongor√°zhat√≥ sl√°gert, k√∂z√∂tt√ľk szerepeltek az √°ltalunk kiemelkedŇĎen ig√©nyesnek v√©lt hazai dalok is. Ezeknek a daloknak nagy r√©sze - a neh√©zs√©gi fokukt√≥l f√ľggetlen√ľl is - k√∂zismert sl√°gerek lettek.

A magyar k√∂nnyŇĪzene irodalomban tov√°bbi rengeteg remek kompozici√≥t tal√°lhatunk, √©s √∂r√∂k rejt√©ly, hogy mi√©rt nem lettek vil√°gsl√°gerek. Vajon mi lehet az oka? Kis orsz√°g sz√ľl√∂ttei az elŇĎad√≥k? A saj√°tos magyar nyelv? A nem megfelelŇĎ prom√≥ci√≥? Mind megannyi elgondolkoztat√≥ felt√©telez√©s. Kis orsz√°g Ausztria, Udo J√ľrgens dalai m√©gis ismertek lettek, r√°ad√°sul n√©met√ľl, nem besz√©lve az izlandi Bj√∂rkrŇĎl. A sv√©d Abba egy√ľttest m√°r nem is eml√≠tj√ľk. b√°r igaz√°n angol nyelven futottak be, Katie Melua pedig gr√ļzia b√ľszkes√©ge lett. Az√©rt voltak nagy magyar sikerek is! Messze az elsŇĎ helyen tal√°lhatjuk √©s a Koncon m√°r √≠rtunk Seress RezsŇĎ Szomor√ļ vas√°rnap-j√°r√≥l, de eml√≠ts√ľk meg M√°t√© P√©ter Elmegyek/Nicola dal√°t, melyet a francia Sylvie Vartan vitt sikerre. Kanye West pedig felhaszn√°lta az Omega sz√°m√°t, a Gy√∂ngyhaj√ļ l√°ny-t, sŇĎt az Origo szerint amerikai rapperek sz√∂vegelnek a Taurus vagy a Syrius zen√©j√©re, vil√°gszt√°r haszn√°lt Kov√°cs Kati-hangmint√°t, lengyelek Bergendyre zen√©ltek.

Hi√°ba a remek hazai szerzŇĎ √©s elŇĎad√≥i g√°rda, az ut√≥bbi idŇĎben elmaradt a nagy k√ľlf√∂ldi √°tt√∂r√©s, a:

Advertisement

De mi mindenrŇĎl maradt le a nagyvil√°g? Saj√°t kedvenceinkbŇĎl kiv√°logattunk 15 felejthetetlen magyar zenesz√°mot, melyek b√°rhol a nagyvil√°gban sl√°gerek lehettek volna. T√∂bbj√ľk azonban az idŇĎk sor√°n sajn√°latosan feled√©sbe mer√ľlt, tal√°n √©rdemes ŇĎket is felid√©zni. A sorrend v√©letlenszerŇĪ, √©s megk√∂sz√∂nj√ľk, ha tov√°bbi eml√≠t√©srem√©lt√≥ dalt, dalokat tal√°ltok r√©sz√ľnkre.

1. Bal√°zs Fec√≥ - √Čvszakok.

2. Quimby - Most m√ļlik pontosan.

3. Republic - Sz√°llj el kismad√°r.

4. Illés - Itt állok egymagam.

5. Máté Péter: Hull az elsárgult levél.

6. Edda - √Ālmodtam egy vil√°got.

7. Cserh√°ti Zsuzsa - √Ārva fi√ļ.

8. Piramis - Sz√°llj fel magasra.

9 Echo - Kell, hogy v√°rj.

10. Tolcsvay Tri√≥ - Csak egy k√©k sz√≠nŇĪ vir√°g.

11. Color egy√ľttes - Csepeg a csendes esŇĎ.

12. Mary Zsuzsi/Dobos Attila - Ny√°ri z√°por.

13. Bajtala - Cig√°nyl√°ny.

14. LGT - Gyere, gyere ki a hegyoldalba.

√Čs v√©g√ľl, mielŇĎtt az a v√°d √©rne, hogy old fashioned vagyok, meghallgatva a fiam koroszt√°ly√°t, √©s itt m√°r kecsegtetŇĎen angol c√≠met is √≠r a YouTube:

15. Bonanza Banzai - Valami véget ért (Something has ended).