IdŇĎnk√©nt felmer√ľl a k√©rd√©s, van-e √©rtelme k√∂z√©leti k√©rd√©seket feszegetŇĎ posztokban v√©lem√©nyt nyilv√°n√≠tani egy p√°rsz√°zas olvasotts√°g√ļ blogon √ļgy, hogy az adott poszt szinte biztos hogy nem jut el azokhoz, akiknek igaz√°b√≥l sz√≥l.

Utolj√°ra akkor vetettem fel ezt a k√©rd√©st, amikor √ļgy d√∂nt√∂ttem, hogy befejezem a Politikoncra keresztelt, a h√©t leg√©rdekesebb k√∂z√©leti h√≠reit √∂sszegyŇĪjtŇĎ, √©s komment√°l√≥ rovatot. Persze amikor errŇĎl d√∂nt√∂ttem, nem csak ez volt szempont. ErŇĎs indoknak √©reztem azt is, hogy heti 6-8 √≥ra lass√ļ √°z√°st a magyar politika szartenger√©ben m√©g a k√∂z√©leti blogol√°s rinoc√©rosz-bŇĎrŇĪ Schirilla Gy√∂rgyei sem b√≠rnak ki becsavarod√°s n√©lk√ľl, nemhogy √©n. Nyilv√°nval√≥, ord√≠t√≥ faszs√°gokr√≥l ritk√°n lehet j√≥t, vagy frapp√°nsat √≠rni. Sokszor megesett, hogy csak b√°multam katat√≥n arckifejez√©ssel a monitorra, √©s nem jutott eszembe semmi. Ezek a f√ļk eladj√°k magukat, nem kell ide k√∂r√≠t√©s, magyar√°ztam magamnak.

Most sem gondolom m√°sk√©nt. Ugyanakkor a vas√°rnapi n√©pszavaz√°s - tal√°n kiss√© sz√°nalmas m√≥don - m√©gis csak b√≠r akkora jelentŇĎs√©ggel, hogy a n√©pszavaz√°ssal kapcsolatban velem egy platformon l√©vŇĎket inform√°ljam arr√≥l, hogy milyen k√∂vetkeztet√©sek √ļtj√°n jutottam el oda, ahova ŇĎk, illetve k√∂z√ľl√ľk sokan.

Ebben lesz némi eltérés a szokásostól.

Valahogy √ļgy alakult, mind√∂sszesen m√°sf√©l korm√°nyciklus alatt, hogy a Fidesz korm√°nyozta orsz√°g - b√°r technikai √©rtelemben √©lhetŇĎ - annyira fojtogat√≥ bŇĪzt √°raszt, hogy az orsz√°g mobilis r√©sze m√°r Londonban, Hamburgban, vagy Amszterdamban szellŇĎzteti a fej√©t. A bŇĪz oka legink√°bb az, hogy olyan soha nem l√°tott m√©rt√©kŇĪ, √°llamilag szervezett, szŇĪk k√∂rre szabott k√∂zp√©nzlop√°s zajlik az orsz√°gban, ami teljesen lez√°rja a k√∂r√∂n k√≠v√ľl maradottak perspekt√≠v√°it ezen a megk√∂zel√≠tŇĎleg sz√°zezer n√©gyzetkilom√©ternyi j√°t√©kt√°bl√°n.

Advertisement

Az m√°r csak hab a tort√°n, hogy mindezt a hatalmon l√©vŇĎ elit olyan szenvtelen√ľl, √©s teny√©rbem√°sz√≥an pof√°tlan m√≥don teszi, hogy eg√©szen a k√©zzel m√°solt kr√≥nik√°kig kell visszamenn√ľnk ahhoz, hogy valami hasonl√≥an ordas elŇĎk√©pre bukkanjunk.

R√°ad√°sul, a kereszt√©ny-konzervat√≠v √©rt√©krend √©gisze alatt elk√∂vetett cselekm√©nysork√©nt kell v√©gig√°lm√©lkodni az eg√©szet, amitŇĎl meg mintha mi magunk is √∂sszebarab√°soz√≥dn√°nk picit.

Advertisement

H. R. Giger: Satan I

Willkommen

Mik√∂zben n√°lunk egyre t√∂bb energi√°t em√©sztet fel a korrupci√≥s szarkupac takargat√°sa, addig a K√∂zel-Keleten zajl√≥ nagyhatalmi j√°t√©k a II. vil√°gh√°bor√ļ, √©s a d√©lszl√°v v√°ls√°g √≥ta nem l√°tott kih√≠v√°s el√© √°ll√≠totta Eur√≥p√°t. Orb√°n kor√°n kapcsolt, √©s akkor m√©g nem is annyira befel√©, mint ink√°bb kifel√©, elkezdett a k√∂zelgŇĎ vesz√©lyre figyelmeztetŇĎ, elŇĎrel√°t√≥ politikus szerep√©ben tetszelegni. A kontinens k√∂z√∂nye ut√°n (ami l√°ssuk be, Eur√≥pa r√©sz√©rŇĎl nagy bakl√∂v√©s volt), l√°tva a balk√°ni √ļtvonalon megindult, h√°bor√ļs, √©s nem h√°bor√ļs √∂vezetekbŇĎl egyar√°nt √©rkezŇĎ nagysz√°m√ļ menek√ľltet, Orb√°n (kihaszn√°lva a Charlie Hebdo szerkesztŇĎs√©g√©nek lem√©sz√°rl√°sa ut√°ni hangulatot) m√©g P√°rizsban meghirdette azt a politik√°t, amely m√°ra a regn√°l√≥ magyar korm√°ny elsŇĎdleges √ľzenet√©v√© v√°llt.

Advertisement

J√∂tt a ker√≠t√©s, majd az √©rtelmetlen plak√°tkamp√°ny-cunami is megindult. A kincst√°rlakat leverŇĎi √≠gy megnyugodhattak: a feh√©r gall√©ros bŇĪn√∂zŇĎk sohasem lesznek annyira ijesztŇĎek, mint azok a fiatal, eur√≥pai, neofita muszlimok, akik lefejezŇĎs ISIS-vide√≥kra maszturb√°lnak, miut√°n kil√©ptek a GTA-b√≥l.

K√©zenfekvŇĎ volt, hogy a fizikai hat√°rz√°rat √©p√≠tŇĎ Orb√°n lesz Eur√≥pa k√©nkŇĎ szag√ļ s√°t√°nfattya, holott - √©s ezt most is √≠gy l√°tom - √©p √©sszel egyszerŇĪen nem l√©phetett m√°st, m√©g akkor sem, ha e k√∂r√© olyan gusztustalan gyŇĪl√∂let-lecs√≥t rittyentett, hogy azt a marketingszakma nagy √ļtt√∂rŇĎje, Goebbels is megirigyelhetn√©.

Advertisement

Abban Orb√°nnak ugyanis igaza volt, elvben mindenk√©ppen, hogy a schengeni hat√°rok v√©delm√©nek valahogy √©rv√©nyt kellett szereznie. A hogyanon persze vitatkozhatunk, √©s kell is vitatkoznunk, de ahogy most, √ļgy akkor sem √©rtettem igaz√°n, hogy mi√©rt nem √©rtik meg ezt az √©rvel√©st az osztr√°k-magyar hat√°rt√≥l nyugatra. Tal√°n az√©rt nem, mert mindenki aki sz√°m√≠t, Orb√°nhoz k√©pest kezdte el pozicion√°lni mag√°t a k√©rd√©sben, MerkeltŇĎl Junckeren √©s Putyinon √°t, eg√©szen Rubint R√©k√°ig.

Advertisement

Ebben a hangulatban cs√ļszott ki az omin√≥zus Willkommen, √©s hirtelen az lett a legfontosabb n√©met k√ľlpolitikai k√©rd√©s, hogy mennyi,¬†a regisztr√°ci√≥t megtagad√≥, ellenŇĎrizetlen eredetŇĪ migr√°ns f√©l fel egy BudapestrŇĎl M√ľnchenbe tart√≥ vonatra.

Azt√°n persze nagy lett a humanist√°k √∂r√∂me, Merkel megisten√ľlt, Orb√°n pedig - m√≠g nyugaton k√∂zut√°latnak √∂rvendett - v√©gre felvehette azt a poz√≠ci√≥t, amelybŇĎl ritk√°n szokott csat√°t √©s v√°laszt√°st vesz√≠teni: a defenz√≠v√°ba k√©nyszer√ľlŇĎ n√©pvez√©r√©t. H√≠vei k√∂r√©ben ŇĎ lett az √ļj Dob√≥ √©s Zr√≠nyi egy szem√©lyben.

Advertisement

Merkel mondata persze sokkal t√∂bb k√°rt okozott, mint amire egy√©bk√©nt is sz√°m√≠tani lehetett. Afganiszt√°nb√≥l, √©s t√∂bb, a Levantei iszl√°m √Āllam √°ltal k√∂zvetlen√ľl nem terroriz√°lt t√©rs√©gbŇĎl emberek sz√°zezrei indultak meg azonnal a j√≥l√©tet √≠g√©rŇĎ nyugat, elsŇĎsorban N√©metorsz√°g, √©s az att√≥l √©szakabbra esŇĎ ter√ľletek fel√©. JelentŇĎs r√©sz√ľk uzsorahitelbŇĎl, melyet eur√≥pai fizet√©s√ľkbŇĎl sz√°nd√©koznak t√∂rleszteni majd, amennyiben bejutnak az EU-ter√ľlet√©re, √©s munk√°t is kapnak. Ezeknek az embereknek, a jelenlegi h√°nyattat√°saikat figyelembe v√©ve, b√°rmennyire is zord az √°ll√≠t√°s, Orb√°n ker√≠t√©se az ŇĎszint√©bb, √©s korrektebb √ľzenet.

Van itt egy m√°sik, nagyon fontos k√∂r√ľlm√©ny is, melyet szint√©n keveset hallunk, ha MerkelrŇĎl esik sz√≥. N√©metorsz√°g elsŇĎ embere Willkommen √ľzenet√©vel, ezzel a nagyon erŇĎs, nagyon pozit√≠vnak sz√°nt m√©mmel durv√°n felr√ļgta a k√∂z√∂s d√∂nt√©sek Eur√≥p√°j√°nak eszm√©ny√©t. Eur√≥pa mintha megszŇĪnt volna l√©tezni Merkel asszony nagylelkŇĪs√©gekor. Azt√°n amikor Eur√≥pa legerŇĎsebb gazdas√°gi hatalma sz√°m√°ra is vil√°goss√° v√°lt, hogy mekkora a vesz√©ly √©s a teher, mely egyik h√≥napr√≥l a m√°sikra r√°nehezedett, hirtelen h√°tral√©pett, √©s mintegy var√°zs√ľt√©sre, √ļjra Eur√≥p√°ban gondolkodva, a terhek megoszt√°s√°n √ľgyk√∂dve pr√≥b√°lta meg m√©rs√©kelni a menek√ľltv√°ls√°g r√°nehezedŇĎ nyom√°s√°t.

Advertisement

Ha picit kijjebb tekint√ľnk, √©s a v√°ls√°g g√≥cpontj√°ra koncentr√°lunk, akkor vil√°gosan l√°tszik, hogy nagyhatalmi, elsŇĎsorban orosz √©s amerikai √©rdekek √ľtk√∂zŇĎz√≥n√°j√°v√° v√°lt a k√∂zel-keleti t√©rs√©g. Eur√≥pa - meghirdetve a soft powert - teljesen kih√°tr√°lt √∂nn√∂n √©rdekeinek √©rv√©nyes√≠t√©se m√∂g√ľl, kit√©ve mag√°t olyan k√ľlsŇĎ erŇĎhat√°soknak, melyeket bizonyos tekintetben elt√©rŇĎ √©rdekŇĪ nagyhatalmak gener√°lnak. Ennek az √©vtizedes t√∂ketlens√©gnek lett k√∂zvetett oka a menek√ľltv√°ls√°g, √©s az eur√≥pai √°tlagember biztons√°g√©rzet√©nek meggyeng√ľl√©se. Hiszen egyetlen eur√≥pai orsz√°gban sem lehet h√°bor√ļ, v√©r √©s k√∂nnyek, de legfŇĎk√©pp halott katon√°k √≠g√©ret√©vel v√°laszt√°st nyerni.

√ćgy, eur√≥pai hat√°rv√©delem, hadsereg, √©s menek√ľltregisztr√°ci√≥ n√©lk√ľl, kit√©ve a t√∂r√∂k√∂k szinte megfizethetetlen j√≥indulat√°nak, mindenk√©ppen √©sszerŇĪnek tŇĪnik a fizikai hat√°rz√°r, ha hum√°nusnak nem is.

Advertisement

√Ėnk√©p

Mindeközben mivé lett a magyar?

Focimezz√©. Vet√©lkedŇĎben fesz√≠tŇĎ, p√∂dr√∂tt bajsz√ļ juh√°ssz√°, ErŇĎs Pist√°v√°, gyenge demokrat√°v√°, √∂nmag√°ban sosem k√©tkedŇĎ f√∂ldbirtokoss√°, l√°that√≥s√°gi mell√©nyben kapirg√°l√≥ zsell√©rr√©, ibizai kokainist√°v√°, ligeti √©s pet√≠ci√≥s kopassz√°, biofŇĪ-termesztŇĎv√©, meg√©lhet√©si kit√°ntorg√≥v√°.

Advertisement

A migr√°nsvad√°szat felcs√ļti Hans Land√°ja, aki tal√°n m√©g a tejet is √ļgy issza mint Cristoph Waltz, de nagyon elŇĎz√©kenyen nem nyom cigit a strudelba, mindannyiunk hŇĎsek√©nt, a zsid√≥-kereszt√©ny kult√ļra v√©delmezŇĎjek√©nt igyekszik fell√©pni pengedr√≥tb√≥l font, nemzeti sz√≠nŇĪ, √©s br√ľsszeli k√©k szalagokkal √©kes√≠tett t√∂viskoron√°val a fej√©n.

Ak√°r azon az √°ron is, hogy b√©rpr√©dik√°torain kereszt√ľl, demenci√°ban szenvedŇĎ, szabadkŇĎmŇĪves k√∂r√∂k befoly√°sa alatt √°ll√≥ v√©nembernek √°ll√≠ttatja be a p√°p√°t.

Advertisement

Vajon lehetett volna m√°sk√©pp is? Lehetett volna a fizikai hat√°rz√°r megtart√°sa mellett, m√©gis igazs√°gos, √©s emberi m√≥don elj√°rni menek√ľlt√ľgyben? Orb√°n azt √°ll√≠tja hogy nem; √©n j√≥zan paraszti √©sszel pedig azt, hogy nagyon is!

Ki tartotta vissza a kereszt√©nys√©g r√≥zsakeresztes v√©delmezŇĎj√©t att√≥l, hogy demonstr√°lva elk√∂telezetts√©g√©t, nagyobb sz√°mban, sz√≠r kereszt√©nyeket fogadjon be, ezzel tudva le azt, aminek elh√°r√≠t√°s√°ra most egys√©gre h√≠vja az √©ppen √°ltala megosztott nemzetet?

Advertisement

Ki tartotta vissza att√≥l, hogy val√≥ban, √©rdemi elj√°r√°s al√° vonja a ker√≠t√©shez √©rkezŇĎket, √©s minden ig√©nyt kiel√©g√≠tŇĎ, alapos √°tvil√°g√≠t√°s ut√°n (j√≥ p√©lda Kanada), azokb√≥l embereket, csal√°dokat engedjen √°t Magyarorsz√°g, √©s az EU hat√°r√°n?

Advertisement

Senki.

Mint ahogy arra sem hatalmazta fel egy magyar sem, hogy leteleped√©si k√∂tv√©nyek√©rt cser√©be, ellenŇĎrizetlen h√°tterŇĪ, t√∂bb esetben muszlim szem√©lyeknek adjon a kez√©be magyar, √©s ezzel egy√ľtt EU-s okm√°nyokat.

Advertisement

Ez az ember azt hiszi, azt gondolja, hogy b√°rmit megtehet a magyar emberek biztons√°g√°ra hivatkozva, vagy √©ppen annak ellen√©ben. Kereszt√©ny √©rdekekre hivatkozik, mik√∂zben az egyik legŇĎsibb kereszt√©ny k√∂z√∂ss√©get k√∂pte arcon akkor, amikor a balt√°val gyilkol√≥ azeri f√©lszerzetet kiadta haz√°j√°nak.

Ezek miatt a szempontok miatt d√∂nt√∂ttem √ļgy, hogy nem megyek el a holnapi n√©pszavaz√°sra, √©s r√©szv√©telemmel nem legitim√°lom azt, ami √ļgyis bor√≠t√©kolhat√≥: a Nemek gyŇĎzelm√©t az Igenek, √©s az √©rv√©nytelen szavazatok felett.

Advertisement

***

K√≥sa √≠g√©retet tett r√°, hogy ha az Igenek gyŇĎznek, a korm√°ny lemond.

Teh√°t ha elm√©sz, √©s igennel szavazol, b√°r √ļgysem gyŇĎzhetsz, legitim√°lod a referendumot.

Advertisement

Ilyen fi√ļk ŇĎk:

Háromszor keresték meg Jézust a sivatagban.