Amolyan szab√°lyk√∂vetŇĎ ember voln√©k. Nem feszegetem a hat√°rokat, ker√ľl√∂m a konfliktusokat, ameddig csak lehet.

A z√∂ldet meg nem v√°r√≥, zebr√°n √°tsassz√©z√≥ emberek k√©ts√©gk√≠v√ľl √©letreval√≥bbnak tŇĪnnek, mint j√≥magam. Annak f√©ny√©ben meg fŇĎleg, hogy az √©let minden ter√ľlet√©n a szab√°lyker√ľl√©s lett a legkifizetŇĎdŇĎbb. Ilyen orsz√°g √©p√ľlt itt az elm√ļlt k√∂zel harminc √©vben, ilyen orsz√°got √©p√≠ttett√ľnk magunknak, v√°lasztott szakikkal, az alapoz√°st√≥l a tetŇĎfed√©sig.

A szab√°lyok rugalmas kiker√ľl√©s√©n√©l csak egy √°ld√°sosabb dolog van, ha a szab√°lyok maguk lesznek flexibilisek.

Kedvenc csib√©szeink jav√°ra is √≠rhatunk t√∂rv√©nyeket, de ellenfeleink, ellens√©geink m√©lyorb√°ni megrendszab√°lyoz√°s√°t is sz√∂vegezhetj√ľk, ki csapna a kez√ľnkre ez√©rt?

Olvasva a Die Welt n√©met konzervat√≠v lap Orb√°nr√≥l sz√≥l√≥ cikk√©nek √∂aszefoglal√≥j√°t, egy √©rdekes, √©s cseppet sem buta gondolatra/ k√∂vetkeztet√©sre bukkantam: a n√©met lap cikk√≠r√≥ja szerint a CEU elleni t√°mad√°s r√°hangol√°d√°sak√©nt kell √©rtelmezni az elm√ļlt h√≥napok Soros-, √©s civil-ellenes korm√°nyzati kamp√°ny√°t.

Advertisement

Nem elvetendŇĎ megl√°t√°s, amely meg is magyar√°zn√° a t√∂rv√©ny √°tkalap√°l√°s√°ba fektetett energi√°t, √©s lend√ľletet.

Tiltakozhat a vil√°g, a tudom√°nyos elit, legfŇĎbb katonai, geopolitikai sz√∂vets√©geseink, gazdas√°gi partnereink, Orb√°n nem √°ll le. √ögy tuszakolja b√© akarat√°t a magyar demokr√°cia lev√©lnyil√°s√°n, mint a megboldogult John Holmes tekit√©lyt parancsol√≥ munkaeszk√∂z√©t, ‚ÄúelsŇĎb√°loz√≥‚ÄĚ partnereinek.

Advertisement

Nem sz√°m√≠t semmi, √©s senki, mint ahogy eddig sem, csak h√°t ez m√°r az azeri temp√≥, az uralkod√≥ √°ramlat pedig a meglincselt drogosok v√°rosak√©nt elh√≠res√ľlt Manila √∂bl√©ig sodort benn√ľnket.

A kereszt√©nyek megv√©d√©s√©vel p√≥zol√≥ hatalom azzal a Dutert√©vel kokett√°l, aki az√©rt k√ľldte el Ferenc p√°p√°t a b√ľd√∂s kurva anyj√°ba ( sz√≥ szerint), mert orsz√°ga fŇĎv√°ros√°ban k√∂zleked√©si dug√≥kat okozott a l√°togat√°sa.

Advertisement

Azzal a Dutertével, aki bevalotta, hogy a saját kezével ölt.

Az √ľzeneten k√≠v√ľl, amit az ezen kezet r√°z√≥ Szijj√°rt√≥n kereszt√ľl Habony√©k haza c√≠meztek, mi m√°s haszna lehet egy ilyen tal√°lkoz√≥nak!?

Advertisement

‚ÄúMost m√°r nyugodtan elengedhetitek a z√°r√≥izmaitokat, √©s beszarhattok.‚ÄĚ

M√©g nem lehet tudni, hogy Orb√°n mekkora hib√°t k√∂vet el, amikor Amerika csibes√°rga pepij√©t h√ļzogatja.

Advertisement

A Trump-adminisztr√°ci√≥ orosz kapcsolatai miatt kialakult bizalmi v√°ls√°g k√∂vetkezt√©ben az amerikai vezet√©s bizony√≠t√°si k√©nyszerben van. Orb√°n nyiltan oroszbar√°t, illetve orosz mint√°kat m√°sol√≥ politik√°ja alkalmat szolg√°ltathat arra, hogy Trump idebaszarintva bizony√≠tsa elk√∂telezetts√©g√©t a nemzet, √©s a nyugati √©rt√©krend ir√°nt ( kis √°r, nagy haszon). Orb√°n l√°tsz√≥lag szerencs√©tlen√ľl idŇĎz√≠tett, ez nem k√©rd√©s.

Ugyanakkor az sem elk√©pzelhetetlen, hogy kock√°zatmentes j√°t√©k az eg√©sz, a p√°lya pedig elŇĎre lezs√≠rozott volt. M√©gis csak arr√≥l a k√©nszag√ļ, szarvas-pat√°s Sorosr√≥l van sz√≥, akinek kamu hal√°lh√≠r√©t Trump kedvenc lapja k√ľrt√∂lte sz√©t nemr√©g. Arr√≥l a Sorosr√≥l, aki Trump beiktat√°s√°t k√∂vetŇĎen sietett mindenkit biztos√≠tani arr√≥l, hogy az √ļj amerikai eln√∂k hamarosan bukni fog.

Advertisement

Az elk√∂vetkezendŇĎ napok mindenre v√°laszt adnak.

Minket azonban t√∂rt√©nelm√ľnk arra int, hogy a szar kilap√°tol√°s√°t senki sem v√©gzi el helyett√ľnk, m√≠g a szar belap√°tol√°s√°t ( √°ltal√°ban keletrŇĎl) mindig nagy erŇĎkkel t√°mogatt√°k.

Advertisement

Ahogy Buddha l√°bnyom√°ban a l√≥tusz vir√°gok, √ļgy nŇĎnek Vlagyimir Vlagyimirovics l√°ba nyom√°ban az arany v√©c√©kef√©k. Ez pedig cs√°b√≠t√≥bb, mint kiny√ļlt pulcsis b√∂lcs√©szk√©nt, p√°r√°s tekintettel, holmi jogok√©rt ki√°llni, felt√©ve erre egy teljes, egzisztenci√°lis bizonytalans√°gban¬†le√©lt √©letet.

B√≠zni az √∂sszefog√°sban nem √©rdemes. Orb√°n j√≥l tudja ezt. Nem lesz egys√©ges fell√©p√©s az Egyetemeken sem, ahol a hallgat√≥k k√∂r√©ben az egyik legn√©pszerŇĪbb politikai term√©k a nett√≥ fasiszta Toroczkait is eln√∂ks√©g√©ben tud√≥, a felsz√≠n alatt m√©g mindig oroszbar√°t Jobbik.

Advertisement

Jobb, ha el sem kezd√ľnk k√∂zter√ľleten virrasztani, vagy sz√©thugyozni a Kossuth-teret. Semmi √©rtelme. Ez egy sikeresen elh√ľly√≠tett orsz√°g lett, mi meg lassan k√≠v√ľlrŇĎl t√°tjuk a sz√°nkat, mintha halszem optik√°n kereszt√ľl n√©zn√©nk az elŇĎtt√ľnk zajl√≥, harmadoszt√°ly√ļ cirkuszt.

√Čs hogy mikor j√∂n el a k√©nyelmi poz√≠ci√≥k felad√°sa, √©s a polg√°rok megalkuv√≥ hallgat√°s√°nak v√©ge?

Advertisement

A kormány jól láthatóan nem számol ilyesmivel.

Fotó: Andy Landy

Advertisement

Hiszen az orsz√°got el√°rasztott√°k az agyament‚Äú√Āll√≠tsuk meg Br√ľsszelt!‚ÄĚ korm√°nyzati kamp√°ny plak√°tjai, √©s m√©diah√≠rdet√©sei. A Die Welt √°ltal felfedezni v√©lt logik√°t k√∂vetve pedig jogosan mer√ľl fel a k√©rd√©s:

Mi a f√©szkes fen√©re k√©sz√ľlnek ezek m√°r megint????