Nehogy eldobd a megunt okostelefonod!

Kor√°bban a lak√°sunk biztons√°gos v√©delm√©t, ellenŇĎrz√©s√©t, nagyj√°b√≥l egy 20.000 forintos IP-kamer√°val lehetett megoldani. N√©h√°ny √©v √≥ta - az Androidra √©s iOS rendszerekre kifejlesztett ingyenes alkalmaz√°sokkal - a kidob√°sra √≠t√©lt r√©gi mobiltelefonjaink is alkalmass√° v√°ltak az ilyen jellegŇĪ szolg√°ltat√°sok ell√°t√°s√°ra. Ha van otthon Wi-Fi, a r√©gi okosmobilunkkal ellenŇĎrizhetj√ľk a kisgyermekek nyugalm√°t, haszn√°lhatjuk biztons√°gi kamerak√©nt, ell√°thatjuk a lak√°sunk, h√©tv√©gi h√°zunk, gar√°zsunk v√©delm√©t, sŇĎt a g√©pkocsinkban a GPS-t is kiv√°lthatjuk. Mindezekhez csak a megfelelŇĎ applik√°ci√≥k let√∂lt√©se sz√ľks√©ge. M√©g az alkalmaz√°sok let√∂lt√©se elŇĎtt, arra viszont figyeln√ľnk kell, hogy a r√©gi k√©sz√ľl√©keink oper√°ci√≥s rendszere megfelelŇĎ-e az alkalmaz√°sok futtat√°s√°ra.

Ha a telefont otthoni biztons√°gi kamerak√©nt szeretn√©nk haszn√°lni, gondosan ki kell v√°lasztani a lak√°sban a megfelelŇĎ stabil helyet √©s biztos√≠tani kell a telefon t√∂ltŇĎj√©nek folyamatos √°ramell√°t√°s√°t. A k√©sz√ľl√©kek haszn√°lat√°hoz le kell t√∂lten√ľnk a Manything alkalmaz√°st- a k√©sz√ľl√©k√ľnk oper√°ci√≥s rendszer√©tŇĎl f√ľgg√∂en - a Google Play-bŇĎl, vagy az Apple Store-b√≥l.

Advertisement

Az alkalmaz√°s let√∂lt√©s√©t √©s a regisztr√°ci√≥t - e-mail c√≠m, vagy facebook fi√≥k elegendŇĎ- k√∂vetŇĎen √©s a megfelelŇĎ be√°ll√≠t√°sok ut√°n, a n√°lunk l√©vŇĎ k√©sz√ľl√©ken b√°rmikor hozz√°f√©rhet√ľnk az otthonunkban elhelyezett telefon kamer√°ja √°ltal l√°tott k√©phez, hanghoz √©s folyamatos videofelv√©telt is tudunk k√©sz√≠teni. Az alkalmaz√°s azt is lehetŇĎv√© teszi, hogy ha mozg√°st √©rz√©kel, riaszt√°st k√ľldj√∂n. Az ingyenes szolg√°ltat√°st kibŇĎv√≠thetj√ľk √©s a Manything anyagi r√°ford√≠t√°ssal, a felhŇĎben is k√©pes t√°rolni a biztons√°gi kamer√°nk-ink felv√©teleit. Ak√°r 5 mobilt vagy tabletet is lehet egy√ľttesen haszn√°lni. Az elŇĎfizetŇĎ, a mozg√°s√©rz√©kelŇĎnek k√∂sz√∂nhetŇĎen, azokat a megv√°gott felv√©teleket is elind√≠thatja, amelyek a megfigyelt ter√ľleten √©szlelt mozg√°sokat r√∂gz√≠tett√©k. Itt vannak az √°rak.

Advertisement

A remek vide√≥k pedig bemutatj√°k, milyen lehetŇĎs√©get bizos√≠t a Manything alkalmaz√°s. Androidra ismeretes az Alfred elnevez√©sŇĪ alkalmaz√°s is, errŇĎl egy kicsit k√©sŇĎbb.

Manything - a ház, a garázs, a kedvenc állataink, a gyerekek biztonságának érdekében:

Vide√≥nk, a Manything alkalmaz√°s mŇĪk√∂d√©s√©rŇĎl az iOS rendszerben, ahol ak√°r t√∂bb kamer√°t is alkalmazhatunk a felvevŇĎ k√©sz√ľl√©k √°ltal felvettek megtekint√©s√©re √©s r√∂gz√≠t√©s√©re, √©rz√©kelve a k√©pi, a hangi √©s mozg√°si esem√©nyeket:

Androidos k√©sz√ľl√©kek haszn√°lat√°nak m√°sik lehetŇĎs√©ge, az eml√≠tett Alfred alkalmaz√°s. Let√∂lt√©se a szint√©n a Google Play-bŇĎl lehets√©ges √©s √≠me a haszn√°lata:

Evvel az alkalmaz√°ssal is n√©zŇĎ poz√≠ci√≥ba lehet √°ll√≠tani a m√°sik k√©sz√ľl√©ket, √≠gy a felvevŇĎ k√©sz√ľl√©k kamer√°j√°nak √©lŇĎk√©p√©t √©s a hangot b√°rhol el√©rhetj√ľk. Az Alfred applik√°ci√≥ is alkalmas mozg√°s√©rz√©kel√©sre, riaszt√°sra.

Advertisement

A HVG azóta tesztelte a Manything-et, két Androidos Samsung terméken, ezt írták róla:

Az androidosoknak jelezz√ľk: mivel ezen az oper√°ci√≥s rendszeren b√©ta √ľzemm√≥dban van a szolg√°ltat√°s, elŇĎfordulhat, hogy egyes mobilokon vagy tableteken nem mŇĪk√∂dik (megfelelŇĎen). Mi egy Samsung Galaxy Tab S 8.4-en tesztelt√ľk, azzal t√∂k√©letesen mŇĪk√∂d√∂tt, a Samsung Galaxy S4 Mini mobilokon pedig biztosan j√≥, ugyanis elsŇĎ k√∂rben arra a t√≠pusra optimaliz√°lt√°k az alkalmaz√°st.

Advertisement

A Konc figyelmeztetése!

Az√©rt nem √°rt ha biztos√≠tjuk, hogy a felv√©telek ne jussanak illet√©ktelen kezekbe. Egyr√©szt saj√°t √©rdek√ľnkben, m√°sr√©szt az esetleges k√∂vetkezm√©nyek elker√ľl√©se v√©gett. √ćme egy friss p√©lda:

Hulk Hogan, a napokban nyert 118 millió dollárt a Gawker ellen.

Advertisement

√Črdemes errŇĎl elolvasni a legillet√©kesebb szem√©ly - √∂r√∂k elŇĎd√ľnk, a CINK blog tulajdonos√°nak - Szily Laci √≠r√°s√°t az √ľgyrŇĎl: