Illustration for article titled Meghalt a királynő, éljen a királynő!

Gondolom kevesen vannak olvasóink között, akik követik az MMA női világát. Ezért egy kis kerülővel vagyok kénytelen eljutni a cikk mondanivalójáig.

Advertisement

Bár már sok éve gyakorlok én is küzdősportot, maguk a küzdelmek nézése számomra nem olyan izgalmas dolog. Nagyon ritkán szoktam ilyesmire vetemedni, leginkább a barátaim és némi alkohol hatására történik ilyen. Az MMA szabályrendszerei ráadásul kissé kaotikusak számomra, változtaják is őket – leginkább a nézők szórakoztatása érdekében –, de megpróbálom a lényegi pontokat összefoglalni. Egy olyan küzdelmi rendszer, amiben minden ütés és rúgás teljes erőből engedélyezett (full contact), sőt engedélyezett a földharc is, ami nagyon sok dzsúdóst és egyéb ebből leszármazott harcművészt csábít a ketrecbe (ez a küzdőtér neve náluk). A küzdők egy könnyített kesztyűt kapnak a kezükre, fogvédőt a szájukba, a férfiak ágyékvédőt is viselnek. Természetesen itt is súlycsoportokat alakítottak ki és jópár éve már nők között is rendeznek küzdelmeket. A küzdők általában valamilyen más profi sportból érkeznek ide, magukkal hozva a saját küzdelmi stílusukat, de mára már egyértelműen csak azoknak a sportolóknak van esélye, akik jártasak többféle küzdősportban is.

Illustration for article titled Meghalt a királynő, éljen a királynő!
Advertisement

Az egyik kedvenc MMA-s sportolóm a szemtelenül fiatal Ronda Rousey, aki a dzsúdó világában lett nagyon híres. Athén volt az első olimpiája, ahová 17 évesen (!) került be. Majd több junior világbajnoki aranyérem cím után 2008-ban, Pekingben megszerezte az USÁnak az első női dzsúdóérmet, ezzel követve a családi hagyományt, ugyanis édesanyja, AnnMaria De Mars volt az, aki megszerezte az USÁnak az első női világbajnoki aranyérmet. Peking után, 21 évesen hátat fordított az amatőr sportnak, és belevágott a profi sportolói karrierjébe az MMA keretén belül, ahol az első küzdelmét (akkor még amatőrként), 24 másodperc alatt szerezte! Lényegében ez a villámgyors győzelem volt a névjegye, hamar elérte a világbajnoki címét, amit három éve sikeresen őriz. A 12 profi küzdelméből csak kettő volt, ami négy percnél tovább tartott volna, de így is mindegyik KO-val végződött.

Egészen a szombatig.

Ugyanis november 14-én, Melburnben a hat sikeres UFC harmatsúlyú világbajnoki cím megvédés után Holly Holmnak sikerült felülkerekednie Rondán. Az egész meccsen látszott, hogy Ronda nem tud mit kezdeni a rendkívül agresszívan támadó Holmmal, és a második menetre már láthatóan elfáradt, szétesett a mozgása. Holm a második menetben lényegében másodpercek alatt kivégezte, így mától ő az UFC harmatsúlyú világbajnoka. Gratulálunk neki innen az esős Budapestről.

Rondának pedig kívánunk mielőbbi gyógyulást, és gyors visszatérést. Mi pedig nézzük meg, hogy rendezte le Michelle Rodriguezt a Fast & Furious hetedik részében.

Share This Story

Get our newsletter