Illustration for article titled Miért lenne jó, ha Trump nyerne?

Szögezzük le már a legelején, hogy teljesen laikus vagyok. Ugyanazokat a híreket olvasom, mint bárki más, egyik kampánystábban sincsenek forrásaim és szélesebb látóköröm sincs senkinél. Egyszerűen csak én vagyok a csóka, aki írja az eszmefuttatást.

Advertisement

Szóval, miért lenne jó, ha nyerne? Egy szóban azért, mert ismeretlen. Senki nem tudja, mit fog majd csinálni, kikkel lesz jóban, kikkel akasztja össze a bajuszt. Milyen nemzetközi szerződéseket fog betartani és melyekre jelenti ki, hogy na, ezt soha? Milyen katonai szerepvállalásokat fog jóváhagyni? Milyen lesz a külpolitikája, milyen adóügyi elveket akar meghonosítani? Senki nem tudja, talán még ő sem.

És pont ez az izgalmas benne. Simán lehet, hogy beül a nagy székbe és hallgatni fog a tanácsadóira, akik tudják, mitől forog a kerék és mitől döglik a légy, akik minden aláírásnál a fülébe súgják a saját nevét és megmutatják, hova írja. Ő pedig megilletődve a felelősségtől elfogadja, hogy csak egy kesztyűbáb.

Advertisement

A másik lehetőség viszont sokkal izgalmasabb. Fogja magát és elkezdi valóra váltani a kampányszövegeit, és megtalálja hozzá mindenhol a támogatókat, mert politikailag kellemetlenebb lesz nem támogatni, mint igen. Körülbelül így jutott el idáig is, addig mondta az otromba ostobaságokat, amiket a szavazók hallani akartak, amíg politikai tőke nem lett belőle.

Tehát képzeljük el, hogy az ember, akit mindenki bohócnak tart, beül az oválisba és második nap elküldi a kurva anyjába Putyint, harmadik nap Erdogant, negyedik nap kivonja a csapatokat Európából és megtámadja Mexikót. Vagy elmélyíti a proxyháborút Szíriában. De lehet, hogy rácsapja Izraelre az ajtót, és akkor a közel-keleti helyzet egy igen érdekes fordulatot vesz. A lényeg, hogy Trump képes lenne irdatlan méretű követ dobni az állóvízbe, és nem biztos, hogy ez baj. Itt van például ez a legutóbbi pénzügyi válság, nyolc éve nem tudunk úrrá lenni rajta, csak sminkeli minden politikus a hullát, de mondhatnám a jövedelemkülönbségek kérdését, a klímaváltozást, satöbbi, satöbbi. Nem azt mondom, hogy Trump a megoldás, hanem, hogy a hatalomra kerülésével esetleg fel lehetne tenni kérdéseket anélkül, hogy a szokásos lenéző, elitista választ kapnánk. Hogy miért többesszám? Mert bárki bármit mond, ami az USÁ-ban történik igenis meghatározza a mi életünket is. Szóval igenis lehet legitim módon drukkolni Trumpnak, mert van ennek egy olyan olvasata is, hogy végre valaki, aki talán nem a langyi szarban úszkálást választja. Én sem vagyok Trump-párti, de ebből a mostani egy helyben toporgásból már kicsit sok volt.

Advertisement

A másik oldalon pedig... Clintonné. De komolyan, emberek, ez a kilúgozott kiskosztüm? Ha férfi lenne, a jelöltségre sem jelölték volna.

Egyébként olvastátok Stephen Kingtől a Holtsávot? Emlékeztek Greg Stillsonra?

Share This Story

Get our newsletter