A Van Meegeren dosszié

1945-ben a helyi hatóságok letartóztatták Hans van Meegeren ismert holland festőt és azzal vádolták,hogy Göhring tulajdonába juttatta Jan Veermer egyik képét.Nem sokkal a letartóztatást követően Meegeren elmondta,hogy ő festette az 1937-ben Hollandiában“feltűnt”Krisztus Emmausban c.képet,valamint további hat festményt,van Vermeer és Frans Hals kézjegyét is meghamisítva.

A vallomását nem fogadták el és hosszas bírósági tárgyalás indult ellene,de lehetőséget biztosítottak számára,hogy hozzáértő szemtanúk előtt is fessen képet,bizonyítva,hogy a Göhringnek eladott és többi kép is az ő műve.Annak ellenére,hogy sikerült meggyőzni a szakértőket a tökéletes hamisítvány elkészítéséről,végül is a közvélemény nyomásának engedve,a kollaboráns vád megtartásával,mindössze csak 1 év börtön büntetésre ítélték.Nem sokkal később a betegeskedő festő szívroham következtében elhunyt,mielőtt még a királynő a fellebbezését elfogadta volna.

Advertisement

Caravaggio, Supper at Emmaus-VanMeegeren The Disciples at Emmaus.jpg

1973-ban,a magyar olvasóközönség számára megjelent a festő munkásságáról szóló igényes mű,csak halkan jegyzem meg 27 forintos áron!

Advertisement

Van Meegeren-az önarcképén-életéről film is készült,és az egyik legautentikusabb összefoglaló elemzést is érdemes elolvasnotok..

A YouTube is komoly összeállításokkal emlékezik meg róla: