MesszirŇĎl kezdem, mert - mint mindenkor, ha az ember bizonytalan - a legjobb oda visszany√ļlni, ahol ismerŇĎs terept√°rgyak k√∂z√∂tt evick√©lhet√ľnk. Amik√©ppen a hentes ak√°r szerelme ir√°nti √©rzelmei taglal√°s√°ra is valamik√©ppen mindig a fels√°l √©s a t√∂lt√∂tt hurka horizontj√°n keres fogalmi kapaszkod√≥kat, √ļgy a posztol√≥ pedag√≥gus is elŇĎbb-ut√≥bb v√°lasztott hivat√°s√°b√≥l emel be mind nagyobb ar√°nyban p√©ld√°kat √ľgyefogyott tanmes√©ibe. Ez - Nan√°hogy, majd de! - nem is akkora baj.

Bizonyosan mindenki ismeri azt a remek √≥r√°kat tart√≥, kompetens √©s felk√©sz√ľlt pedag√≥gust√≠pust, aki szakm√°ja avatott mestere volna, ha azok a szem√©t k√∂lyk√∂k nem cseszn√©k el neki folyton a j√≥l megtervezett mŇĪsorsz√°mait. Ezek a kis taknyok, nem t√∂rŇĎdve a felk√©sz√ľl√©sbe fektetett munk√°val √©s energi√°val, rendszeresen kiz√∂kkentik hŇĎs√ľnket elŇĎad√°s√°b√≥l: ezek k√©rdeznek, ezek nem √©rtik, ezek hi√°nyoznak, emiatt azt√°n a k√∂vetkezŇĎ √≥r√°n nem √©rtik, ezeknek gondjaik vannak, √°lmosak, ezeknek elv√°lnak a sz√ľleik, √©s ez nekik rossz, ezek bek√©rdeznek, n√©znek az ostoba kis szem√ľkkel, √©s egy√°ltal√°n: vannak. ‚ÄúA n√©met n√©p nem √©rdemelt meg engem!‚ÄĚ - √©rzi mind ink√°bb a koll√©ga. Az eff√©le pedag√≥gus val√≥j√°ban pedag√≥gus-terrorista. Mi, egykori szenvedŇĎ di√°kok √©s ofk√≥sz tan√°rzsenik persze tudjuk, hogy a nevezett tanerŇĎ olyan messze van a tan√≠t√°s-nevel√©s legalapvetŇĎbb elveitŇĎl is, mint kacsa a nokedlit. No de hogy lesz ebbŇĎl √©pk√©zl√°b metafora?

AHOGYAN a tan√≠t√°s interakt√≠v tev√©kenys√©g, melynek l√©nyegi eleme a di√°k, annak visszajelz√©sei √©s r√©szv√©tele √∂nmaga fejleszt√©s√©ben, ahogy a j√≥ tan√°r a j√≥ tan√≥r√°n annyit vagy t√∂bbet tanul √∂nmag√°r√≥l √©s a vil√°gr√≥l, mint a gyerek, √öGY a j√≥ posztnak immanens r√©sze a j√≥ komment, a j√≥ √≠r√≥nak sz√ľks√©ges √©s n√©lk√ľl√∂zhetetlen t√°rsa a j√≥ kommentelŇĎ. Az okos √©s kritikus komment√°rok a m√©goly nyers √©s szik√°r tartalmat is megt√∂ltik. Hiszem √©s vallom, hogy valamennyi √≠r√°s a hozz√°adott olvas√≥i √©rt√©kkel EGY√úTT teljesedik ki, att√≥l elv√°laszthatatlan.

Mert n√©lk√ľletek mi is csak f√©ll√°b√ļ kan√°rik vagyunk a seggbe r√ļg√≥ versenyen.