Kijött egy friss közvéleménykutatás ami kimutatta, hogy Angela Merkel elutasítottsága hatalmas, gyakorlatilag kéthatmados, miközben pártja, a CDU, ha nem is fényesen, de vezet. A magam módján megpróbálom körbejárni, mi lehet ennek az oka.

Biztos sokan r√°v√°gt√°tok, hogy a bev√°ndorl√≥k, a muszlimok, migr√°ncsok, terrorist√°k, de ez csak a propagandav√°laszokra kihegyezetteknek ilyen egyszerŇĪ. A kiindul√≥pont errefele van, azonban kicsit m√°shol.

Az elsŇĎ pontot ott helyezn√©m el, mikor elindult a refugees welcome-kamp√°ny. J√∂ttek a menek√ľltek, befogadtuk ŇĎket, j√∂ttek az √≠g√©retek, hogy a korm√°ny megoldja az integr√°l√°st. Hatalmas √∂sszegeket lehetett olvasni, mennyibe fog ker√ľlni, de, biztos√≠tottak mindenkit, meg fogja √©rni. Az AfD elkezdte mondani a sz√∂vegeit.

M√°sodik pont, P√°rizs. Itt dŇĎlt meg az az elm√©let, miszerint csak b√©k√©s bev√°ndorl√≥k j√∂nnek, terrorist√°knak nem √©ri meg az √ļt, dr√°ga, bizonytalan, kisz√°m√≠thatatlan. A mer√©nyleteket hi√°ba tervezt√©k MolenbeekbŇĎl, az elk√∂vetŇĎk egy r√©sze a migr√°nskr√≠zis alatt j√∂tt az EU-ba. Az AfD folytatja az usz√≠t√°st.

Advertisement

Harmadik pont, K√∂ln (√©s mellette sok m√°sik v√°ros), √©s szerintem itt k√∂vette el Frau Merkel az igazi hib√°t. Egy dolog, hogy a t√∂meg √∂ssze√°llt, m√©g egy, hogy a rendŇĎrs√©g balfasz volt (Bajororsz√°gban ez val√≥sz√≠n√ľleg nem √≠gy ment volna le, ott egy adaggal kem√©nyebbek a zsaruk), ez volt a kisebbik baj a helyzettel. A nagyobbik az, hogy nem indultak el k√©t h√©ten bel√ľl a probl√©m√°s emberekkel a rep√ľlŇĎk a kiindul√°si orsz√°gukba. Ezt egyszerŇĪen nem lehet √≠gy. Ha valaki felveszi a Mutti szerep√©t, akkor nem lehet ejnyebejny√©zni, mikor a szomsz√©d gyerek √°tj√∂n √©s ellopja a j√°t√©kunkat. Nem lehet eleg√°ns kioktat√°ssal elmenni t√∂rv√©nyt farigcs√°lni √©s t√ľrelmet k√©rni am√≠g a nyomoz√≥k lassan felg√∂ngy√∂l√≠tik az √ľgyet. Egyik orsz√°gban sem, de N√©metorsz√°gban k√ľl√∂n√∂sen nem, √©s itt √©rkeztem meg oda, ami√©rt igaz√°b√≥l belekezdtem a t√©m√°ba. A n√©metek k√©nyelmesek, im√°dj√°k a biztons√°got, amit nem is lehet nekik felr√≥ni. Nekik nem menne igaz√°n j√≥l m√©g Budapest sem, nemhogy Belgr√°d, az t√ļl stresszes, bizonytalan. No, ezt a biztons√°g√©rzetet vesztett√©k el, de nem K√∂lnben, hanem ut√°na k√©t h√©ttel, mikor m√©g mindig nem volt semmi k√∂vetkezm√©ny, √©s azt minden krimin√©zŇĎ tudja, hogy a nyomok az idŇĎ m√ļl√°s√°val ar√°nyosan exponenci√°lisan hŇĪlnek. Az eg√©sznek ez az √ľzenete most: idej√∂tt√©l bŇĪn√∂zni, k√∂zben eltartunk √©s a saj√°t √°llamom nem v√©d meg? Akkor pusztuljon, aki h√≠vta ŇĎket.

√Čs itt j√∂n be, ami√©rt az AfD-t eddig minden pontn√°l elŇĎvettem: a legszeg√©nyebbeket √©rinti a legjobban egy v√©gtelen√ľl egyszerŇĪ √∂sszehasonl√≠t√°s. Ki mit kap az √°llamt√≥l? A B√ľrger, ha elveszti a munk√°j√°t, az Arbeitsamt meghat√°rozza, meddig kaphat seg√©lyt, ha annak v√©ge, j√∂n a Hartz IV, amibŇĎl el lehet lenni, de nem lesz Gucci-t√°ska. A bev√°ndorl√≥ meg√©rkezik √©s azonnal kap apan√°zst, p√°r h√©t ut√°n lak√°st, √©s m√©g csak munk√°t sem kell keresnie, sŇĎt, tilos neki, teh√°t mit csin√°l? V√°r a tanfolyamaira, amiket ingyen kap meg, emellett l√≥fr√°l az ismerŇĎseivel, hiszen kikkel l√≥fr√°lna, nincs helyismerete √©s nyelvtud√°sa. Ebben a helyzetben telik el 6-12 h√≥nap. Teh√°t, m√©g egyszer √∂sszefoglalom, a l√°tszat az, hogy idej√∂ttek idegenek, nem dolgoznak, de az √°llam mindent a felek√ľk al√° tesz, erre m√©g neki√°llnak b√ľntetlen√ľl gar√°zd√°lkodni is. Olyan dolgokat kapnak meg, amik√©rt mi egy √©letet kell ledolgozzunk. √Čs ezt emeli ki remek√ľl az AfD, szuperhat√©konyan. Igaz√°b√≥l nem is kell semmit kiemelnie, a t√©ma az utc√°n hever, a legkisebb sz√©l is az arcunkba f√ļjja.

Advertisement

Teh√°t, r√∂viden, Angela Merkel az√©rt vesz√≠t, mert meg√≠g√©rte, hogy anyja lesz a n√©meteknek, de ebben s√ļlyos kudarcot vallott. M√©g van egy √©ve elŇĎvenni a szomsz√©d gyereket √©s felpofozni, de minden egyes nappal egyre hiteltelenebb√ľl tehetn√© csak meg.

M√©g egy icipici gondolat a v√©g√©re: k√∂z√©poszt√°lybeli n√©metnek lenni mostan√°ban nem egy m√©znyal√°s. A fizet√©sek alig nŇĎnek, az √°rak viszont igen. Jobban fizetŇĎ v√°rosokba k√∂lt√∂zni majdnem lehetetlen, a lak√°sokat alig lehet kifizetni, azaz sokan k√©nytelenek maradni ahol vannak. Egyre kev√©sb√© jut sz√≥rakoz√°sra, kikapcsol√≥d√°sra, ha pedig gyereke van valakinek, akkor ezeket j√≥p√°r √©vre z√°r√≥jelbe is teheti. Ami√©rt a lecs√ļsz√°s m√©g nem nagyon l√°that√≥, azok a hitelek, mindenre olcs√≥n lehet ŇĎket kapni. De abb√≥l is legink√°bb a szinten marad√°s megy, feljebb l√©pni nem lehet. Ezt m√©g sz√°molja bele mindenki a k√∂zhangulatba, ide √©rkezett a tavalyi embersereg, mondhatni, kiny√ļjtott teny√©rrel.