Mire jó egy cérnametélt? (Rövid gasztronómiai ajánló.)

Újabb időkben a natúran fájdalmatlan és gyors megoldások hívévé válván, az elemi felháborodás ösztönösen feltörő hullámait azonnal mind a 3 olvasómban felszabadítva, rögtön azzal kezdeném, hogy én bizony a tükörtojást is cérnametélttel eszem olykor, és a mákos tészta is többnyire abból készül nálam, már amikor nem makaróniból.

Illustration for article titled Mire jó egy cérnametélt? (Rövid gasztronómiai ajánló.)
Advertisement

Ez kérem egy darab tényállás.

Ott kezdeném, hogy ellentétben a mélygasztronómiai közhiedelemmel, a tészták ízét egyáltalán nem befolyásolja alakjuk. Nyilvánvalóan más íze van egy durum tésztának, mint egy nyolctojásosnak, de ez nem alak kérdése. Az is evidencia, akárha svédkulcson a csúszásgátló gumimarkolat, hogy az alaknak inkább a tésztára kerülő egyéb dolgok kapcsán van állománykialakító szerepe, amennyiben a vastag csőbe például igen szignifikáns mennyiségű szaft képes belészivárogni, ami kellemesen szétfröccsenő nyelvi ízélményt okozhat rágáskor. Nah, ezt a részét én elég konkrétan leszarom, egyfelől mert az ideális pörkölt-tészta súlyarány a tányéromon nagyjából 8:3, így annyira releváns ez a “Jusson szaft minden falatba!” mozgalmi probléma a konyhámnak nevezett lukban, mint egy lakóhelyemre dobott hidrogénbomba színe, másfelől mert a tészta nagy részét amúgy is még a pörkölt előtt, üresen megeszem.

A cérnametélt ugyanis überkirályság. Ahogy említettem, üresen, még a leves vagy a rápakolt egyebek rápakolása előtt érdemes fogyasztani, pornófilmekből ellesett nyelési technikával, hátravetett fejjel, a csintalan kis gilisztákat markunkból a szánkba engedve, majd úriasan lenyalogatni ujjainkról a ráragadt tésztadarabokat. Továbbá, főleg agglegény- és aggleány-attitűddel megáldottak számára, az is fontos, hogy a cérnametéltet nem kell főzni. A mikróban vagy vízmelegítőben előállított forró víz a valóban hajszálvékony vagy a boglyas cérnametélt-fajzatokat 3 perc alatt mindenféle bonyolult és különleges főzési “trükk” (lábos, fedő, só) nélkül is tökéletes állományúvá teszi.

Mellékszál: Jah, állomány, mert állaga az épületeknek van. Nem véletlen, hogy állományjavítót mindenki olvasott már konzervdobozon vagy joghurton, ellenben állagjavítót még nem. Ez van, a táplálkozás tudomány. Mellékszál elvarrva.

Szval a cérnametéltet nem kell főzni, 3 perc alatt megvan, és pont olyan az íze, mint bármelyik tésztának, sőt igazából sokkal jobb. Kiváló pörkölthöz, mákos vagy diós tésztához, és persze tükörtojáshoz vagy sült szalonnához is. Kenyér helyett. Biztosan kárpátaljai felmenőim miatt, de én nem vagyok kifejezetten nagy barátja a kenyérféléknek. A cérnametélt viszont remek. Sült tésztának is, csak mondom.

Egyétek minden nap. Én szóltam időben.

Share This Story

Get our newsletter