This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Megkopott a Tetovált Lány

Könyv,film

Hatalmas várakozás előzte meg a Tetovált lány trilógia folytatását,amelynek a magyar fordítása a hazai könyvespolcokra került Ami nem öl meg címmel.

Advertisement
Illustration for article titled Megkopott a Tetovált Lány

Az eredeti trilógia Stieg Larsson svéd szerző munkája,aki a regényei kiadását nem élte már meg,50 éves korában szívinfarktus következtében elhunyt.A mű első kötete 2005-ben,a második 2006-ban,a befejező rész 2007-ben jelent meg és azóta több,mint 80 millió példányban fogyott el.

Advertisement
Illustration for article titled Megkopott a Tetovált Lány

A nagy sikert,talán még nagyobb sikerű svéd filmtrilógia megjelenése,majd egy, mindössze egy moziba tömörített amerikai film változat követte.A svéd változat főszereplői Michael Nyqvist és Noomi Rapace,az amerikaié Daniel Craig és Rooney Mara voltak.

Advertisement
Illustration for article titled Megkopott a Tetovált Lány

A hatalmas siker miatt nagy nyomás nehezedett a svéd kiadóra és hosszas,a szerzők jogutódjaival folytatott tárgyalás után,felkérték David Lagerkrantzot,hogy írja meg a trilógia folytatását.Lagerkrantz korábban életrajzi műveket írt,többek között a Göran Krapp hegymászóról szóló és a nálunk is megjelent,a Zlatán Ibrahimovic pályáját bemutató könyvet.

Advertisement

Az így megszületett Ami nem öl meg vegyes,többnyire fanyalgó kritikákat kapott,ami természetesen nem akadályozta meg a nagy eladási számokat,sőt talán tovább fokozta az érdeklődést.

A számomra letehetetlen trilógiát elolvastam,a filmtrilógiát és az amerikai változatot megtekintettem,úgy hogy mint “bennfentes”elmondhatom,hogy az új regény csalódás volt számomra. A cselekmény alapjának megértéséhez legalább felsőfokú számítástechnikai ismeret szükséges,az igen lassan kibontakozó történet csak az utolsó harmadában mozdul meg,mindezeket még tovább rontja a bizonyára rövid határidővel történt magyar fordítás.

Advertisement

Ennek ellenére akik eddig is “beleásták” magukat a Tetovált lányba,kötelező elolvasniuk,de legyenek türelmesek,nem jelenik meg elegendő alkalommal,ezért sem tegyétek le a felénél.

Bizonyára hamarosan érkezik a filmváltozat is,addig is nézhetitek az előzőeket.

Illustration for article titled Megkopott a Tetovált Lány

Share This Story

Get our newsletter