This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Mit vegyünk fel tüntetésre?

Vannak olyan társasági alkalmak, amikor még a dress code-ban jártas styleguru is elbizonytalanodik. Az Operabál, egy kertiparty, koktélos állófogadás, vagy éppen orvoskonferencia a bőrgombáról – csupa olyan alkalom, ahol kis stílusérzékkel és némi társasági outfit ismerettel már alkalomhoz illően jelenhetünk meg.

De mit vegyünk fel tüntetésre? Mehetünk-e kétszer ugyanazzal a transzparenssel, vagy itt is érvényes a báli ruhák szabálya – egy szezonban csak egyszer? Itt még azt sem mondhatjuk, hogy egy elegáns nő LBD-ben (little black dress) bárhol, bármilyen alkalomkor megjelenhet.

Advertisement

A klasszikussá vált alapszabályokkal, „a kevesebb több” vagy „az elegancia életstílus” sem sokra megyünk. Más helyzetben az is segít, ha a bizonytalan résztvevő végigpörgeti magában , mit venne fel Jackie Kennedy vagy Audrey Hepburn egy ilyen alkalomra – csak éppen az ő stílusuk lényege, hogy nem jártak tüntetésre.

Próbáljunk meg kiindulni az alkalom elemzéséből – inkább sportos, hivatalos, vagy elegáns eseménynek számít egy utcai tömegmegmozdulás? Mivel sokat kell szabadtéren állni, indulatok elszabadulása és/vagy „minden tekintetben szakszerűnek” nyilvánított hatósági intézkedés esetén akár sietősre fogni- tekinthetjük sportos alkalomnak a tüntetést. Nadrág, kényelmes cipő, időjárásnak megfelelő kabát, napszemüveg (akár télen is, álcázási okokból), kisméretű, praktikus kézitáska, amiben iratok, némi víz és hidegélelem is van, rabosítás esetére.

Advertisement

Mi legyen a sugározni kívánt image egy ilyen eseményen? Mert persze, nadrág, kabát, lapostalpú cipő – de keménynek és elszántnak akarunk tűnni, amolyan harcos jogvédőnek vagy inkább szabadságot követelő hippinek? Esetleg véletlenül odatévedt turistának (konspiráció, ugye) ?

Ismerve hazánk pillanatnyi állapotát a demokrácia terén, jobb, ha kerüljük a feltünő cuccokat. Ez nem tíz (na jó, 20) éves osztálytalálkozó, hogy mindenki irigykedjen és bámuljon, jobb beleolvadni a tömegbe. Nekem nem hiányzik, hogy a nyugati lapok címoldalán én legyek a „hungarian teacher”, még hosszú éveket kéne kihúznom állami iskolában a nyugdíjig. Figyelni kell az öltözék anyagösszetételére is, a vízágyú nem tesz jót egy gyapjúkabátnak vagy bőrtáskának. Szóval csak lazán, kényelmesen, de azért ne legyen túl „frumpy” (slampos) az összhatás. Némi smink, mivel biztos lesz ismerős.

Advertisement

Igen, tudom, a tanár megmozdulások komoly dolgok. Nem is akarom elviccelni. De attól, mert valaki kiáll a gyerekekért és az oktatásért, még lehet csinos :)

Ha tetszett a cikk, nyugodtan oszd meg a FB-n. Ne dőlj be a mainstreamnak, akik csak azt merik megosztani, amit már százan megosztottak előttük!

Advertisement
Illustration for article titled Mit vegyünk fel tüntetésre?
Illustration for article titled Mit vegyünk fel tüntetésre?
Advertisement
Illustration for article titled Mit vegyünk fel tüntetésre?

Share This Story

Get our newsletter