Mostál ma már fogat?

Illustration for article titled Mostál ma már fogat?

Hozzáfognál a munkához, de képtelen vagy koncentrálni, mert kora reggel óta az a kérdés foglalkoztat, hogy vajon hogyan néz ki egészen közelről a fogkeféd néhány hónap használat után?

Advertisement

Hát pont úgy, ahogy a fenti képen!

Az Applied Science YouTube-csatorna videója makrólencsés, valamint optikai és pásztázó elektronmikroszkópos felvételekkel mutatja be, hogy mi történik a fogkefe sörtéivel némi ártatlan fogmosás hatására. A fogkefe tisztítóhatását a szabad szemmel látható kialakításukon, na meg a helyes használaton túl a sörték apró egyenetlenségei, barázdái biztosítják. Tehát a kép bal oldalán látható szépségre is igaz, hogy, bár szabad a külső alapján ítélni, nem mindig a szebb a jobb.

Aki nem nézné meg a videót (nem egy pörgős akciófilm a maga bő nyolc és fél percével) , annak lelőném még pár poénját.

Advertisement

Az elektronmikroszkópnak elektromosan vezető felületre van szüksége, ezért a fogkefe vékony ezüstbevonatot kap, ami eléggé látványos. A videó készítőjében felmerült az a kérdés is, hogyha a fogkefe felülete ennyire durva, vajon milyen lehet a fogkrém szárazanyag-tartalma, ezért meggőzölt egy kis fogkrémoldat-üledéket is ezüsttel. Az eredmény magáért beszél, 20-30 mikrométeres nagyságú, azaz mikroszemcsés csiszolópapírra váltva P600-800 környéki durvaságú csiszolófelülethez hasonló dolgokra képes szilárd részecskéket talált.

Illustration for article titled Mostál ma már fogat?
Advertisement

Ma a Szürke ötven árnyalatából pedig ezt idézzük:

Illustration for article titled Mostál ma már fogat?

Share This Story

Get our newsletter