Egy ‚Äúhaza√°rul√≥‚ÄĚ k√≥rh√°zi besz√°mol√≥ja

Nem szeretem a demag√≥gi√°t. Sem √°ll√≠t√°sokb√≥l visszak√∂sz√∂nve, sem szeml√©letk√©nt, sem politikai eszk√∂zk√©nt. Pedig voltak esetek, amikor m√©g sz√≥rakoztatott is. A rendszerv√°lt√°s ut√°ni Magyarorsz√°g elsŇĎ k√©t √©vtized√©ben, b√°r mindv√©gig szok√°s maradt, valamik√©ppen m√©gis cikiv√© v√°lt demag√≥gnak lenni. L√©legegeztetŇĎ g√©pekben sz√°molni nem illik. Val√≥ban! √ćzl√©stelen is. Eml√©kszem a vizitd√≠jra, a h√°romsz√°z forintra, a felh√°borod√°sra, √©s az ezen felh√°borod√°s farv√≠z√©n repesztŇĎ, palackorr√ļ Fideszre. Hozt√°k a szoci√°lisan √©rz√©kenyt, pedig m√°r akkor is pazarul t√°j√©koz√≥dtak - echolok√°ci√≥s szerv√ľknek k√∂sz√∂nhetŇĎen - a spotl√°mp√°s medencefalak k√∂z√∂tt. 2010-et k√∂vetŇĎen azonban m√°s vil√°g k√∂sz√∂nt√∂tt be. A hatalom lett demag√≥g, m√©ghozz√° patol√≥giai szinten. Kiz√°r√≥lag olyan dolgokat csin√°lt, amelyek a demag√≥gi√°t√≥l zsigeri szinten idegenkedŇĎ polg√°rokb√≥l is elŇĎcsalogatt√°k a habz√≥ sz√°j√ļ nyuggert.

Persze mindig, minden ciklus alatt fagytak meg emberek. KihŇĪl√©s k√∂vetkezt√©ben √©let√©t vesztette, √≠gy mondjuk, eufemisztikusan, m√©g a saj√°t lak√°suk fal√°nak g√∂rnyedve kutyaszarr√° dermedt emberekre is. K√∂zbe‚Äô meg l√°mp√°zz√°k a f√ľvet a stadionokban, ugye? H√°t √≠gy! Az igazs√°gtalans√°gok √©s ar√°nytalans√°gok √ļtvesztŇĎj√©ben csak √∂kl√©t r√°z√≥ bolsevik, vagy fej√©t homokba dug√≥ strucc lehetsz.

Minisztereln√∂k√ľnk k√∂vetkezetes, sz√°nd√©kai vil√°gosak. A magyar eg√©szs√©g √ľgye, a t√∂megsport √ľgye, √©s ford√≠tva. Beton mosoly√ļ √°rja nŇĎk hulahoppkarik√°s bemutat√≥j√°n sem hangozhatna szebben e kultusz orb√°ni kinyilatkoztat√°sa.
Az erŇĎ sz√©p, a gyenges√©g visszatasz√≠t√≥. Nem a betegekkel van itten min√©k√ľnk dolgunk, a teringett√©t nekijje.

Advertisement

A negyedik bekezd√©sre m√°r sokszorosan a demag√≥gia bŇĪn√©be estem, arc√°tlanul m√©gis azt gondolom, hogy nincs m√©g oda √ľdv√∂ss√©gem √ľgye. Pedig 2006-ban csaknem meg√≠t√©ltettem az √ör elŇĎtt, egy massz√≠v kering√©si ktasztr√≥f√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen. Mindez a szemkil√∂vet√©s √©s tankber√∂ffent√©s ut√°ni decemberben. M√©g mindenki az esem√©nyek hat√°sa alatt volt, √ļgy gondoltuk, hogy enn√©l rosszabb m√°r nem lehet. Ezt hat√°rozottan √≠gy √≠t√©lt√©k meg az orvosok is, csak √©ppen az √°llapotommal kapcsolatban. A PTE n√©gysz√°z √°gyas klinik√°j√°nak coronaria ŇĎrzŇĎj√©ben v√°rtam hogy eldŇĎljenek a dolgok. Teljesen magamn√°l voltam, ez√©rt k√∂z√©m, √©s a teljes idegrendszeremet sakkban tart√≥ hal√°lf√©lelmem k√∂z√© nyugtat√≥kkal emeltek ker√≠t√©st. √Āllapotomra csak r√°tett egy lap√°ttal Pista b√°, aki mellettem fek√ľdt. Cefet √°llapotban volt. Egyszer, √ļgy este t√≠z fel√©, gondolt egyet, v√°ratlanul fel√ľlt, r√°m n√©zett, majd megsz√≥l√≠tott:

Fiam! Nem jól mennek itt a dolgok!

Tal√°n m√©g helyeseltem is, de pillanatok m√ļlva elaludtam. Nem t√∂bbet egy √≥r√°n√°l, valaki ugyanis a k√©ts√©gbeesett ny√∂sz√∂rg√©s√©vel fel√©bresztett. A mellettem l√©vŇĎ √°gy, melyen az el√©bb m√©g Pista b√°csi sz√≥lt hozz√°m, √ľres volt. Szomsz√©dom hogyl√©te felŇĎl az egyik morcos tekintetŇĪ √°pol√≥n√°l √©rdeklŇĎdtem, aki f√©lre√©rthetetlen hangs√ļlytalans√°ggal azt mondta: igen. A Pista b√°csi elment.

Advertisement

Innen sz√©p nyerni, gondoltam magamban. Az akkori k√≥rh√°zi viszonyok meglehetŇĎsen √©rdekesek √©s ellentmond√°sosak voltak. Egyr√©szt volt di√©t√°s nŇĎv√©r√ľnk (m√°r a hematol√≥gi√°n). H√©tfŇĎn leadhattuk n√°la a kajarendel√©st. Persze a maga m√≥dj√°n becsap√°s volt, de kegyes. Embers√©ges. 2006-ban, ‚ÄúGyurcs√≥t√°ny‚ÄĚ uralkod√°sa alatt, m√©g fontos volt a l√°tszat. A lecs√≥s borda, b√°r sz√≥ szerint volt √©rtendŇĎ, azaz, egy h√≠g lecs√≥val lel√∂ttyintett bordacsont volt t√∂rtkrumpli √°gyon, m√©giscsak v√°laszt√°som k√∂vetkezt√©ben lett az eb√©dem, ebbŇĎl pedig arra k√∂vetkeztett√ľnk, hogyha megvan a j√≥ sz√°nd√©k, akkor lesz majd bizony√°ra jobb is. Ha m√°skor nem, majd akkor, amikor ber√ļgja az ajt√≥t a nemzetmegmentŇĎ Fidesz. Megjegyzem, √©n m√°r akkor sem tartottam orsz√°gunkat/fŇĎv√°rosunkat - nemzetgazdas√°gi kond√≠ci√≥i miatt - Olimpia megrendez√©s√©re alkalmasnak.

A r√∂gold√°som√©rt felelŇĎ professzornŇĎ meg hip-hop Amerik√°ba ment elŇĎad√°st tartani, egy h√©tre, plusz ottkar√°csonyoz√°s. Telefonon adott instrukci√≥kat az ŇĎt helyettes√≠tŇĎ fiatal orvosnak, betegenk√©nt. Ez akkor k√©ts√©gbeejtŇĎ volt, de mai szemmel n√©zve kifejezetten √°llat. Mutassatok t√≠zet, aki MA visszaj√∂nne onnan!!!

Advertisement

Persze tudom: nem volt fen√©kig tejfel az √©let akkor sem. A budapesti k√≥rh√°zcsemp√©k m√°r akkor is rohadtak. √Āpol√≥k m√°r akkor is kevesen voltak. De mindenki tudta, hogy j√∂n a v√°ltoz√°s,elŇĎbb vagy ut√≥bb, hiszen az elker√ľlhetetlen.

Miut√°n kiengedtek, √©s hosszas l√°badoz√°s ut√°n √ļjra teljes √©letet √©ltem, imm√°ron a fŇĎv√°rosban, j√≥ p√°r √©vig k√≥rh√°z k√∂zel√©be se kellett mennem. Azt√°n az √ļr 2015. esztendej√©ben, nagyj√°b√≥l hasonl√≥, b√°r kev√©sb√© akut probl√©ma miatt, egy budapesti nagy k√≥rh√°z diabetol√≥ig√°j√°ra fektettek. Igen. V√©rk√©pz√©si zavar okozta megbeteged√©ssel. Ez az √ļj protokol, mondt√°k. Persze ki tudja √≠gy volt/van-e, de ha azt mondt√°k, akkor biztosan √ļgy is volt (Pelik√°n elvt√°rs). Emb√≥lia vesz√©lye √°llt fenn, m√©gis h√°rom napig sem ultrahang, sem CT nem volt. Viszont meg√°llap√≠tott√°k, nagyon lelkesen, √©s elhivatottan, hogy diab√©teszem van, amit gyorsan el is kezdtek kezelni. Teh√°t 2006-ban v√©rk√©pz√©si zavarral m√©g a hematol√≥gia, 2015-ben pedig m√°r a diabetes oszt√°ly foglalkozott. Belgy√≥gy√°szat-belgy√≥gy√°szat. H√∂-h√∂!!!

Advertisement

A fejlŇĎd√©s megk√©rdŇĎjelezhetetlen.

FŇĎleg, ha l√°tod az orvosok szem√©ben megb√ļv√≥ tan√°cstalans√°got, amikor kez√ľkbe nyomtam a kilenc √©vvel kor√°bbi kezel√©semrŇĎl sz√≥l√≥, p√©csi z√°r√≥jelent√©semet.

Advertisement

Negyedik nap, v√©gre UH. A radiol√≥gus doktornŇĎ egy vad√°llat. Ne sz√©p√≠ts√ľk, t√©nyleg az. Egy igazi tapl√≥. Kev√©s a radiol√≥gus, mondja a betegsz√°ll√≠t√≥, kicsit kivan. √Čjjel a k√≥rh√°zban alszik, alig j√°r haza. Megvan az eredm√©ny.¬†

Na mije van mag√°nak?

Egy m√°sik arcp√°lma-pozit√≠v jelenet, ugyanebben a k√≥rh√°zban: a p√©csi leleteim, az √∂sszes radiol√≥giai felv√©tellel egyetemben megvoltak CD-n is. √Ėsszevet√©s miatt fontos lett volna megn√©zni, de a radiol√≥gus asszony egyszerŇĪen nem √©rt r√° ilyenekkel t√∂k√∂lni. A hozz√° k√ľldŇĎ doki g√©pe - akihez azt√°n visszamentem a c√©desszel -, 30 perc alatt sem t√∂lt√∂tte be. Kivette a CD-t a g√©pbŇĎl, siet, mŇĪtenie kell. Otthon megn√©zi. Viszontl√°t√°sra.

Advertisement

Hogy kell-e, sz√ľks√©ges-e cs√ļsz√≥-, h√°la-, vagy kenŇĎp√©nz az √©letbemarad√°shoz? A mai napig tartom, hogy nem felt√©tlen√ľl. Akiben megvan a k√©pess√©g, hogy √∂nmaga ir√°nt szimp√°ti√°t keltsen m√°sokban, ebben az esetben t√∂rt√©netesen az egy√©bk√©nt is kimer√ľlt, √©s ideggyenge √°pol√≥szem√©lyzetben, annak nincs veszve minden. Kem√©ny valuta itt minden j√≥ sz√≥, vagy figyelmess√©g.

Advertisement

Bajban azok vannak, akiket nem l√°togat rokon, √©s nincsenek abban az √°llapotban, hogy kommunik√°ljanak √°pol√≥ikkal. Eset√ľkben val√≥ban a term√©szet mondja ki az √≠t√©letet. √Čs ez √≠gy le√≠rva, vagy olvasva val√≥ban sz√∂rnyŇĪ, de aki ott van, aki √°tl√°tja a viszonyokat, a k√∂r√ľlm√©nyeket, a l√≥t√≥-fut√≥, remegŇĎ hang√ļ √°pol√≥kkal, a r√°juk szakad√≥ szarral √©s h√ļggyal, a minden mŇĪszakkezd√©s elsŇĎ perc√©tŇĎl fenn√°ll√≥ kil√°t√°stalans√°ggal, az lassan elfogadja, hogy nem a rendszer eme szereplŇĎi, nem is kifejezetten az ŇĎ nemt√∂rŇĎd√∂ms√©g√ľk vezetett ide, nem is a kil√°t√°stalans√°guk miatt √©rzett k√∂z√∂ny√ľk, hanem a rendszer mindenkori fenntart√≥inak nem evil√°gi l√©lektelens√©ge.

A blokkban ahol voltam, egy √©jszak√°s nŇĎv√©rre, k√∂zel hatvan beteg jutott. EbbŇĎl a hatvan betegbŇĎl cirka negyvenet kellett kimosni, a saj√°t szar√°b√≥l. Az √°pol√≥ ezt este nyolc, √©s f√©l tizenegy k√∂z√∂tt leabszolv√°lta. Ha mindek√∂zben cs√∂rg√∂tt a telefon, azt felvette, ha csengetett egy beteg, azt ell√°tta. √Čjf√©lre, egy f√©lhulla lid√©rc √ľlt le a nŇĎv√©rpulthoz pihenni. √ćgy nem is csoda, ha - ahogy azt egyik√ľk mes√©lte - √°rnyakat l√°tnak √©jjelente k√≥sz√°lni a folyos√≥n a f√°radts√°gt√≥l.

Advertisement

A nŇĎv√©rek egy√ľtt sorvadnak a betegekkel, az orvosok pedig - akik m√©g maradtak persze-, nem is tudom, hogy igaz√°b√≥l kiben, vagy miben b√≠znak. Volt beteg√ľkk√©nt √≠rom ezt: sz√ľrre√°lis, hogy m√©g ott vannak.

 

Ilyen elégedett, tiszta, és kialudt tekintetet kórházfolyosón nem látsz.

Advertisement

A k√≥rteremben, ahol k√∂zvetlen√ľl az ajt√≥ mellett volt az √°gyam, fek√ľdt egy 101 √©ves b√°csi. M√©g √≠gy, 101 √©vesen is, persze fekve neh√©z volt megsaccolni, kb. 190-195 centi magas lehetett. A kopony√°j√°n nagy kiterjed√©sŇĪ, bŇĪzlŇĎ sebek voltak. Csal√°dtagjai felv√°ltva j√°rtak be √°tk√∂t√∂zni a rosszindulat√ļ bŇĎrdaganat √°ltal roncsolt ter√ľletet. napi rendszeress√©ggel. Az oszt√°ly nem gyŇĎzte volna k√∂tszerrel, m√°rpedig szeg√©ny b√°csinak j√≥kora turb√°nt kellett √©p√≠teni a fej√©re, hogy ne √ľsse √°t azt a s√°rg√°sbarna genny. Ennek a sebnek a szaga a k√≥rterem legmeghat√°roz√≥bb szag√°v√° v√°lt, k√∂r√ľlbel√ľl annyira, mint a patik√°k kl√≥rral keveredŇĎ k√°mforillata. Lassan koptak ki mellŇĎl√ľnk a betegt√°rsak, hazament mindenki, csak mi maradtunk. Ritka az ilyesmi.

A b√°csi sajnos nem tudott mag√°r√≥l, de hangja az volt, irdatlan. Hol a (tal√°n) feles√©g√©t sz√≥l√≠tgatta, hol k√°v√©t k√©rt. M√°shol volt. Az ŇĎ hal√°la volt az egyetlen, amit √©letemben l√°ttam. Hi√°ba n√©ztem szembe kor√°bban a hal√°llal, ez a k√©rd√©s tabu volt a sz√°momra. Azt√°n persze az ember beleszalad, vagy mint √©n, belefekszik egy ilyenbe, √©s be kell l√°tnia, idŇĎvel legal√°bb is, hogy ez csak √ļgy megt√∂rt√©nik, ahogy a lombhull√°s, vagy a hal√°l reciproka, a megsz√ľlet√©s. M√°r h√°rom napja jajgatott szeg√©ny, a nŇĎv√©rek pedig nem gyŇĎzt√©k. Sokan jajgattak. ElfekvŇĎ jellege volt az oszt√°lynak, ma pedig m√©g ink√°bb ilyen, mint ahogy √©rtes√ľltem errŇĎl a k√∂zelm√ļltban.

Advertisement

Este nyolckor egyre erŇĎsebb jajgat√°s. Meghalok, meghalok... Napok √≥ta ism√©tlŇĎdŇĎ szavak. Olyan m√©lyre nyomtam a f√ľlhallgat√≥t a hall√≥j√°ratomba, hogy majdnem √°tf√ļrtam a dobh√°rty√°mat. Placebo volt a telefonomon(mi m√°s?). √Čjf√©l elŇĎtt √∂t perccel, a k√©t dal k√∂z√∂tti sz√ľnetben csend. Kivettem a f√ľlest, √©s megfordultam. Szeg√©n √∂reg, leesett √°llal fek√ľdt tŇĎlem h√°rom m√©terre. Szeme csukva. Az a csend... Csengettem a nŇĎv√©rnek, nem is mondtam semmit, csak fejemet a b√°csi √°gya fel√© billentve jeleztem, hogy nem velem van a gond. Fiatalemberk√©nt ez az egy√©bk√©nt k√≥rh√°zakban mindennapos t√∂rt√©n√©s √ļgy hatott, mintha t√©bolyd√°ban lettem volna. A k√≥rh√°zi √°gyak megsz√ľntet√©se, oszt√°lyok bez√°r√°sa egyre t√∂bb√ľnknek fog hasonl√≥ √©lm√©nyeket biztos√≠tani.

Nem is csoda, hogy amikor f√©l √©v m√ļlva √ļjra vissza kellett volna j√∂nn√∂m ide, k√©zzel l√°bbal tiltakoztam. M√©g a P√©csre val√≥ leaut√≥z√°s is opci√≥ volt, aminek nem tudom mennyi √©rtelme lett volna. Tal√°n a kock√°zatokra val√≥ tekintettel fogadnak. Tal√°n nem. M√°s vil√°g. Mert ha nincs budapesti, ker√ľleti √°lland√≥ lakc√≠med, t√∂bb ker√ľlet rendelŇĎint√©zete nem is fogad m√°r. √Črdekes lenne, ha ford√≠tott esetben, mondjuk egy lebetegedett fŇĎv√°rosi nyaral√≥t nem fogadnak Si√≥fokon, szezonban, fecsk√©ben.. Lenne belŇĎle botr√°ny. EbbŇĎl kiindulva gondoltam azt, hogy a vid√©k tal√°n m√©g nem s√ľllyedt id√°ig, √©s m√©lt√°nyoss√°gb√≥l figyelmen k√≠v√ľl hagyj√°k, hogy a kijel√∂lt, √ľgyeletes fŇĎv√°rosi int√©zm√©ny vend√©gszeretet√©t nem k√≠v√°ntam √©lvezni. A dolog azt√°n √ļgy rendezŇĎd√∂tt, hogy a k√∂rzeti orvosom kapcsolatait kihaszn√°lva, egy SOTE int√©zm√©ny fogadott. Nagy duzzogva.

Advertisement

A ‚Äúparasztgyerek‚ÄĚ

Minden amit l√°ttam, tapasztaltam, csak √©s kiz√°r√≥lag azt erŇĎs√≠tette bennem, hogy a rendszer alapjaiban rossz, a hatalomnak pedig egyszerŇĪen semmilyen √©rdeke sem fŇĪzŇĎdik ahhoz, hogy rendbe tegye, amit rendbe kell tennie.

Advertisement

Az Olimpia megrendez√©se viszont √©rdekek ment√©n v√°llt fontoss√°, √©s most arr√≥l akarnak meggyŇĎzni benn√ľnket, hogy √©rdekk√∂z√∂ss√©g √°ll fenn k√∂zt√ľk, hatalomgyakorl√≥k, √©s k√∂zt√ľnk, √°llampolg√°rok k√∂z√∂tt.

Nincs h√°t mit tenni, nek√ľnk is tudatnunk kell vel√ľk, hogy van ig√©ny√ľnk √©rdekk√∂z√∂ss√©g l√©trehoz√°s√°ra. Amennyiben rendbe teszik majd mindazt, amit rendbe kell tenni√ľk.

Advertisement

Persze erŇĎsen k√©rdŇĎjeles, hogy megkapjuk-e, megkaphatjuk-e a rendez√©s jog√°t, de egy nemleges n√©pszavaz√°s v√©g√©rv√©nyesen eld√∂ntheti a k√©rd√©st. Az, a n√©p√©vel csup√°n l√≥zungok szintj√©n kommunik√°l√≥ hatalom, amely az erŇĎ kultusz√°nak szellem√©ben politiz√°l, cselekszik, ak√°r konkr√©t √ľgyekben, ak√°r hatalomtechnikai j√°tszm√°kban, nem √©rthet m√°sb√≥l, csak az erŇĎbŇĎl, csak a pofonokb√≥l. Aki a leggyeng√©bbekre, √©s legkiszolg√°ltatottabbakra magasr√≥l tesz, nem √©rdemel √∂nf√©nyez√©sre alkalmat szolg√°ltat√≥, nemzetk√∂zi sportrendezv√©nyeket sem.

***

Visszatérve a kórterembe, és az éjféli csendbe.

Miut√°n az √©jszak√°s orvos meg√°llap√≠totta a hal√°l be√°llt√°t, √©s √°lmosan visszaslattyogott az orvosi szob√°ba aludni, a nŇĎv√©r kisz√ļrta, hogy a helyzet ridegs√©ge, √©s idegens√©ge miatt nem igaz√°n tal√°lom a helyem. Elmondta, hogy az exit√°lt beteget k√©t √≥r√°n √°t nem mozgathatj√°k, csak ut√°na vihetik el. Ez az elŇĎ√≠r√°s. De mivel l√°tja, hogy ez a helyzet engem szemmel l√°that√≥an zavar, √°ttolhatja a beteget a 104-esbe. H√ļhh, azt megk√∂sz√∂nn√©m, mondtam megk√∂nnyebb√ľlve. Napok √≥ta nem aludtam szinte semmit, szeg√©ny b√°csi miatt. A nŇĎv√©r elindult a b√°csihoz, hogy √°ttolja, de hirtelen furcsa √©rz√©sem t√°madt:

Advertisement

- Eln√©z√©st nŇĎv√©rke, a 104-es k√≥rterem √ľres? - A nŇĎv√©r kiss√© meglepŇĎdve n√©zett vissza r√°m: - Nem, dehogy! Fullon van az is, mint a t√∂bbi.