This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Miles 90

Illustration for article titled Miles 90

Nem akarom elvenni jazzszakértő kollégám kenyerét, de nem mehetünk el szótlanul amellett, hogy 90 évvel ezelőtt született ezen a napon a XX. század egyik jazz ikonja Miles Davis.

Advertisement

Be kell valljam, én viszonylag későn találkoztam az életművével. Vidéki (sőt, távol-keleti) lévén, nem nagyon voltak népszerűek felénk a minőségi zenék: a citrom ízű banánnal kellett kelnem, és az egy szál harangvirággal elaludnom. Viszont amikor már kiszakadtam szülőkörnyezetemből, akkor találkoztam a zenés kultúra magasabb szintjeivel is. Ekkoriban törtét az is, hogy véletlenül megláttam az egyik barátomnál egy furcsa CD-t, aminek megtetszett a borítója, így kölcsönkértem és meghallgattam a Kind of Blue című albumot és ettől bekerültem egy minőségileg jobb zenei világba, és igazán akkor kezdtem el felfedezni magamnak ezt a nagyszerű gyönyörszerzési forrást.

Illustration for article titled Miles 90
Advertisement

És van egy másik történet is, ami hozzá kapcsolódik az életemben. Pár évvel az után, hogy felfedeztem magamnak a mestert, és ismerkedni kezdtem az életművével (ami megjegyzem nem kis feladat), egy másik barátomnál pakoltunk, mert éppen felújították a lakást. Ott vettem észre egy Miles Davis plakátot kallódni. A barátom felesége nem szerette a képet, mert nagyon szuggesszív. Elkértem tőle és hazavittem. Viszont sajnos az én csajom sem örült meg a kép láttán. Bár egy darabig kint volt a szoba falán, később száműzetésbe került szegény a kamrai falra, majd egy költözés után már ki sem kerülhetett. Végül az egyik barátom kocsmájába (a cinkitáknak ismerős Kis Á-ba) ajándékoztam a képet, ahol talán még most is megtekinthető.

Szóval ezúton is köszönök a mesternek mindent!

A borítóképen ef Zámbó István látható a Miles inspirálta műalkotásával a kezében, amiről itt olvashattok részletesebben:

Share This Story

Get our newsletter