Mint az nyilv√°n k√∂zismert, a ketonok oxo-, vagy m√°s n√©ven: keto- funkci√≥s csoportot tartalmaz√≥ vegy√ľletek. Legismertebb k√©pviselŇĎj√ľk az aceton, mely a hagyom√°nyos k√∂r√∂mlakklemos√≥k fŇĎ √∂sszetevŇĎje volt, m√≠g a propil√©n-glikol - k√∂sz√∂nhetŇĎen a cs√°bos kis l√°nykacs√≥kat n√©mik√©pp jobban k√≠m√©lŇĎ term√©szet√©nek - v√©gleg nyug√°llom√°nyba nem helyezte azt. A klasszikus nevez√©ktan szerint az egyszerŇĪ ketonok elnevez√©se a C=O csoporthoz kapcsol√≥d√≥ ligandumok felsorol√°s√°val t√∂rt√©nik, azok szoros alfabetikus sorrendj√©ben term√©szetesen.

Eddig gondolom minden vil√°gos is.

Mikor teh√°t egy parkban k√©t l√°nnyal iszogatva leker√ľl az a kis feszes felsŇĎ, s mire √©szbe kapn√°l, fejed m√°r j√°zminillat√ļ combok k√∂zt motoz (s ebb√©li tev√©kenys√©geddel kor√°ntsem vagy egymagad) akkor elgondolkodsz azon, mi√©rt is nem volt j√≥ az a szigor√ļ √©s egzakt k√©miai elnevez√©s, hogy 4-metil-2-hexanon? Feszes, barn√°ra s√ľlt hasfalat cir√≥gatsz, ajkaid k√∂zt gy√∂ngy√∂t harmatoz valami apr√≥kat sikongat√≥ √©lvezet, s mik√∂zben esk√ľdni mern√©l, hogy az a m√°sik l√°ny √©pp a fenekedbe harap, n√©mik√©pp lenyŇĪg√∂zve √°llsz a IUPAC gondosan kidolgozott rendszere elŇĎtt. Aki csak kicsit is j√°ratos a szerves vegy√ľletek vil√°g√°ban (jesszus, ezt mind a sz√°j√°val csin√°lta?), azt nem hagyja √©rintetlen√ľl a probl√©ma.

Mert h√°t mit is fejez ki az egyszerŇĪ izopentil-metil-keton n√©v? A C=O csoport sz√©natomj√°n k√©t k√∂t√©si hely van m√©g, nyilv√°nval√≥ teh√°t, hogy az egyik, ehhez kapcsol√≥d√≥ szerves gy√∂k a metil (CH3). Tiszta √©s vil√°gos, ak√°r csak a bizonyoss√°g, hogy a derekadra kulcsol√≥d√≥, csizm√°s l√°bak, legyenek b√°r ak√°r 40-es m√©retŇĪek, nem tudj√°k teljes m√©rt√©kben kitakarni a Hold f√©ny√©n√©l vak√≠t√≥ feh√©ren az utcafrontra tekintŇĎ h√°ts√≥dat. Probl√©m√°sabb enn√©l az izopentil-gy√∂k prec√≠z felrajzol√°sa. Az izo- kifejez√©s arra utal, nem a hagyom√°nyos, egyenes l√°nc√ļ propilgy√∂kkel van dolgunk. √Čs itt kezdŇĎdnek a val√≥s probl√©m√°k, ugyanis a szabad propilgy√∂knek legal√°bb k√©t elk√©pzelhetŇĎ v√°ltozata van. Ak√°rcsak az ujjakat a h√°tgerincen a cs√≠pŇĎig vezetŇĎ domborulatok √©s v√∂lgyek lass√ļ ritmusa, √ļgy l√ľktet agyunkban a felismer√©s, hogy hab√°r az izopent√°n csakis egyf√©le lehet (a 2-metil-but√°n √©s a 3-metil-but√°n ugyanaz a vegy√ľlet), addig az izopentil-gy√∂k eset√©ben m√°r nem irrelev√°ns, hogy a C=O csoport szabad k√∂tŇĎhely√©hez k√∂zvetlen√ľl kapcsol√≥d√≥ sz√©natomon van egy metil-csoport, vagy a m√°sik v√©gtermin√°nshoz k√∂zelebbi sz√©natomon.

Felt√©rdelsz h√°t, √∂ledbe vonod azt a verejt√©ktŇĎl csillog√≥, barna testet, egy m√°sik, h√≥feh√©r kar v√©kony, gy√∂nge ujjaival tark√≥don motoz, fejed h√°travetve a tejfeh√©r combokat cs√≥kolod, s alig √©rted, ilyen bizonytalans√°got mik√©nt hagyhat feloldatlanul egy kiss√© is lelkiismeretes k√©mikus. Vonaglik √°gy√©kodban az √©jszaka, levegŇĎt is alig kapva fonod karod egy cs√≠pŇĎre vagy der√©kra tal√°n, s suttogod, hogy szeretlek, mindkettŇĎt, ki m√°st, ki ne szeretn√© azt a m√°sikat √©s azt az egyiket, kinek a sz√°j√°b√≥l ne volna igaz ez a szeretlek, m√≠g k√∂ld√∂k√∂dben ilyen vihar zizeg, vagy m√≠g a pillek√∂nnyŇĪ, karcs√ļ testek t√°nc√°ban ilyen sz√©pen √∂sszecsengŇĎ, b√ļs alt dallam susog?

Csak az a rohadt nevezéktan, azt tudnám feledni!