JelzŇĎink ki√ľresed√©s√©nek kor√°t √©lj√ľk. Hiperinfl√°l√≥dnak a szuperlat√≠vuszok! - mondhatn√°nk, ha nem infl√°ltuk volna m√°r hiper- magunk is e mond√°st munk√°ss√°gunk sor√°n. Ilyen ki√ľresedett jelzŇĎnk, m√©g ha fŇĎn√©v is, mai √©rtekez√©s√ľnk t√°rgya, a troll.
√Črdemes r√∂gt√∂n lesz√∂gezni, hogy a trollok j√≥val ritk√°bbak, mint ah√°nyszor a sz√≥t odavetj√ľk modern komment√°ris tereinkben. Mainaps√°g szok√°ss√° lett ugyanis trollnak titul√°lva karaktergyilkolni le (meg?) konkr√©tan mindenkit, aki nem √©rt vel√ľnk egyet. Bizonyos csoportokban - ilyenek pl. chemtrail-h√≠vŇĎk vagy az angyalsz√≥l√≠t√≥k - m√°r az is trollkod√°sba sz√°m√≠t, ha puszt√°n csak k√©rd√©seink vannak. Az ilyen fel√ľletes, a kladisztikus taxon√≥mia √ļjabb kori eredm√©nyeit figyelmen k√≠v√ľl hagy√≥ besorol√°sokra mi azonban √ļgysz√≥lv√°n p√∂k√ľnk.


J√≥, ha tudjuk: az igazi, minŇĎs√©gi troll ritk√°bb, mint tarisznyar√°k a t√°skaboltban asz√°ly idej√©n. A j√≥ troll olyan, ak√°r elz√°szi k√°poszt√°ban az erd√©lyi szilvalekv√°r: t√∂k√©letesen oda nem illŇĎ, de nem lehet r√≥la nem tudom√°st venni. A j√≥ troll ugyan√ļgy kŇĎagy√ļ, mint a fel√ľletes, ostoba k√∂tekedŇĎk, de elŇĎre megfontolt sz√°nd√©kkal az. S hab√°r motiv√°ci√≥i k√∂z√∂tt a frusztr√°lts√°g, a szeretethi√°ny, a meg nem √©rtetts√©g √©s a figyelem√©hs√©g is tetten √©rhetŇĎ, az√©rt a felsz√≠n alatt az igazi troll mindig didaktikai okokb√≥l ostoba. Ňź k√©t sz√≥val is k√©pes kattint√°scunamit gener√°lni. Ňź az, aki a szunnyad√≥ √©bers√©g pillanat√°ban fapof√°val dobja be a ‚Äúbajai hall√©‚ÄĚ kifejez√©st, aki k√∂zli, hogy ‚Äúaz egyenruha sz√≠ne a csukasz√ľrke‚ÄĚ, aki katolikus bigotts√°g √©s intolerancia ostoroz√°s√°val egy mondatban k√©pes a Szentl√©lekre csak mint ‚ÄúLid√©rc‚ÄĚ-re hivatkozni. A troll hajlamos egy gyerekl√°ny megerŇĎszakol√°sa nyom√°n kibontakoz√≥ √∂sszt√°rsadalmi lincshangulatban az erŇĎszakol√≥ p√°rtj√°ra √°llni a ‚Äúgyakorta‚ÄĚ sz√≥ szemantikai elemz√©s√©nek avatott levezet√©se alapj√°n, vagy komolyan √©s megt√©vesztŇĎen logikusan √©rvelni az 1000 Ft/kg √°rfekv√©s alatti parizerszegmens cs√ļcsgasztron√≥miai jelentŇĎs√©ge mellett. Teny√©rbe m√°sz√≥, pimasz. √©s m√≥dfelett ingerkeltŇĎ, a politikai korrekts√©g (PC) eml√≠t√©sekor rendszeresen megjegyzi, hogy ŇĎ ink√°bb Maces.
√Ām mindezekkel egy√ľtt, sŇĎt: √©ppen ez√©rt a minŇĎs√©gi troll kiv√°l√≥ tan√°r. Hat√°s√°ra olyan szintig kell dedukt√≠v elemz√©snek al√°vetni a saj√°t kor√°bbi n√©zeteidet, hogy az okvetlen√ľl a gondolkod√°sod kiteljesed√©se fel√© fog vezetni. Akinek trollja van, sosem lesz tespedt vagy szellemileg rest. Becs√ľld h√°t meg trollodat, mint tenmagad, s ne hagyd, hogy elj√∂jj√∂n az idŇĎ, amikor m√°r nem leli benned t√∂bb√© √∂r√∂m√©t.

Etesd a trollt!