This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Nagy ember a Kispipából: Seress Rezső.

Szomorú Vasárnap / Gloomy Sunday. Ezt a dalt több százmillió ember hallgatta már eddig és ismeri. De vajon hányan tudják, hogy ki szerezte a dalt? A nagy magyar tudósokon, zeneszerzőkön, művészeken kívül, talán még Puskás Öcsi, Gábor Zsazsa, Rubik Ernő nevét ismerik a legtöbben világszerte. Bár Seress Rezső neve nem vált közismertté, de a felejthetetlen szerzeménye, a Szomorú Vasárnap / Gloomy Sunday legalább olyan népszerű lett és annyiszor hangzott el, mint a Beatles álomszép Yesterday. Ha a Wikipédián megtekintjük, hogy a Szomorú Vasárnapot - 1934-től-napjainkig - hány énekes és zenekar vette műsorára, megtöltene egy A4-es oldalt. A 30-as években Seress Rezsőt és dalait az Akácfa utcai Kispipa étteremben, olyan ismert személyek hallgatták meg, mint a perzsa sah, a walesi herceg, Arturo Toscanini, Spencer Tracy, John Steinbeck, Arthur Rubinstein, Benjamino Gigli, és Otto Klemperer. Az én korosztályom abban a kegyben részesül. hogy személyesen hallhattuk énekét és utolérhetetlen zongorajátékát, alig néhány méter távolságból! A Kispipa étel kínálata pedig, már akkor Michelin csillagot érdemelt volna.

Illustration for article titled Nagy ember a Kispipából: Seress Rezső.
Advertisement

Seress Rezső valójában nem írta a dalait, mivel nem nagyon ismerte a kottát. Azt a megoldást választotta, hogy csak elfütyülte az új számot és egy zenész barátja lekottázta. Ha valamelyik barátja érdeklődött, hogyan készült a dal, akkor azt válaszolta: Ugyan, csak úgy fél kézzel írtam. És valóban csak jobb kézzel játszotta a dallamot, a bal kezével a ritmust hozta. A dalainak értékét a Hungaroton Seress Rezső dalválogatás kiadvány ára is jól mutatja.

Illustration for article titled Nagy ember a Kispipából: Seress Rezső.
Advertisement

A több mint 100 nyelven előadott, minden idők legnagyobb magyar slágerének alapja, a Szomorú Vasárnap szerelmes vers volt, amelyet Jávor László bűnügyi újságíró írt és ehhez írta Seress Rezső a dallamot. A kor híres énekese Kalmár Pál tűzte először műsorára. A Szomorú Vasárnap című sláger további különlegességét bizonyítja, hogy a dal nyomán annyi haláleset történt, hogy a budapesti és az amerikai rendőrség külön aktát vezetett róluk. A dal rövidesen, mint az “öngyilkosok himnusza” vált világhírűvé. A korabeli sajtó szerint, sok esetben a holttestek mellett megtalálták a dal kottáját. Előfordult az a filmekbe illő jelenet is, hogy amikor a rendőrség kiért a helyszínre, még forgott a Szomorú Vasárnap gramofonlemeze.

Illustration for article titled Nagy ember a Kispipából: Seress Rezső.
Advertisement

Mielőtt meghallgatjuk a dalt, olvassuk el Jávor László dalszövegét, az ezt követő videón pedig Kalmár Pál felvételét:

Illustration for article titled Nagy ember a Kispipából: Seress Rezső.

Seress Rezső varázslatos életéről olvashatunk itt.

Advertisement

A YouTube-on se szeri,se száma a dalt előadó világsztároknak, ezek közül választottunk ki néhányat:

1. Billie Holiday.

2 .Sinead O’Connor.

3. Portishead.

4. Ray Charles.

Illustration for article titled Nagy ember a Kispipából: Seress Rezső.
Advertisement

Seress Rezső tehetséges volt a dalok szerzésében, de a magán életében és a megélhetésében nem volt szerencséje. Csinos felesége Helén, Seress egyik külföldi utazása alatt elhagyta őt. Bár később visszatért hozzá, de ezt követően a házasságuk már nem volt a régi. Ehhez a zaklatott kapcsolathoz hozzájárult, hogy nagyon szerényen, szinte napról-napra éltek. Hiába volt a szerzői jogdíjakból, az amerikai IRWING Trust Banknál 370 000 dollár a számláján, mivel abban az időben az átutalás nem volt lehetséges, pénze pedig nem volt az útra, hogy felvegye.

Egyébként is megálmodta, hogy zuhanásban leli halálát, s tériszonya is volt. Saját számait nem játszhatta, mert azok feketelistára kerültek. Az ok a Horthy-féle polgári Magyarország népszerű kiszolgálása volt. Később napjai beszűkültek, már játszani sem volt miért, csak zenét hallgatott, s számolta a napokat 1968-ban 78 éves korában levetette magát lakása erkélyéből. Ugyan túlélte a zuhanást és ájult állapotban a MÁV-kórházba szállították, de később, január 11-én megfojtotta magát a dróttal, ami a gipszét tartotta. /Innen/.

Advertisement

A Szomorú vasárnapon kívül rengeteg remek, a mai napig is gyakran elhangzó slágernek írta a zenéjét, mint a Fizetek főúr, Szeressük egymást gyerekek, Én úgy szeretnék részeg lenni. A Gyere, Bodri kutyám című magyarnóta is az ő szerzeménye. A Kispipában tett látogatása során Otto Klemperer ezt jegyezte be az emlékkönyvébe: “Nem muzsikus – csak zseni”.

A Szomorú Vasárnap világsikere felkeltette a filmes világ érdeklődését is, és Gloomy Sunday cimmel 1999-ben amerikai film is készült, a gyönyörű Marozsán Erika főszereplésével, íme egy részlete:

Írásunk aktualitását egyébként az is adja, hogy Fesztbaum Béla estet és CD-t szentel Seress Rezső emlékének és ezt nyilatkozta a műsoráról:

Seress Rezső – feltételezett – eszközeivel élve adjuk elő a dalait: én egy pianínónál ülve, csevegve, a közönséget megszólítva – meséli Feszt­baum Béla a Dalok a Kispipából című estről. „Végigjátsszuk húsz-huszonegy számát, és közben próbálunk rájönni, mi lehetett a sikerének a titka akkor és mi lehet a titka ma.”

Advertisement

Az elhangzó dalokat Fesztbaum válogatta össze és szerkesztette a zenekarvezető Berki Sándor Dezső közreműködésével a maga és a zenekar alkatára, ahogy ő fogalmaz „Seress, Fesztbaum Bélán átszűrve”. A dalok között a szerző kitalált és valós életrajzából és a korabeli anekdotákból sztorizgat. /Innen/.

Búcsúzzunk Seress Rezsőtől méltó tisztelettel és a tehetségének kijáró elismeréssel.

Advertisement
Illustration for article titled Nagy ember a Kispipából: Seress Rezső.

Share This Story

Get our newsletter