Rónai Éva varázslatos gobelin alkotásai a Budapest Galériában

Az idén 85 éves Rónai Évát éppen munka közben láthatjuk a szövőszéke előtt. A művésznő kezében látható eszköz egy süteményes villa, ezzel húzza össze és tömöríti a befűzött gyapjú és pamutszálakat. A munkáihoz, ha lehet, csak régi fonalakat használ. A legsúlyosabb gondja a textíliákat rendszeresen támadó molyok irtása. Elmondása szerint, a nyugdíja jó részét molyirtókra költi. Tőle tudjuk azt is, hogy a molyok a hagyományos levendula illatú szerhez hozzászoktak és a legnagyobb bánatára tökéletes szert eddig még nem talált ellenük. Többen is úgy vélik, hogy a molyok inváziója a huszadik század pestise.

Rónai Éva iparművész, textilművész, 1931-ben született Budapesten. A Szépmíves Líceum textiles növendékeként érettségizett, majd 1971-ben nyomottanyag-tervezői diplomát szerzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán. A kárpitművészet egyik kiemelkedő alakja. Művei hagyományos francia gobelintechnikával szőtt mai, álomszerű jeleneteket ábrázolnak, melyeknek gyakori szereplői a művész családtagjai. Harminc évig, 1965-től 1995-ig tanított egykori iskolájában, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola textil szakán. A magyar textilművészet számos képviselőjét indította útjára, emellett egyéni alkotóként is sikerrel szerepelt és szerepel a hazai és külhoni kiállításokon.

Kimagasló elismerései: Ferenczy Noémi dij/1992./, a Magyar Textilbiennálé fődij/2000./, az Év Textilművésze/2010./, Érdemes Művész.

Advertisement

Rónai Éva kiállítása ez év január 14-én nyílt meg Óbudán, a Lajos utcai Budapest Galériában.

Advertisement

A remek megvilágítású termekben elhelyezett varázslatos, festményszerű gobelinek mérete is joggal lepi meg a látogatókat. A művek nagysága néha eléri a 2x2 métert. A galéria ablakán beszökő fény, csak tovább erősíti a falikárpitok színharmóniáját és plaszticitását.

Advertisement

Rónai Éva egyik leghatásosabb falikárpitja a Navigare necesse est, melynek fotója képernyővédőnek is ajánlható.

Advertisement

A másik közismert falikárpit a The House of Life címet kapta.

Advertisement

Rónai Éva a kortárs magyar textilművészet egyedülálló képviselője, figurális kárpitjain a humor, az irónia, a hagyományos ábrázolásmód tisztelete, a valóságos és az álomszerű egyaránt jelen vannak. Szeretteit, családtagjait helyezi nosztalgikus környezetbe, meleg tekintetű szelíd állatokkal körülvéve, gyakran bordűrrel keretezve.

Érdemes megtekinteni a kinagyított részekben, a minden apró részletet visszaadó, finom és festményszerű ábrázolást.

Advertisement

A felületek a nagy méretek ellenére egyéni technikai megoldásokkal gazdagon és aprólékosan díszítettek. Rónai Éva színvilága megidézi a régi korok textíliáit, stílusát nem befolyásolják a divatirányzatok, összességében mégis mai és előremutató. Finoman megrajzolt grafikái, selyemképei szintén egyedülálló hangot képviselnek. /adőlt részek a Wikipédiából/.

Advertisement

Advertisement

A tárlaton megtalálhatjuk Rónai Éva grafikáit is, melyek akár egy következő kiállítás tárgyai is lehetnének.

Advertisement

A kiállítás összeállításáért és a falikárpitok elhelyezésért, csak elismeréssel adózhatunk a Budapest Galéria kurátorainak.

Aki pedig kíváncsi a gobelin készítés 17.századtól eredeztethető történetére-a gobelin iskolát alapító XIV. Lajostól kezdődően - annak kiemelten ajánljuk ezt a közel 10 perces, elképesztő alapossággal elkészített, a falikárpit készítés szinte minden technikai részletét bemutató videót:

Advertisement

Búcsúzzunk el Rónai Éva fantasztikus falikárpitjaitól, az egyik kedvenc énekesnőm Carol King, a téma tiszteletére írt dalával a Tapestry-vel:

Advertisement

Források:

Advertisement

Kultúra - Megszőni csak pozitív dolgokat szabad

Rónai Éva egyike a legszebb világú hazai gobelinszövőknek. Titokzatosság lengi körül a képeit,…Read on nol.​hu

Advertisement

Kárpitművészek.hu

Budapest Galéria.

mkisz.hu

saját helyszíni fotók.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel, csillagozd, hálásak leszünk érte!
Véleményed hozzászólásban, Facebook-üzenetben és bemutatkozó oldalunk Kapcsolat menüpontjában, valamint impresszumában megtalálható személyes elérhetőségeinken várjuk.
Megtalálhatod és követheted a Koncot a Facebookon, a Twitteren és a Tumblren is, bemutatkozó oldalunk a konc.hu címen érhető el.